TOKİ evleri neden yıkılmadı? Nasıl yapılıyor?

Yüzyılın depremi olarak adlandırılan doğal afet sonrası on binlerce insan hayatını kaybederken binlerce bina da yerle bir oldu. Yıkılmayan binalar depreme tanık olanlara güven verirken bu konutlarda kullanılan sistem de merak konusu oldu…

TOKİ evleri neden yıkılmadı? Nasıl yapılıyor?
TOKİ evleri neden yıkılmadı? Nasıl yapılıyor?
GİRİŞ 27.02.2023 09:53 GÜNCELLEME 27.02.2023 09:53
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Deprem felaketinde TOKİ'nin yapmış olduğu konutlar dimdik ayakta kalmayı başardı. Bu binalar içerisinde okul, cami, kreş gibi sosyal alanlar da mevcut ve bunların hiçbiri hasar almadığı gibi şu anda da faaliyetlerine devam edebilecek düzeydeler. Uzmanlar, TOKİ binalarının yıkılmamasının sebebinin kullanılan radye temel sistemi olduğunu açıklıyor.

TOKİ EVLERİ NEDEN YIKILMADI? SAĞLAM MI?

TOKİ yapıları, doğru zemin ve doğru teknikle hareket edebilmek için uzun istişareler sonucu, mikro bölgeme ve zemin etüdü çalışmalarıyla sağlam bir bölge üstüne inşa edilmektedir. Zemin etüt raporundan alınan veriler doğrultusunda başta Deprem Yönetmeliği olmak üzere yürürlükteki tüm ilgili kanun ve yönetmeliklere uygun bir şekilde projelendirilme çalışması yapılmakta. İmalatlar ise bu projeler doğrultusunda yapım tekniklerine göre gerçekleştirilmekte.

TOKİ EVLERİ NASIL YAPILIYOR?

TOKİ'nin kullandığı sistemde tünel kalıp, radye temel ve yüksek beton dayanımı kullanılıyor. Bütün taşıyıcı sistem perde duvarlardan oluşuyor. Alanında uzmanlar, tünel kalıp olduğu zaman bir binanın yıkılmasının çok zor olduğunu dile getiriyor. Konutlarda, radye temel, tünel kalıp taşıyıcı sistem ve yüksek beton dayanımı gibi depreme karşı üretilen bu can kurtaran çözümler sayesinde oluşan sarsıntı ve hasar en aza indirilmiş oluyor.

RADYE TEMEL SİSTEMİ NEDİR?

Radye temel, gerçek adıyla radye jeneral temel sistemi, yükün zemine eşit olarak düzgün bir şekilde dağılmasını sağlar. Radye temelin depreme karşı büyük bir avantaj ve kolaylık sağladığı bilinmektedir. Radye temel deprem anında yapıyla birlikte doğru orantıda hareket eder ve yapıda hasar oluşmasını büyük ölçüde önlemiş olur.

TOKİ EV FİYATLARI

Yapılan proje kapsamında başlangıç fiyatı 608 bin TL olan 2+1 konut için yıllık enflasyonun yüzde 10 olması durumunda toplam ödeme miktarı 1,71 milyon liraya yükselecek. Bu miktar enflasyon yüzde 15 olursa 3,17 milyona; enflasyon yüzde 20 olursa 6,12 milyona ve yüzde 30 olursa 24,4 milyona kadar çıkacak. 

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 5
  • bülent 1 yıl önce Şikayet Et
    Demek ki rant var diye Toki'ye köpek gibi saldıranlar rezillik yapmışlar, bu kişilerin de deşifre edilmesi lazım çünkü bu rezalette onların da payı var.......
    Cevapla
  • Ayşe 1 yıl önce Şikayet Et
    İmar belediyeden alinsin valilikler yapsin
    Cevapla
  • Osman 1 yıl önce Şikayet Et
    608 bin TL fiyatlı daire 8500 TL asgari ücret dönemi, 1,7 milyon TL de 22.000 TL asgari ücret 24 milyon TL de 350.000 TL asgari ücret olacak. Zaten herkes bunu görüyor ki 8 milyon müracaat var.
    Cevapla
  • Fethi 1 yıl önce Şikayet Et
    Toki demirden betondan asla çalınmamıştır. Tamam bir kısmında seramik duvar sıva kusurları olmuş olabilir ama taşıyıcı sistemleri muazzamdır.
    Cevapla
  • Cafer 1 yıl önce Şikayet Et
    TOKİ evlerinin sırrı çalıp çarpmamak.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin: Soru hazırlama havuzunun yarısı öğretmenlerimizden seçilsin istedik
Türkiye'nin en iyi işverenleri belli oldu! 600’den fazla şirket analiz edildi...