Çanakkale'de orman yangınının ilerlemesi durdu: Bakan Yumaklı'dan açıklama

Çanakkale'de ikinci gününe giren orman yangınının ilerlemesi durduruldu. Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, öğleden sonra durumun daha net görüneceğini söyledi. Yumaklı ayrıca Bursa ve Bilecik'teki yangınların kontrol altına alındığını duyurdu.

GİRİŞ 23.08.2023 10:37 GÜNCELLEME 23.08.2023 16:40
Bu Habere 90 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Çanakkale'de öğle saatlerinde başlayan ve yaklaşık 20 saattir süren orman yangınına AFAD başta olmak üzere, 34 hava aracı, 484 kara aracı ve toplamda 1697 personel ile müdahale sürüyor.

VALİLİK YENİ TAHLİYE KARARLARINI AÇIKLADI

Çanakkale Valiliği, merkeze bağlı köylerdeki ormanlık alanlarda devam eden yangın nedeniyle, Aşağıokçular köyü Salavat ve Andıktaşı mahalleleri, Elmacık köyü ve bağlı olan Değirmendere Mahallesi ile Çiftlikdere köyünün tedbir amacıyla boşaltılacağını bildirdi.

Valilikten yapılan açıklamada, orman yangınını söndürme çalışmalarının havadan ve karadan devam ettiği belirtildi.

Çanakkale merkeze bağlı Kayadere köyü civarında çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale edilmesine rağmen, yangının rüzgarın da etkisiyle büyüme eğilimi gösterdiği hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Aşağıokçular köyü Salavat ve Andıktaşı mahalleleri, Elmacık köyü ve bağlı olan Değirmendere Mahallesi ile Çiftlikdere köyü, tedbir amacıyla boşaltılacak olup vatandaşlarımız Terzioğlu Kız Öğrenci Yurdu'nda misafir edilecektir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları da önemlidir."

TSK'YA AİT 5 HELİKOPTER 117 TON SU ATIMI YAPTI

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Çanakkale'deki orman yangınının söndürülmesi amacıyla Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) ait 5 helikopterin 65 sortiyle 117 tondan fazla su atımı yaptığını bildirdi.

MSB'nin sosyal medya hesabından Çanakkale'deki orman yangınına ilişkin yapılan açıklamada, "Çanakkale'deki yangın söndürme çalışmalarına Türk Silahlı Kuvvetlerimiz de rezerv güç kapsamında aralıksız destek sağlamaya devam ediyor. Bölgede bulunan 3 adet AS-532 tipi helikopter ve 2 adet CH-47 tipi helikopter şu ana kadar 65 sorti yaparak 117 tondan fazla su atımı yaptı." bilgisi paylaşıldı.

Açıklamada, helikopterlerin yangın söndürme çalışmaları sırasında çekilen görüntülerine de yer verildi.

YANGININ İLERLEMESİ DURDU

10:30 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı: Biri Rusya'dan kiraladığımız yüksek tonajlı su taşıyabilen olmak üzere 8 uçak, 26 helikopter, 639 arazöz ve iş makinesi, 2 bin 700'e yakın personelle sahada mücadeleye devam ediyoruz.

Ulupınar'da 5, Yağcılar'da 4 ev hasar gördü. 85 küçükbaş 3 de büyükbaş olmak üzere hayvan zayiatı var. Ayrıca 10 ahır ve ahıl hasarı söz konusu. 

Hastaneye sevk eden vatandaşlarımızın sadece 8'i müşahede altında. Hayatı tehlikesi olan vatandaşımız yok. 

Çanakkale Boğazı tek taraflı deniz trafiğine kapalıydı. Boğaz, çift taraflı olarak gemi trafiğine kapanmış şekilde. Çanakkale-Çan yolu da tedbiren kapalı. 

Yangının ilerlemesi durdu. Büyümesine neden olacak tehlike arz eden bir durum yok. Düne göre daha avantajlıyız. Parametreler daha iyi. Öğleden sonra resmi çok daha net görebileceğiz.

