Süresiz nafaka feryatları artıyor: Ödeyemedi, hapse girdi, bebeğini kaybetti!

Bakan Göktaş’ın çıkışıyla yeniden gündeme gelen süresiz nafaka uygulamasının kadınları korumadığı, nafaka ödeyip ikinci defa evlilik yapan erkeklerin yeni yuvasında evlendiği kadınla ağır dramlar yaşadığı belirtiliyor.

GİRİŞ 10.08.2023 10:11 GÜNCELLEME 10.08.2023 11:24
Bu Habere 102 Yorum Yapılmış

Daha önce üst limiti 1 yıl olarak uygulanan ancak 1988 yılından bu yana süresiz kılınan, boşanan çiftler arasındaki nafaka uygulaması tartışma konusu olmaya devam ediyor. Süresiz nafaka ile bir gün bile evli kalan çiftlerin boşanması durumunda büyük oranda erkekler, boşandığı kadına ölene kadar nafaka ödemek zorunda kalıyor. Her yıl miktarı mahkeme kararıyla artırılan nafaka ödemeleri dolayısıyla mâli yük altına girenler, ödeyememe durumunca cezaevine giriyor.

Bakan Göktaş'tan süresiz nafaka açıklamasıBakan Göktaş'tan süresiz nafaka açıklaması

Boşanan çiftlerin birbirinden kopmamasını sağlayıp tartışmaları da beraberinde getiren müebbet nafaka uygulamasında, ‘evlilik durumunda nafaka kesilir’ hükmü bulunduğu için boşanmış birçok kadının bu sebeple yeni yuva kurmadığı veya ilişki yaşayıp resmi nikah kıymadığı yönünde şikayetler yer alıyor.

Süresiz nafaka kadınları korumak için var’ argümanını ise, uygulamanın gerçek manada mağduru olan kadınlar çürütüyor. Bunun en büyük örneğini, İstanbul’da yaşayan Cengiz Dinçer ve eşi oluşturuyor.

NAFAKA YÜZÜNDEN HAPSE GİRDİ, BEBEĞİNİ KAYBETTİ

Aynı zamanda Dağılmış Aileler ve Çocuk Hakları Derneğinin başkanlığının yürüten Cengiz Dinçer, 13 yıldır büyük zorluklarla nafaka ödemek zorunda kaldığını, yeni evlendiği eşi hamileyken eski eşine nafaka ödeyemediği gerekçesiyle cezaevine atıldığını ve bu süreçte bebeğinin hayatını kaybettiğini anlatıyor.

Süresiz nafakayı “zulüm” olarak değerlendiren Cengiz Dinçer, eşiyle birlikte yaşadığı travma dolu günleri anlattı konuşmasında şunları söylüyor:

“2010 yılında boşandığım eski eşine 13 yıldır nafaka ödüyorum. Ne kadar süreceğine dair yasal bir sınırlama yok. En büyük tepkimiz nafakanın süresiz olması ve bununla ilgili bir sınırlama getirilmemiş olmasıdır. Tekrar bir evlilik yaptım ve bu evliliğim de sarsıntı içerisinde. 2018 yılında ikinci eşim hamileyken nafakayı ödeyememekten dolayı hapse girdim ve bebeğimi kaybettim. Nafaka hapsi bu zulmün devamıdır. Nafakadan dolayı 4 defa hüküm giydim, 2 defa eşimden dostumdan borç alarak ödemeye çalıştım.”

Nafakada sistem değişiyor! İşte en çok konuşulan formülNafakada sistem değişiyor! İşte en çok konuşulan formül

SADECE MEZARDA BİTİYOR

Cengiz Dinçer, “İş garantim yok. Yaş ilerledikçe iş bulma imkanı da yok. Birçok işyeri 35 yaşından sonra personel almıyor ama ne hikmetse kendi öz çocuğuma 18 yaşına kadar ödüyorken, eski eşime hala nafaka ödemekle yükümlüyüm. İki seçenek sunuluyor; ya ben öleceğim ya kadın ölecek. Devlet başka alternatif sunmuyor.” ifadelerini kullanıyor.

