Bakan Kurum: Depremden 13,5 milyon vatandaşımız doğrudan etkilendi

Çevre Bakanı Kurum, deprem nedeniyle 13,5 milyon vatandaşımızın doğrudan etkilendiğini açıkladı. Kurum vatandaşlara "Mecbur kalmadıkça Osmaniye-Gaziantep karayolunu kullanmayın" çağrısı yaptı.

GİRİŞ 07.02.2023 10:11 GÜNCELLEME 07.02.2023 11:02
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Gaziantep'te açıklamalar yaptı. Kurum'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Deprem 13,5 milyon vatandaşımızı doğrudan etkiledi. Yüzlerce ambulansımız, personelimiz gerek sahra çadırlarında gerek hastanelerde vatandaşımıza her türlü tedavi imkanını sunma gayretiyle çalışıyorlar.

Ocaklarımıza ateş düştü, yüreğimizi dağladı. Bu acı tarif edilemez. 72 saat bizim için çok kıymetli. Arama kurtarma ekiplerimiz tüm enkaz alanlarında vatandaşlarımızın yardımına koşuyor ve enkaz altından onları sağ salim çıkarma mücadelesini hep birlikte veriyoruz. 

Vefat eden vatandaşlarımıza ve tüm Türkiye'mize başsağlığı diliyorum.

Gaziantep özelinde baktığımızda; merkez Şehitkamil ve Şahinbey ilçeleri ve Nurdağı ile Nizip ilçelerinde etkili oldu. İslahiye'de Batman ve Bingöl Valilerimiz görevlendirildi. Nurdağı'nda Şırnak, Mardin ve Amasya Valilerimiz görevlendirilmiş bulunmaktadır. 

10 İLDE 30 VALİ GÖREVLENDİRİLDİ

İlk depremde yıkım oldu, hasar alan binalar oldu. İkinci depremde yorulan ve hasar alan binalar yıkıldı. 10 ilimizde 30 valimiz görevlendirildi. Bursa Büyükşehir Belediyemiz, Şehitkamil ve Şahinbey Belediyelerimizle hem Nurdağı hem İslahiye ilçelerimizle süreci bilfiil ekipleriyle birlikte yürütüyor. Gelen Valilerimiz de ekipleriyle birlikte bu hizmetleri veriyor. 

Otoyolda kısmen meydana gelen çökmeler sebebiyle ulaşımımızı D-400 Karayolu'ndan kontrollü şekilde sağladık. Orası da kaya düşmeleri sebebiyle ulaşıma kapalıydı. Önce yolu açtık. Ardından bu yoldan hem bölgeye acil yardımın ulaştırılması hem de İslahiye ve Nurdağı'na yardımların ulaşması ve vatandaşlarımızın tahliye takibini gerçekleştirmiş olduk. 

"OSMANİYE-GAZİANTEP YOLUNU KULLANMAYIN"

Bu yolu sadece yardım araçlarının bırakılması süreciyle takip ediyoruz. Buradan da çağrımız: Mümkün oldukça vatandaşımız Osmaniye-Gaziantep yoluna çıkmasın. Zorunluluk halindeyse yardım ekiplerimize, ambulanslarımıza, iş makinelerimizi taşıyan ekiplerimize öncelik vermelerini rica ediyoruz. Adana-Gaziantep otoyolunu yarım saat içinde açmış olacağız. Açılmasıyla birlikte hem Maraş hem Kilis hem Şanlıurfa bölgesine yardım sürecini de hızlandırmış olacağız. Bu noktada oldukça önemli. Vatandaşlarımız şehirler arası yolu kontrollü bir şekilde otobandan kullanabilirler. D-400 Karayolu'nda sadece ve sadece yardım araçlarına ve yardım hizmetlerine kullanılmak üzere tahsisini gerçekleştireceğiz. Bu sayede de bu bölgedeki tüm afet çalışmalarını hızlandırmış olacağız.

