Nafakada sistem değişiyor! İşte en çok konuşulan formül

Birçok vatandaşın mağduriyet yaşadığı 'süresiz nafaka'da yeni bir adım gündemde. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, süresiz nafaka uygulamasının kabul edilebilir olmadığını belirtmiş ve uygulama üzerinde çalıştıklarını söylemişti.

GİRİŞ 28.07.2023 08:17 GÜNCELLEME 28.07.2023 09:15
Bu Habere 187 Yorum Yapılmış

Süresiz nafaka birçok vatandaşı mağdur etmeye devam ediyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, süresiz nafaka uygulamasının kabul edilebilir olmadığını belirterek uygulama üzerinde çalıştıklarını söylemişti. Uzmanlar ise Bakan Göktaş'ın açıklamalarını değerlendirdi.

"1988 YILINDAKİ KANUNLA SÜRESİZ HALE GELDİ"

Avukat Kerem Olcayto yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

"Nafaka uygulaması 1988 yılında yapılan değişiklik ile süresiz hale geldi. 1988’e kadar en fazla 1 yıl süre ile ödeniyordu. Medeni kanunda yapılan değişiklik sonrası süresiz hale getirildi. Halen süresiz olarak devam ediyor. Bunun süreli hale getirilmesi uzun süredir konuşuluyordu. En son 2019 yılında dönemin Adalet Bakanı Abdulhamit Gül dile getirmişti, bugün ise tekrar ele alınıyor."

Bakan Göktaş'tan 'süresiz nafaka' açıklamasıBakan Göktaş'tan 'süresiz nafaka' açıklaması

"2019 YILINDAKİ YARGI PAKETİNDE GÜNDEME GELDİ"

Olcayto, "Evliliğin yılına göre nafaka ödenmesi üzerinde duruluyordu. Eski pakette iki yılın altındaki evliliklerde 5 yıl, 5 yılın altındakilerde 7-8 yıl, 5 ile 10 yıl arasındaki evliliklerde 12 yıl nafaka ödenmesi bekleniyordu. Bu o zaman gündemde olan 2019 yargı paketinde gelmesi beklenen bir uygulamaydı ancak getirilmedi." ifadelerini kullandı.

"EVLİLİĞİN YILINA GÖRE, KUSUR ORANINA GÖRE SÜRE DÜŞÜNÜLÜYOR"

"Şimdi ise evliliğin yılına göre ve kusur oranına göre belli süre ile sınırlandırılması düşünülüyor." diyen Kerem Olcayto, "Fakat burada şöyle bir durum söz konusu: Burada bir arabuluculuk sistemi getirilmesi düşünülüyor. Boşanmalarda arabulucunun çok sağlıklı bir sonuç vermeyeceği tartışılıyor. Diğer yandan belli bir süre ile 2 yıl, 5 yıl, 10 yıl ile sınırlandırıldığında bunun ne zamandan itibaren başlayacağı belirtilmelidir.” açıklamasında bulundu.

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 

"Bu AK Parti hükümetlerinin konusunda olan bir husustu. Daha önceden de tartışılmıştı. Evlilik akdinin sona ermesi ile birlikte taraflar ödeme gücüne bakılmaksızın ya da mali durumuna bakılmaksızın yüksek nafakalara tabii tutulabiliyorlardı.

İslam dünyası ayağa kalktı! İsveç'e örnek tepki Fas'tan geldiİslam dünyası ayağa kalktı! İsveç'e örnek tepki Fas'tan geldi

"BAZEN KÖTÜ NİYETLİ OLARAK KULLANILIYOR"

Ancak burada bazen nafaka konusu kötü niyetli olarak kullanılıp işe girilmiyor yada girilse dahi sigorta yaptırılmadan nafaka alınmaya devam ediyor. Bu kişinin ömür boyu alabileceği bir tutar oluyor.

"GELİR DURUMUNA ORANTILI NAFAKA VERİLMESİ BAZEN MÜMKÜN OLMUYOR"

Yine aynı şekilde dönemler itibarıyla güncelleniyor. Burada nafaka ödeyen kişinin mali durumunun kötüleşmesi ya da gelir durumuna orantılı nafaka verilmesi bazen mümkün olmuyor.

"SÜRESİZ NAFAKA UYGULAMASI OLMAYACAK"

Bakanlığın yapacağı çalışmada ödeme gücünün ön planda olacağı ve süresiz nafaka uygulamasının olmayacağını tahmin ediyorum.