Nafakaya belirli bir süre getirilmesi gerektiğinin altını çizen Dinçer, Aile Bakanı Göktaş’tan umutlu olduklarını söylüyor. Dinçer’in sözleri şöyle:

“Diyoruz ki; nafaka süreli olmalı en fazla bir yıl olmalı bu süre içerisinde de kadına yoksulluktan kurtulacak destekler verilmeli, buna karşı değiliz. ‘Nafaka tamamen kalksın’ demiyoruz ama kadına ömür boyu nafaka bağlanması ne insanlığa ne vicdana yakışır. Umarım yeni Aile Bakanı bunu söylemde bırakmaz bu konuda yasal süreci hızlandırırlar, mecliste bu yasa çıkar ve bir an önce bu süresiz nafaka zulmü biter.”

HEM ERKEĞİ HEM KADINI MAĞDUR ETMEYECEK ÇÖZÜM ŞART

Doğruhaber gazetesinin manşetinde yer alan haberde beyanı bulunan Türkiye Söz Konusu Aile Birliği Derneği Başkanı Serkan Gürsoy ise, “Kadının ekonomik durumu iyi olsa bile mesela kadının ekonomik durumu çok iyi ve erkek engelli, çalışmıyor ya da ekonomik koşulları para vermeye elverişli değil ama bunlara rağmen TMK 175'inci maddede cinsiyet ayrımı olmamasına rağmen algı mühendisliği sayesinde erkeklerden kadınlara süresiz nafaka bağlanıyor. Bu durum anayasamızın eşitlik ilkesine aykırıdır. Devletin tarafsız ve adil olması gerekiyor. Hem erkeği hem de kadını mağdur etmeyecek adil ve hakkaniyetli bir çözüm ortaya konulması gerekiyor.” görüşünü paylaşıyor.

 

Nafakayla ilgili TBMM arşivinden çıkan tarihi kayıtlar: Eğer süresiz olursa...Nafakayla ilgili TBMM arşivinden çıkan tarihi kayıtlar: Eğer süresiz olursa...

Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 102
  • M.G. 8 ay önce Şikayet Et
    Şimdilerde Aile için nafakadan çok daha tehlikeli bir şey var 6284
    Cevapla
  • Balkesli 8 ay önce Şikayet Et
    Annem ile babam aynı evde yaşıyor. Boşanma davası yok . Sana çektireceğim , senden boşanmayacagim diyerek tedbir nafakası adı altında nafaka alıyor. Bir tas çorba vermez , kıyafetini yıkamaz, hasta olduğunda bakmaz , çeşitli bahaneler ile uzaklaştırma kararı aldırır, evden atmaya çalışır ama hala nafaka yetmiyor gibi bir de şimdi arttırım davası açmış. Babam 68 yaşında annem 58 .
    Cevapla
  • Balkesli 8 ay önce Şikayet Et
    Ayni evde yaşamalarına rağmen 68 yaşındaki adamdan 5 yıldır tedbir nafakasi adı altında nafaka almak ne kadar mantıklı. 5 yıldır bir tas çorba vermemek nedir . Biri annem , diğeri babam . Bir de çeşitli sebeplerle 3 kez uzaklaştırma kararı aldırdı ve daha sonra mahkemeler tarafından iptal edildi . Bir düşünün...
    Cevapla
  • Ehil kişi 8 ay önce Şikayet Et
    Tamam devlet çözüm bulamıyor, alimler de mi bir yol bulamıyor? En azından dini hükümlere göre dini nikah kiyanları kapsayan bir çözüm?
    Cevapla
  • Feriha Dr. 8 ay önce Şikayet Et
    Madem laik ve femisnst tepkilerden bu kadar çekiniyorsunuz kökten kaldıramayacaksınz bu belli oldu artık, bari 6 ayla sınırlayın 5 yıl oldu söz vereli hala düzeltilmedi bu kanayan sorun.
    Cevapla
  • Selim 8 ay önce Şikayet Et
    Korkuyorlar belli bir sure yapin butun erkekler meydana cikmali sesimizi duyiralim
    Cevapla
  • adaletsizlik 8 ay önce Şikayet Et
    HERKES CİMERE BU SÜRESİZ NAFAKAYLA İLGiLİ ŞİKAYETE BULUNSUN
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Valilik günlerdir uyarıyordu! Ankara'da kuvvetli yağış sonrası altyapı çöktü
Dünya bu kararı bekliyordu! Tutuklamanın ilk adımı atıldı