Mahmud Efendi Hazretleri rahmet ve minnetle yad ediliyor

93 yaşında rahmet-i Rahman’a kavuşan Mahmud Ustaosmanoğlu Hocaefendi'nin vefatının üzerinden bir sene geçti.

Mahmud Efendi Hazretleri rahmet ve minnetle yad ediliyor
Mahmud Efendi Hazretleri rahmet ve minnetle yad ediliyor
GİRİŞ 23.06.2023 19:39 GÜNCELLEME 23.06.2023 19:39
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Gönül coğrafyamızın önemli değerlerinden olan Mahmud Ustaosmanoğlu Hocaefendi geçtiğimiz sene bugün rahmet-i Rahman'a kavuşmuştu. Fatih Camii’nde mahşeri bir kalabalıkla ebediyete uğurlanan Ustaosmanoğlu'nun cenaze namazına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve birçok devlet adamı da katılmıştı. Mahmud Efendi Hazretleri’nin cenazesi, cenaze namazının kılınmasının ardından tekbirler eşliğinde Edirnekapı Sakızağacı Şehitliği’ne götürülmüştü. Ustaosmanoğlu’nun cenazesi, Edirnekapı Sakızağacı Şehitliği’nde medfun hocası Ali Haydar Efendi’nin yanında toprağa verilmişti. Tedavi gördüğü hastanede 93 yaşında rahmet-i Rahman’a kavuşan Mahmud Ustaosmanoğlu Hocafendi rahmet ve minnetle yad ediliyor.

Mahmut Efendi kimdir ve aslen nerelidir? İsmail Ağa Cemaati lideri Mahmut Efendi hayatı ve biyografisiMahmut Efendi kimdir ve aslen nerelidir? İsmail Ağa Cemaati lideri Mahmut Efendi hayatı ve biyografisi

MAHMUD USTAOSMANOĞLU HOCAEFENDİ KİMDİR?

İlim adamları tarafından Hazrat-ü Mevlânâ Eş-Şeyh Mahmud En-Nakşibendî El-Müceddidî El-Hâlidî El-Ûfî olarak adlandırılan Mahmud Efendi Hazretleri, 1929’da Trabzon vilâyetinin Of kazasının Miço (Tavşanlı) köyünde doğdu. Babası, köy imamı ve çiftçi Mustafa oğlu Ali Efendi, annesi Tufan kızı Fâtıma Hanım’dır. Mahmud Efendi, altı yaşındayken hafızlığını babası ve annesinde yaptı. Hafızlığını bitirdikten sonra Ramazan ayında Kayseri’ye gidip o bölgenin muteber ulemâsından olan Tesbihcizade Ahmed Efendi’den sarf, nahiv ve Farsça okudu. Kayseri’de bir sene kaldıktan sonra memleketi Of’a dönerek zamanın en meşhur kıraat âlimi Mehmed Rüştü Aşıkkutlu Hocaefendi’den Kur’ân-ı Kerîm kıraat etti.

Mahmut Ustaosmanoğlu vefat etti... Başkan Erdoğan ve birçok isimden taziye mesajıMahmut Ustaosmanoğlu vefat etti... Başkan Erdoğan ve birçok isimden taziye mesajı

1952 YILINDA ALİ HAYDAR EFENDİ İLE TANIŞTI

Mahmud Efendi Hazretleri, belagat, ilm-i kelam, tefsir, hadis, fıkıh ve usûl-ü fıkh gibi sâir ulûm-i şeriyyeyi ise aklî ve naklî ilimlerde mütehassıs ulemâdan ve Süleymaniye Medresesi dersiâmlarından olan eniştesi Çalekli Hacı Dursun Fevzi Efendi’den ikmal ederek henüz on altı yaşında iken icazet aldı. Kendisi okurken okutmaya başladığı talebelerini yedi sene kadar okuttuktan sonra askere gitmeden icazet verdi. 1952 yılı sonlarında, askerde bulunduğu sırada ise hayatının seyrini değiştirecek olan en büyük üstadı ve şeyhi Ahıskalı Ali Haydar Efendi’yle tanıştı. Ali Haydar Efendi Hazretleri, Osmanlı sultanlarından son dört padişahın huzur hocalarından olup, Meşîhat-ı İslâmiyye’de Hey’et-i Te’lîfiyye Reisi idi. Askerlik sonrası şeyhi Ahıskalı Ali Haydar onu İsmailağa Camii’ne imam tayin etmek için davet etti. 1954’te İsmailağa’da imamlığa başladı. 1996’da 65 yaşını doldurduğu için aynı camiden emekli oldu.

BİNLERCE İMAM, VAİZ VE MÜFTÜYE DERS VERDİ

Şeyhi Ali Haydar Efendi’nin vefatıyla Mahmud Efendi Hazretleri’nin hayatında yeni bir merhale başlamış oldu. Bir taraftan imamlık yaparak cemaatle, bir taraftan talebe okutmakla, diğer bir taraftan da Ali Haydar Efendi Hazretleri’nin vasiyeti vechile tarikat ehli ihvanı irşâd ile meşgul oluyordu. İmamlık yaptığı İsmailağa Câmii’ni hem tekke hem medrese hem de irşad merkezi olarak kullanıyordu. Osmanlı medreselerinde takib edilen usul üzere daha askere gitmeden önce memleketinde birçok talebe okutmuş ve birçok kimselere icazet vermiş olan Mahmud Efendi’den İstanbul’da da binlerce imam, vâiz ve müftü ders aldı. Mahmud Efendi, ülkemizde yüzlerce köye giderek insanları ilim öğrenmeye çağırdı. Kendisine, “Bir emriniz, bir arzunuz var mı?” diye soranlara, “Her mahalleye bir kız, bir erkek medresesi yapın” diye cevap verirdi.

KAYNAK: HABER7
Bekir Sıtkı Şirin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bekir Sıtkı Şirin
YORUMLAR 21
  • Gurbetci66 10 ay önce Şikayet Et
    Allah gani gani rahmet eylesin peygamber efendimize komsu eylesin. Ins
    Cevapla
  • Onurlu bir yaşam 10 ay önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin aminn
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Allah gani gani rahmet eylesin.Son devirde Bu millete çok büyük hizmet etmiş,çizgisini hep korumuş,bir çok insanın kurtuluşuna vesile olmuş büyük hizmet erlerindendir.
    Cevapla
  • ömer faruk kara 10 ay önce Şikayet Et
    ALLAH mekanını cennet eylesin Biz günahkarlarıda şefaatine layık eylesin Peygamber efendimize komşu eylesin.
    Cevapla
  • @işçi@ 10 ay önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin O kendini kurtardı Biz ne yapacağız
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Husilerden tüm dünyaya Gazze duyurusu! 'Yeni bir adım' deyip resmen ilan ettiler
Bayraktar TB3 bir rekoru daha kırdı!