Muhtemelen nafakanın belli bir süresi olacaktır. Yine her ne kadar nafaka artırım davaları açılabiliyorsa ödeme gücünün de ön planda olacağı, kişinin mal varlığında azalma yaratmayacak şekilde bir nafaka ödemesi geleceğini düşünüyorum.

"TÜM NAFAKALAR DÜZENLEMEDEN ETKİLENECEKTİR"

Böyle bir yasa çıkarsa kişinin başvurması ile birlikte bu haktan faydalanması gerekebilir. O yüzden tüm nafakalar yeni düzenlemelerden etkilenecektir.

Avukat Fatih Ekrem Ekinci ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Süresiz nafaka uygulamasında yasal değişiklik yapılacaktır. Yargıtay’ın uygulamasından dolayı böyle bir durum söz konusu. Normalde nafakanın süresiz olacağına ilişkin bir hüküm yoktur. Mahkemeler takdirlerine göre süreli veya süresiz nafakayı talep edebiliyor.

"EN DOĞRU YOL YASAL DÜZENLEMEDİR"

Uygulamada bilinirliğin sağlanması için en doğru yol yasal düzenlemedir. Böyle bir düzenleme yapılırsa bu mağduriyet giderilmiş olur. Yasal düzenleme olmazsa uygulayıcılar sürekli görüş değiştirebilirler. Bu da birliği bozar dolayısıyla yasal düzenleme bunun en güzel yolu olur.

DÜZENLEME SONRASI SÜRESİZ NAFAKA ÖDEYENLERİN DURUMU NE OLACAK?

Kişiler kendileri başvuru yaparlar, başvuru sonrası yasal düzenleme yapılabilir.”

Nagehan Alçı ve Rasim Ozan Kütahyalı boşanıyor! İşte istenen nafakaNagehan Alçı ve Rasim Ozan Kütahyalı boşanıyor! İşte istenen nafaka

KAYNAK: MİLLİYET
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 187
  • Ahmet Ali Şahin 8 ay önce Şikayet Et
    Çocuk olmayan evlilikler de ise ,6 ay ile bir yil. Asgari ücretin %30 unu aşmayacak şekilde belirlenir ve bu para topkuvodenebilir hükmü konulması, Kadının nafaka suesibsonun sonunda bu desteği yenifen evlenene kadaf alabilirsini sağlayan, Bu desteği alan erkeklerin de gündemde olan Evlilik destek kredisi ile yeniden evlenerek yuva kurmasını teşvik eden bir çözüm olabilir!
    Cevapla
  • Ahmet Ali Şahin 8 ay önce Şikayet Et
    Bu işin adil çözümü şudur! Nafaka olayı Eğer çocuk var ise 18 yaşına, Çocuk okuyorsa lise bitirene kadar aylık asgari ücretin aile nüfusuna eşit olarak bolunrn kısmı ni gecmicek şekilde belirlenerek uygulanabilir. erkeğe bunu tek seferde ödeyerek Tazminat şeklinde de hukmolunabilir. Sadece çocuk varsa ve çocuğun hesabına 18 yaşına gelmeden kullanmamak kaydı ile yatirilmali dir.
    Cevapla
  • dumrul 8 ay önce Şikayet Et
    (2) Hangi kadın, orta gelirli ama eski eşine nafaka ödemek zorunda olan bir adamla evlenmek ister ki? Bu mantıkla dayatılan kanun, toplum yaşamına ciddi darbe vurduğu gibi, boşanmış kadının hayatın içinde aktif olarak katılımı için gereken donanımı elde etme gayretini de teşvik etmeyip, çoğu yerde gereksiz kılmakta olmuyor mu? Ayrıca fuhuşu, nikahsız birliktelikleri teşvik etmiyor mu?
    Cevapla
  • dumrul 8 ay önce Şikayet Et
    Çocuk yok, ama kadına iddia edilen yeni sistemde 2,8,10,15 yıl gibi sürelerde nafaka ödenmeye devam ettirilmesi fikri başlı başına saçmalık. Bu durum tekrar evlenen adamın yeni eşine haksızlık değil mi? Bu kadın devlet eliyle zor duruma düşürülmüş olmuyor mu? Boşanmış bir adamın yeniden evlenerek aile kurmasına da devlet eliyle engel olunmuş oluyor.
    Cevapla
  • net 9 ay önce Şikayet Et
    mehirden 2 altınla kurtulamazsın boşamasın boşanmayı zorlaştırsın diye yüksek tutulur mehir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Taksim'e yürümek isteyen gruba Saraçhane'de polis müdahalesi
Abdülkadir Selvi: Erdoğan-Özel görüşmesi İmamoğlu’nu rahatsız etti