"İSLAHİYE VE NURDAĞI'NDA KISMİ SU VERME İŞLEMİ BAŞLAYACAK"

Gaziantep genelinde bazı bölgelerde elektrik kesintisi, bazı yerlerdeyse su alım yapılarında meydana gelen hasarlar sebebiyle merkezde ve ilçelerimizde su verilemiyordu. Yoğun çalışmalar sayesinde inşallah bugün itibariyle İslahiye, Nurdağı ilçelerimizde kısmi su verme işlemi başlayacak. Tankerlerimiz vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını giderecek su verme işlemini yürütüyorlar.

İslahiye Devlet Hastanemiz hizmetine devam ediyor. Burada yoğun bir şekilde hastalarımız ve yaralanan vatandaşlarımıza hizmet veriyor. Buradan da durumu ağır olan vatandaşlarımızı bölgedeki hastanelere sevk ediyoruz. 

Hem İslahiye'de hem Nurdağı'nda sahra çadırları kuruldu. Bu çadırlarda da acil yardım hizmetleri vatandaşlarımıza veriliyor. 

Dün yine büyük problemdi. Deprem sebebiyle iletişimle ilgili problemler vardı. Baz istasyonları ve elektrik hatlarının zarar görmesiyle Nurdağı ve İslahiye'de iletişimle ilgili problemler yaşıyorduk. Mobil baz istasyonlarımızın bölgeye sevkini yaptık. Hem Nurdağı hem de İslahiye'yle kısmi görüşme sağlanabiliyor. Uydu telefonları, telsizlerimizle yardım ekiplerimiz yönlendiriliyor. İnşallah iki saat içinde de buradaki iletişim sorununu ve yine ekiplerimizin iletişimini kolaylaştıracak internet erişimini de sağlamış olacağız. Mobil baz istasyonlarının kurulumuna devam ediyoruz. 

AFAD koordinasyonunda gerek barınma, gerek yeme-içme hizmetlerini eksiksiz bir şekilde ulaştırmaya çalışıyoruz. 

BÖLGEYE 10 BİN ÇADIR İLE BİN KONTEYNER GÖNDERİLDİ

2 bin 500 İslahiye, 2 bin 500 Nurdağı 5 bin merkez olmak üzere 10 bin çadırın sevkiyatı sürmekte. Bölgeye bin konteyner sevkiyatı da başladı. Bu kapsamda Nurdağı'nda, İslahiye'de belirlediğimiz geçici barınma alanlarındaki kaymakamımız takip ediyor. Bu geçici barınma alanlarına da vatandaşlarımızın iskanını sağlamış olacağız.

Arama kurtarma, hasar tespit çalışmalarımız sürüyor. Bin 500'e yakın enkazımız var. Bu noktaların hepsinde bugün itibariyle çalışmalar başladı. İş makinelerimizin sevkiyatı yoğun bir şekilde devam ediyor. 

Hasar tespit çalışması çok çok önemli. 6 bin 120 personelimizle; jandarmamız, askerimiz, emniyetimiz, AFAD'ımız koordinasyonunda, diğer gönüllülerimizle bölgeden itfaiyemiz, belediyelerimizin ekipleriyle birlikte yoğun bir şekilde arama kurtarma faaliyetleriyle vatandaşımızın yanındayız. 

HAVA UÇUŞLARIYLA HASAR TESPİT ÇALIŞMASI YAPILACAK

Hasar tespit çalışmalarını 10 ilimizde başlattık. Bilhassa depremin yoğun yaşandığı Gaziantep, Kahramanmaraş ve Hatay başta olmak üzere diğer 10 illerimizde ekiplerimizin bilfiil hasar tespit çalışmalarını yapıyor. Dün hava şartları elverişli değildi, bugün itibariyle hava uçuşlarını yapacağız ve bu akşam bütün şehirlerdeki hasarı çıkarmak adına süreci yürüteceğiz. 

"HASARLI BİNALARDAN UZAK DURUN"

Artçı sarsıntılar devam ediyor. Şiddeti 6'nın üzerinde dahi artçı deprem yaşadık. Vatandaşlarımız hasarlı evlerden kesinlikle uzak durmalıdır. Vatandaşlarımızın barınma, beslenme ihtiyaçlarını giderecek çalışmaları yürütüyoruz. Hasarlı binalara vatandaşımızın girmemesini önemle rica ediyoruz.

