Bayraktar TB3'ün en çok korkulacak özelliği açıklandı!

Ülke Tv'de katıldığı programda geçtiğimiz gün prototipi gösterilen Bayraktar TB3 SİHA'larını anlatan Emekli Albay Eray Güçlüer, Türk SİHA'larının en çok korkulan özelliğini de açıkladı.

GİRİŞ 30.03.2023 15:55 GÜNCELLEME 30.03.2023 17:20
Bu Habere 152 Yorum Yapılmış

Son yıllarda savunma sanayiinde attığı adımlarla dünyanın dikkatini çeken Türkiye, her geçen gün yeni bir silahını daha dünyaya tanıtıyor. Son olarak geçtiğimiz gün Yerli ve milli imkanlarla üretimi gerçekleştirilen Bayraktar TB3'ün prototipinin görüntüleri paylaşıldı. Bu yıl ilk uçuşunu gerçekleştirmesi beklenen Bayraktar TB3'ü Emekli Albay Eray Güçlüer katıldığı Ülke Tv'deki yayında anlattı. 

MUHAREBE SAHASINI DEĞİŞTİREBİLECEK BİR SİLAH

Emekli Albay Eray Güçlüer, TCG Anadolu gemisine konuşlandırılması planlanan Bayraktar TB3'ün kalkış mesafesinin 150 metre olduğunu TCG Anadolu'nun pist uzunluğunun ise 232 metre olduğunu ve Bayraktar TB3'ün rahatça iniş kalkış yapabileceğini belirtti. Bayraktar TB3'ün özelliklerini anlatan Güçlüer, "Yaklaşık 300 km hıza çıkabiliyor. Yaklaşık 8000 feet yüksekliğe çıkabiliyor vesaire ama bu öyle bir şey için yapıldı ki bütün muharebe sahasını değiştirebilecek bir silah sistemi." dedi. 


Sunucunun ABD menşeili CNBC kanalının Türk SİHA'ları için "Dünyadaki bütün savaş konseptini değiştirecek" demesi üzerine Güçlüer bunun nedenini ilk kez açıkladı. Güçlüer, her ülkenin potansiyel savaş sistemleri üzerinden milli gücünü savaş konseptine uygun olarak tasarladığını belirtirken, "Fakat öyle bir şey ki bu bilinmez bir şey. Yani su üzerinde 2-3 metreden uçuyor. Radara yakalanmıyor, düşük süratte ve düşük irtifada radara yakalanmıyor ve üzerinde çok ölümcül silahlar var." dedi. 

DÜŞMAN ANLAMADAN ORDUSU YOK OLUYOR

Bayraktar TB3'ün en korkulan özelliğinden bahseden Güçlüer sözlerini şöyle sürdürdü;

Bunlar özellikle zorlu hava şartlarında, karanlıkta çıkıp sessiz bir şekilde düşmanın derinliklerine düşman hiç göremeden sızıyorlar. Bakın daha kriz var ama savaş başlamamış, gergin ortam ve ne yapıyor. Diyelim ki Türkiye diplomatik yolların bittiğini ve savaşa kesin girileceğini anladı. Karşı tarafta hazırlanıyor bunu da görüyorsunuz. Artık savaşa karar verildi. Cumhurbaşkanı düğmeye bastı. 

Bunlar havalanıyor ve cephe hattı değil, cephe hattının gerisine geçiyor. Daha savaş başlamadan düşman şunu görüyor. Ordunun geri bölgesindeki uçaklar vurulmuş, depolar yok edilmiş, akaryakıt istasyonları havaya uçmuş, bir bakmışlar ki birinci kademede düşman  var ama arkası yok. İşte bu öyle bir şey  



Bayraktar TB3'ü, TB2'den ayıran özelliklerin hız, görünmezlik ve mühimmat taşıma kapasitesi olduğunu ifade eden Güçlüer, bu SİHA'ların 5000 kilometrelik bir hareket sahasının olduğunu söyledi. 

