Kiptaş'tan şaşkına çeviren karar! Hayat kurtaran sistemden vazgeçti
İBB'nin iştiraki olan Kiptaş'ın Ekrem İmamoğlu yönetimine geçmesinin ardından 2019 yılından bu yana ürettiği konutlarda, TOKİ konutlarını depremin yıkımından kurtaran tünel kalıp sistemini kullanmadığı ortaya çıktı.

Haber7-Özel
Kahramanmaraş merkezli peş peşe yaşanan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından 11 ilimizde binlerce ev yıkıldı. On binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği depremde, bölgede inşa edilmiş olan 133 bin 759 TOKİ konutunun zarar görmediği tespit edildi.
SEBEBİ TÜNEL KALIP SİSTEMİ
TOKİ'nin inşa ettiği hiçbir konutun ve kamu binasının zarar görmemesini yorumlayan uzmanlar TOKİ inşaatındaki bir ayrıntıya dikkat çekiyor. Uzmanlar, TOKİ'nin bu başarısının altında doğru zemin seçimi, bilimsel projeler, inşaatlardaki radye temel ve tünel kalıp sistemi olduğunu vurguluyor. TOKİ'nin bugüne kadar inşa ettiği tüm konut ve kamu binalarında tünel kalıp sistemini kullandığı ve bu sistemin inşaatların depremden zarar görmesini büyük ölçüde engellediği belirtiliyor.
KİPTAŞ BU SİSTEMDEN VAZGEÇTİ
TOKİ gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin konut üreticisi olan Kiptaş'ta uzun yıllardır kalıp tünel sistemini inşa ettiği konutlarda kullanıyordu. Ancak alınan bilgiye göre Ekrem İmamoğlu'nun yönetime geçmesinin ardından Kiptaş 2019 itibariyle konutlarda tünel kalıp sisteminin kullanımı kaldırdı. Kiptaş'ın bu hamlesinin sebebi bilinmezken, bu sistemden vazgeçilmesi tepkiyle karşılandı.
"BİZ DE ŞAŞIRDIK"
Konuya ilişkin Haber7'ye konuşan İBB Deprem ve Doğal Afetler Komisyonu Başkanı Kadem Ekşi, Kiptaş'ın ürettiği konutlarda tünel kalıp sisteminden vazgeçmesine şaşırdıklarını söyledi. Tünel kalıp sisteminin hem dayanıklılığı ispatlanmış, hem maliyeti düşük hem de inşa süreci açısından daha verimli olduğunu belirten Ekşi, "Bunların testini son depremde TOKİ konutlarında gördük. Kiptaş'ın bunu terk etmiş olmasına açıkçası biz de üzüldük. Deprem yönetmeliğine uyduktan sonra her türlü yapıyı yapabilirsiniz aama hem daha güvenli hem daha hızlı bir yapım tekniği olduğu için tünel kalıp sistemi olduğu için açıkçası biz de şaşırdık." dedi.
Bugüne kadar Kiptaş'ın ürettiği 100 bin konutta tünel kalıp sisteminin kullanıldığını söyleyen Ekşi "Hem hızlı bir biçimde yapıları inşa edip vatandaşlara teslim ediyoruz, hem de perde sistemlerini içerdiği için tünel kalıplar yatay ivmelere karşı, deprem kuvvetlerine karşı daha dirençli şekilde oluyor bunlar. Hem hızlı hem güvenli yapı statüsü kazanıyor bunlar." ifadelerini kullandı.
-
Arife zeynep 2 yıl önce Şikayet EtNiçin tünel kalıp sisteminden vazgeçtinizBeğen
-
Arife zeynep 2 yıl önce Şikayet EtDairemin metre karesi 200metrekare isine ne kadar kredi kullanabilirim devlet 100 metre kareye 1250000 tl. Veriyor 200 metre kareye kaç tl verecekBeğen
-
misafir 2 yıl önce Şikayet EtHainliğin her türlüsünü yapabilecek sağlam alt yapıları var. Milleti değil kendi kazançlarını düşünen bir güruh.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Kenan 2 yıl önce Şikayet EtEkrem amca tuğla imalatına et atmiştır yıllardır ailece o sektör içindedir nerede çalma işi varsa oradadır kendileriBeğen Toplam 3 beğeni
-
Fakirullah 2 yıl önce Şikayet EtTünel kalıp sistemini heykel temel lerinde kullanıyolardır depremde zarar görmesin diyeBeğen Toplam 9 beğeni