Göktürk uydusu ve İHA'lar deprem bölgesini görüntüledi

Depremden etkilenen 10 ilde 12 uçak İHA ve drone ile uydulardan alınan anlık görüntüler, dijital ikiz görüntüleriyle karşılaştırılarak hasar tespiti için bina bilgileri elde ediliyor

GİRİŞ 09.02.2023 11:34 GÜNCELLEME 09.02.2023 11:49
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, depremden etkilenen 10 il için uzman ekipleriyle hasar tespit çalışmalarını karadan ve havadan sürdürüyor. Bakanlık, karadan yaptığı çalışmaların yanı sıra Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü koordinasyon merkezinden yürüttüğü çalışmalarla da şehirlerin üç boyutlu önceden oluşturulan dijital ikizlerini, 12 adet uçak İHA, droneler ve Göktürk uydusundan gelen anlık görüntülerle karşılaştırılarak ön hasar tespit çalışmaları yapıyor.



Dijital ikiz teknolojisiyle hasar gören binaların kadastro ve Mekânsal Adres Kayıt Sistemi’ndeki (MAKS) numarataj ve nüfus verileri ile sisteme eklenen ihbar verileri eşleştirilerek, Bakanlığa ait ATLAS sistemine entegre ediliyor ve bu sayede yıkık binalarda ikamet eden kişi sayısına depremde görevli ekiplerce erişilebiliyor. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Genel Kurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından sağlanan veriler ile Göktürk uydu verileri, uçak İHA’larından elde edilen veriler ve Aksungur İHA görüntülerinin afet bölgesinde yapılan çalışmalarda aktif rol oynayarak katkıda bulundu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, depremde hasar gören 10 ilde karadan yaptığı hasar tespit çalışmalarının yanı sıra anlık alınan uçak İHA, drone ve Göktürk uydu görüntüleriyle de dijital şehir ikizi görüntülerini karşılaştırılarak ön hasar tespit çalışmalarına katkı sağlıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında ön hasar tespit çalışmaları için uydu görüntüleri ile insansız hava araçlarından elde edilen görüntüler kullanılıyor.




Bakanlık Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü koordinasyon merkezinden yürütülen çalışmalar kapsamında 81 ilde tamamlanan 3 boyutlu dijital şehir ikizi teknolojisiyle elde edilen görüntüler ve koordinat bilgileri, deprem hasar gören 10 ilden 12 adet insansız hava aracı (İHA), droneler ve uyduların aldığı görüntülerle karşılaştırılarak hasar tespit çalışmaları yapılıyor.

Dijital şehir ikizi teknolojisiyle hasar gören binaların kadastro ve Mekânsal Adres Kayıt Sistemi’ndeki (MAKS) numarataj ve nüfus verileri ile sisteme eklenen ihbar verileri eşleştirilerek, ATLAS sistemine entegre ediliyor ve bu sayede yıkık binalarda ikamet eden kişi sayısına depremde görevli tüm ekipler erişilebiliyor.

“KURUMLARLA EŞ GÜDÜMLÜ ÇALIŞILIYOR”

Bakanlık açıklamasında hasar tespitlerinin sağlıklı ve kurumlarla eşgüdümlü bir şekilde gerçekleştirildiği vurgusu yapılarak şu ifadeler kullanıldı:

“Kadastro ve Mekânsal Adres Kayıt Sistemi’ndeki (MAKS) numarataj ve nüfus verileri ile sisteme eklenen ihbar verileri eşleştirilerek, ATLAS sistemine entegre edilmiştir. İlgili veriler, depremde görevli tüm ekiplerimizin kullanımına açılmıştır. Bu çerçevede, Genel Kurmay Başkanlığı tarafından sağlanan veriler ile Göktürk uydu verileri, Harita Genel Komutanlığı uçaklarından elde edilen veriler ve Aksungur İHA görüntüleri afet bölgesinde yapılan çalışmalarda aktif rol oynamıştır.

Yine Bakanlığımız Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, özel sektörden 12 adet firmanın 12 adet insansız hava aracıyla, afet bölgesinde yer alan 10 ilimizde hassas görüntülerin alınması çalışmaları devam etmektedir. Bakanlığımızda oluşturduğumuz koordinasyon merkezinde yapılan kapsamlı çalışmalar ile bölgedeki binalara ait kadastro ve tapu bilgileri ile bağımsız bölüm ve kişi sayıları sistemimize entegre edilmiştir. Görev alanımızda yapılan çalışmalar ile ihtiyaç duyulacak tüm alanlardaki tüm alanlardaki yıkık ve çökük binalar için verilere erişim sağlanmıştır.”

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR 11
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Tabi
    Cevapla
  • Enbay 1 yıl önce Şikayet Et
    Afad ekibi kaç kere 6000 enkazla karşılaştı ? Dünyada 1 günde 6000 enkaza ulaşabilen hangi ülkeler var ? Sayar mısın ?
    Cevapla
  • kantar 1 yıl önce Şikayet Et
    Şu dronla enkaz tespiti ilk iki gün yapılıp, AFAT çalışanları onlara göre taksim edilseydi. Bazı bina başında Fransızı, Katarı, Türkü aynı yerde çalışıyor, bazı enkazlar da hiç bir teknik çalışan(kurtarma ekibi) gözükmüyor. Helikopterlerle köy yerlerine AFAT ekibi yeni bırakılıyor. Herşey çok iyi, sadece kurtarma ekibinin taksiminde sınıfta kaldık.
    Cevapla
  • Cezeri 1 yıl önce Şikayet Et
    Ne siyaseti len! Sen o git bu safsatalarını muhalif basına söyle!
    Cevapla
  • İş yerim 1 yıl önce Şikayet Et
    Depremin ilk saatlerinde yıkılan binalar tespit edilip gelen ekipler orantılı şekilde oralara sevk edilmeliydi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
 O maçtan sevindiren haber! Türkiye'ye ülke puanı müjdesi
İsrail'den skandal İran ve kara operasyonu duyurusu! Resmen ilan ettiler