Resmi kurumlar dışında asla hiçbir habere itibar edilmemesini istirham ediyoruz."

Deprem bölgesiyle ilgili acı tablo ve kritik çağrıDeprem bölgesiyle ilgili acı tablo ve kritik çağrı

KAYNAK: HABER7
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 28
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    amin
    Cevapla
  • SİBGATULLAH 1 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH CC.korusun düşünmek bile istemiyorum.Bu depremde KA MAL iktidarda olsaydı daha henüz AFETTEN HABERİMİZ OLMAZDI.Gerisini siz düşünün 1999 depreminde devrin SOLCU GOMONOS HUKÜMETİ vardı DEPREM oluşunu kaç saat sonra öğrendik.AFET ZEDELERE DEVLETİN ULAŞMASI 3-4 gün sürdü.Deprem yardım paralarının DEPREM ZEDELERE değil memur maaşlarını ödemede kullandılar.Yüce Yaradan Yüzümüze baktı bize EMİR ÜL ÜMERA,HADİM ÜL HARAMAYNİM,LİDERİM,BAŞ KOMUTANIM sayın Recep Tayyip ERDOĞAN I gönderdi.Yolu açık bahtı APAK,sağlık ve mutluluğu heeeee ama hep sürekli olsun.ALLAH ona DÜŞMANLARI STERN dergisini KAHRU PERİŞAN ETSİN.DURMAK DURDURULMAK YOK UÇARAK TA DEĞİL IŞIK HIZI YOLA DEVAM değerli ULU HAKANIM,
    Cevapla
  • Yılmaz 1 yıl önce Şikayet Et
    O zamanın teknolojisiyle şimdinin teknolojisiyle bir mi birader? Neyin kafası bu? Siyaset yapılmaz bu zamanda haddini bil
    Cevapla
  • SİBGATULLAH 1 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH CC.korusun düşünmek bile istemiyorum.Bu depremde KA MAL iktidarda olsaydı daha henüz AFETTEN HABERİMİZ OLMAZDI.Gerisini siz düşünün 1999 depreminde devrin SOLCU GOMONOS HUKÜMETİ vardı DEPREM oluşunu kaç saat sonra öğrendik.AFET ZEDELERE DEVLETİN ULAŞMASI 3-4 gün sürdü.Deprem yardım paralarının DEPREM ZEDELERE değil memur maaşlarını ödemede kullandılar.Yüce Yaradan Yüzümüze baktı bize EMİR ÜL ÜMERA,HADİM ÜL HARAMAYNİM,LİDERİM,BAŞ KOMUTANIM sayın Recep Tayyip ERDOĞAN I gönderdi.Yolu açık bahtı APAK,sağlık ve mutluluğu heeeee ama hep sürekli olsun.ALLAH ona DÜŞMANLARI STERN dergisini KAHRU PERİŞAN ETSİN.DURMAK DURDURULMAK YOK UÇARAK TA DEĞİL IŞIK HIZI YOLA DEVAM değerli ULU HAKANIM,
    Cevapla
  • AlpaguT 1 yıl önce Şikayet Et
    Şimdilik ailece 340 tl yardım yaptık; önümüzdeki günlerde tekrar inşaAllah yapacağız. Yorumlarda dırdır edenlere mesaj verin "Bak milletimizden insanlar bunu yapıyor, SEN NE YAPTIN ARKADAŞ?" diye sorunuz.
    Cevapla
  • Yılmaz 1 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim niyetini kabul etsin kardeşim.Allah razı olsun.Dediklerine katılıyorum çenesini açıp cebini kapatan çok boş insanlar var malesef.Herkes ayrı telden çalıyor.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Vanda misafir edebiliriz vandaki oteller boşaltıldı depremzedeler için bekletiliyor halkta evlerini açmış kampanyada başlattık lütfen sosyal medyadan vanla ilgili kampanyaları takip edip yayalım. Allah yardımcımız olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hakan Fidan'dan yeni Kandil yapılanmasına uyarı: Hatadan dönün
BM, 'insan yapımı bir felaket' diye duyurdu: Şimdiye kadar dünyadaki en yüksek sayı