Dayanıksız diye para cezası kesilmişti! Asrın felaketinde tek bir camı bile kırılmadı!

Gaziantep'in İslahiye ilçesinde, 5 yıl önce depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle 86 bin TL ceza kesilen Gelebek Apartmanının, Kahramanmaraş'taki depremlerde tek bir camı bile kırılmadı.

GİRİŞ 06.03.2023 16:53 GÜNCELLEME 07.03.2023 09:39
Bu Habere 68 Yorum Yapılmış

İslahiye ilçesi Pınarbaşı Mahallesi'nde 2018 yılında inşaatı tamamlanan 6 katlı Gelebek Apartmanı için aynı yılın sonralarında depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle 86 bin TL para cezası kesildi.

DEPREMLERDE BİNASININ TEK BİR CAMI BİLE KIRILMADI

Bir dairenin 150 bin TL'ye satıldığı dönemde kesilen ceza ile büyük şok yaşayan binanın müteahhidi Mustafa Gelebek, cezanın ardından dairelerini satamaz hala geldi. Maddi anlamda büyük kayıp yaşayan Mustafa Gelebek, kendisi de bu binaya taşınarak daireleri satabildi. 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerde Gelebek Apartmanı'nın camları dahi kırılmazken, 300 ile 500 metre uzağındaki birçok bina yerle bir oldu.

DEPREME DAYANIKSIZ OLDUĞU GEREKÇESİYLE 86 BİN TL CEZA KESİLMİŞ

Depremde vitrin camları bile kırılmayan tek binanın Gelebek Apartmanı olduğunu belirten Mustafa Gelebek, "Önceki dönem belediye başkan yardımcısı depreme dayanıksız olduğundan dolayı 86 bin TL, yani yarım daire parası ceza yazmıştı. Bu cezayı yazan belediye başkan yardımcısı, sonra kendisi inşaat yaptı ve yaptığı inşaat çöktü ve enkaz altında kaldılar. Benim de yapmış olduğum binanın dayanıklı olmasından dolayı etrafımızdaki birçok bina, 200 metre ilerimizdeki Huzur Apartmanı çökmesine rağmen binamız Allah’a şükürler olsun ki çökmedi. Binamızın vitrin camı bile kırılmadı. İslahiye’de vitrin camı kırılmayan tek binayız. Kendi yaptığım ve güvenliğim için ben de burada oturuyorum. Güvendiğim için dairelerimi sattım, yoksa bana sattırmıyorlardı" dedi.

'BİNAMIZ VİTRİN CAMİ BİLE KIRILMAYAN TEK BİNA'

Gelebek, binanın hasar görmemesinin sebeplerini ise şöyle anlattı:

"Çökmemesinin sebebi kaliteli işçilik ve köpük asmolen kullandık. Köpük asmolen briket asmolene göre 35 kat daha hafif ve binalar arasında ytong kullandık. Ytong diğer donatılara göre iki kat daha hafif. Bundan dolayı binamızın direnci yüksek olmuş oldu. Binamızın vitrin camı bile kırılmayan tek bina diyebiliriz. İslahiye’de vitrin camı kırılmayan tek bina. Duvar birleşim yerlerine normalde harç, beton veya kazık çakarlar ama biz sıkma köpük kullandık. Sıkma köpük bina sallandığı zaman ya da baskı uyguladığı zaman duvarın patlamasına engel oluyor. Bizim binamızda da hiç patlayan duvar yok. Amortisör görevi gördüğü için binaya ve duvara baskı özelliğini kaldırıyor."

CEZAYI KESEN YARDIMCININ YAPTIRDIĞI APARTMAN YERLE BİR OLDU

Dönemin Belediye Başkan Yardımcısı E.M. tarafından kendisine para cezasının kasıtlı kesildiğini ileri süren Mustafa Gelebek, görevden alınan E.M'nin daha sonra müteahhitlik yaptığını ve ilçede inşa ettiği 7 katlı Elif Apartmanı'nın depremde ilk çöken binalar arasında olduğunu kaydetti. Gelebek, kendisinin adli ve idari mercilere başvurusunun ardından E.M'nin gözaltına alınmak istendiğini ama bulunamadığını da kaydetti. 

KAYNAK: İHA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 68
  • Yörükoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Belediyeciye rüşvet vermediğinden ceza kesilmiş olmalı
    Cevapla
  • Sefa 1 yıl önce Şikayet Et
    Belediyeler kaçak ve ruhsata aykırı inşaatları ceza keser. Burada vatandaş hepimizi kandırıyor. Medyada buna çanak tuttuğu gibi hata yapanı ödüllendiriyor.
    Cevapla
  • salman 1 yıl önce Şikayet Et
    vay anasını be, adam belediyeyi babasının çiftliği sanıp ona göre istediğine yaptırım uygulamış ilahi adalet işte. Ama şunu da gördük ki adalet mefhumu ülkemizde rayına oturmamıştır ve belediyeler de devlete ayrıca bir yük durumundadır, belediyeler ve muhtarlıklar lağvedilip valilik makamı güçlendirilmelidir.
    Cevapla
  • zihni hacıoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    belediye çalışanlarını öpmek lazım. biz de bina yaptırdık, sokaktaki tek planlı projeli bina idi. ne hikmetse belediye çalışanları rüşvet almak için sürekli bizi sıkıştırıyordu. sene 1995 belediye DSP
    Cevapla
  • Fakirullah 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu adama kesilen ceza geri ödensin haksız yere ceza olmaz günahtır ayıptır bu mütahit dürüst olduğunu deprem sınavından başarıyla geçmiş alnından öpüyorum kardeşim helal olsun allah senin gibi mütahit ler nasip etsin yapılacak inşaat lara
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Tekin: Soru hazırlama havuzunun yarısı öğretmenlerimizden seçilsin istedik
İmamoğlu'ndan tepki çeken Hamas çıkışı!