ESED'İN 3 GÜNDE 300 TANKI VURULDU

Güçlüer, geçmişte TB2'lerle ilgili yaşanan bir olayı da ilk kez canlı yayında açıkladı. Suriye'de Esed yönetiminin askerlerimizi şehit ettiği zaman Türkiye'nin Suriye'ye yaptığı müdahale gününü hatırlatan Emekli Albay, orada 3 gün içerisinde bir tank alayının yani 300'e yakın tankın yok edildiğini belirterek "Bu ne demek biliyor musunuz. Bir ülkenin askeri ihtiyatıdır." şeklinde konuştu. Güçlüer, Esed'le cephede daha mücadele başlamadan tank alayının edildiğini söyledi.

BİZİM SİHA'LARIN DÜŞÜRÜLMESİ İMKANSIZ

Bayraktar SİHA'larıyla ilgili bir detaya daha dikkat çeken Güçlüer, Ukrayna-Rusya savaşında düşürülen hiçbir Bayraktar SİHA'sı olmadığını ancak ABD ve İran SİHA'larından bir sürü düşürüldüğünü söyledi. Geçtiğimiz hafta Rus savaş uçakları tarafından yakıt dökülerek düşürülen 90 milyon dolarlık ABD SİHA'sını hatırlatan Güçlüer, "ABD SİHA'ları komuta kontrol sistemiyle çalışabiliyor ancak. Boşaltılan yakıt o sisteme gelince off durumuna geçti ve düştü. Asıl mesele komuta kontrol sistemi yani merkezle bağlantısı koptu. O yüzden SİHA düştü. Bizimkileri neden düşüremiyorlar. Çünkü bizimkilerin komuta kontrol bağlantısı kopsa bile yapay zeka modülü sayesinde gittiği rotayı hafızasına aldığı için düşürülmesi imkansız. Ancak vurulması lazım. Vuramıyorlarda çok hızlı. SİHA'nın düşürülmesi hava savunma sistemleriyle de mümkün olamadığı için bizimkileri düşürmeleri imkansız." sözlerini sarf etti. 

Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 152
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Marsa giden adamlar, 1960 da aya giden adamlar, hipersonik füze yapan, hipersonik füzeyi nasıl vururuz diye kafa yoran adamlar TB3'ten korkmuşlar. Yersen tabi. Seçim var ufukta herhalde.
    Cevapla
  • Mustafa Akın 1 yıl önce Şikayet Et
    E öyle zaten Rus savunması bir şey yapabildi mi? Sende beyin var mı?
    Cevapla
  • Zihni KAPCAK 1 yıl önce Şikayet Et
    Komünist insana Haşa Allah'ı göstersen gene inanmaz yıllardır hep bu böyledir biz sizin gibilere Alıştık artık
    Cevapla
  • Sinan 1 yıl önce Şikayet Et
    Cok güzel bir haber insan gurur duyuyor. Ama Baska ülkelerde adamlar hangi silahi üretirse üretsin size hic bir özeliklerini anlatmazlar. Nedense Türkiyede her özelligi anlatmak icin birbirleriyle yarisiyorlar. Cok tehlikeli yazik..... Saygilar.
    Cevapla
  • Rafet 1 yıl önce Şikayet Et
    Çok doğru tespit. İşte ben de bunu anlamıyorum, bu kadar askeri sır niçin her yerde anlatılıyor. Bırakın bazı şeyler gizli kalsın
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Emeği geçenlerden Allah razı olsun, Yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır.
    Cevapla
  • Abdullah Aydın 1 yıl önce Şikayet Et
    Hdpkk boşuna mı altılı masaya destek veriyor hele bir kazansınlar türkiyenin altını üstüne getirirler sonrada abd,ab libyada,akdenizde,suriyede istediğini alır türkiye bir yüz yıl daha yurtta sulh cihanda sulh ninnisi söyler durur.
    Cevapla
  • Necmi başoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah PKK sevicisi Kılıçdaroğlu na fırsat vermesin vatan haini desek fazla olmaz eksik bile olur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dünyanın gözü bu görüşmede! Heniyye Türkiye'ye geliyor
Altını olanlar ekrana kitlendi: Altındaki ani fiyat değişiminin 2 nedeni belli oldu