Kiptaş'tan şaşkına çeviren karar! Hayat kurtaran sistemden vazgeçti

İBB'nin iştiraki olan Kiptaş'ın Ekrem İmamoğlu yönetimine geçmesinin ardından 2019 yılından bu yana ürettiği konutlarda, TOKİ konutlarını depremin yıkımından kurtaran tünel kalıp sistemini kullanmadığı ortaya çıktı.

Kiptaş'tan şaşkına çeviren karar! Hayat kurtaran sistemden vazgeçti
Kiptaş'tan şaşkına çeviren karar! Hayat kurtaran sistemden vazgeçti
GİRİŞ 03.03.2023 20:27 GÜNCELLEME 03.03.2023 20:27
Bu Habere 82 Yorum Yapılmış

   Haber7-Özel

Kahramanmaraş merkezli peş peşe yaşanan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından 11 ilimizde binlerce ev yıkıldı. On binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği depremde, bölgede inşa edilmiş olan 133 bin 759 TOKİ konutunun zarar görmediği tespit edildi. 

SEBEBİ TÜNEL KALIP SİSTEMİ

TOKİ'nin inşa ettiği hiçbir konutun ve kamu binasının zarar görmemesini yorumlayan uzmanlar TOKİ inşaatındaki bir ayrıntıya dikkat çekiyor. Uzmanlar, TOKİ'nin bu başarısının altında doğru zemin seçimi, bilimsel projeler, inşaatlardaki radye temel ve tünel kalıp sistemi olduğunu vurguluyor. TOKİ'nin bugüne kadar inşa ettiği tüm konut ve kamu binalarında tünel kalıp sistemini kullandığı ve bu sistemin inşaatların depremden zarar görmesini büyük ölçüde engellediği belirtiliyor. 

KİPTAŞ BU SİSTEMDEN VAZGEÇTİ

TOKİ gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin konut üreticisi olan Kiptaş'ta uzun yıllardır kalıp tünel sistemini inşa ettiği konutlarda kullanıyordu. Ancak alınan bilgiye göre Ekrem İmamoğlu'nun yönetime geçmesinin ardından Kiptaş 2019 itibariyle konutlarda tünel kalıp sisteminin kullanımı kaldırdı. Kiptaş'ın bu hamlesinin sebebi bilinmezken, bu sistemden vazgeçilmesi tepkiyle karşılandı. 

"BİZ DE ŞAŞIRDIK"

Konuya ilişkin Haber7'ye konuşan İBB Deprem ve Doğal Afetler Komisyonu Başkanı Kadem Ekşi, Kiptaş'ın ürettiği konutlarda tünel kalıp sisteminden vazgeçmesine şaşırdıklarını söyledi. Tünel kalıp sisteminin hem dayanıklılığı ispatlanmış, hem maliyeti düşük hem de inşa süreci açısından daha verimli olduğunu belirten Ekşi, "Bunların testini son depremde TOKİ konutlarında gördük. Kiptaş'ın bunu terk etmiş olmasına açıkçası biz de üzüldük. Deprem yönetmeliğine uyduktan sonra her türlü yapıyı yapabilirsiniz aama hem daha güvenli hem daha hızlı bir yapım tekniği olduğu için tünel kalıp sistemi olduğu için açıkçası biz de şaşırdık." dedi.

Bugüne kadar Kiptaş'ın ürettiği 100 bin konutta tünel kalıp sisteminin kullanıldığını söyleyen Ekşi "Hem hızlı bir biçimde yapıları inşa edip vatandaşlara teslim ediyoruz, hem de perde sistemlerini içerdiği için tünel kalıplar yatay ivmelere karşı, deprem kuvvetlerine karşı daha dirençli şekilde oluyor bunlar. Hem hızlı hem güvenli yapı statüsü kazanıyor bunlar." ifadelerini kullandı. 

KAYNAK: HABER7
Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 82
  • Arife zeynep 1 yıl önce Şikayet Et
    Niçin tünel kalıp sisteminden vazgeçtiniz
    Cevapla
  • Arife zeynep 1 yıl önce Şikayet Et
    Dairemin metre karesi 200metrekare isine ne kadar kredi kullanabilirim devlet 100 metre kareye 1250000 tl. Veriyor 200 metre kareye kaç tl verecek
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Hainliğin her türlüsünü yapabilecek sağlam alt yapıları var. Milleti değil kendi kazançlarını düşünen bir güruh.
    Cevapla
  • Kenan 1 yıl önce Şikayet Et
    Ekrem amca tuğla imalatına et atmiştır yıllardır ailece o sektör içindedir nerede çalma işi varsa oradadır kendileri
    Cevapla
  • Fakirullah 1 yıl önce Şikayet Et
    Tünel kalıp sistemini heykel temel lerinde kullanıyolardır depremde zarar görmesin diye
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'de yeni Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu oldu
Türkiye öncü oldu! Çok sayıda ülke harekete geçiyor! Gözler Suudi Arabistan'da olacak