BURSA VE BİLECİK'TEKİ YANGINLAR

Bursa ve Bilecik'teki orman yangınları kontrol altına alındı. 

GELİBOLU'DA DA YANGIN ÇIKTI

Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde makilik alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Gelibolu Yarımadası'nda ilçeye bağlı Küçükanafarta köyünde İsmailoğlu Tepe mevkisindeki makilik alanda henüz bilinmeyen nedenle yangın başladı.

Durumun bildirilmesi üzerine Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler olay yerine sevk edildi.

Ekiplerin yangını kontrol altına alma çalışmaları havadan ve karadan sürüyor.

YANGINDAN 83 KİŞİ ETKİLENDİ

10:05 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Çanakkale’de meydana gelen orman yangınında toplam 83 kişi etkilendi. 14’ü olay yerine görevlendirilen ambulanslarla, 48 kişi ise ayaktan hastanelere ulaştı.

08:55  AFAD: Çanakkale'de orman yangınında 81 vatandaşımız dumandan etkilenmiş olup, 72 vatandaşımızın tedavisine devam edilmektedir. Bölgedeki 9 köyde toplamda 337 hane, 1251 kişi tedbir amaçlı tahliye edilmiştir

BAKAN YUMAKLI'DAN AÇIKLAMA

08:05 Bakan Yumaklı: Gece görev yapabilen 4 helikopterimiz gün ağarana kadar sorti yaptı. Şu an itibarıyla 7 yangın söndürme uçağı ve 22 yangın söndürme helikopteri ile havadan müdahalemiz sürüyor. Kara gücümüzün cansiparane mücadelesi de aralıksız devam ediyor.

BAKAN YERLİKAYA'DAN YANGINLA İLGİLİ AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Çanakkale'deki orman yangınıyla mücadele kapsamında 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 66 su tankeri ve 169 iş makinesinin bölgeye gönderildiğini, 9 köyden 1251 vatandaşın tedbir amaçlı tahliye edildiğini bildirdi.

Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Çanakkale Damyeri mevkisinde meydana gelen orman yangınına müdahale çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirtti.

Bölgeye AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, belediyeler, Kızılay ve özel idarelerden 1489 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 66 su tankeri ve 169 iş makinesinin sevk edildiğini bildiren Yerlikaya, şunları kaydetti:

"1251 VATANDAŞIMIZ TAHLİYE EDİLMİŞTİR"

"Kayadere, Damyeri (Fevzi Çakmak Mahallesi), Yağcılar, Ulupınar, Belen, Kalabaklı, Aşağıokçular, Kızılcaören ve Taşlıtarla köylerinden 1251 vatandaşımız tedbir amaçlı tahliye edilmiştir. Sarıcaeli köyü yaşlı bakımevinden 45 vatandaşımız tahliye edilerek Terzioğlu KYK yurduna yerleştirilmiştir. Tedbir amaçlı Çanakkale-Çan kara yolu sivil araç trafiğine kapatılmıştır. Çanakkale Boğazı tek taraflı deniz ulaşımına açılmıştır. Lütfen, orman yangınları ve bu bölgelerdeki yardım ihtiyacıyla ilgili olarak AFAD tarafından yapılan paylaşımlara itibar edelim."

9 KÖY TAHLİYE EDİLDİ

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, yangınla ilgili şu açıklamaları yaptı:

Toplamda 9 köy tahliye edildi. 9 köyden 29 vatandaşımızı KYK yurtlarına yerleştirdik. Yangından yaklaşık 1500 hektar alan etkilendi.

Devlet hastanesinde herhangi bir tehdit yok. Şu anda 14 kişi nakledildi. 150 hastamız şu anda 60 ambulansla birlikte bekletiliyor.

Önlemler alındı. Sosyal medyada speküle edilen bu durumu açıklayalım. Üniversitede de teyakkuz devam ediyor ama boşaltma durumu söz konusu değil. 

"RÜZGAR VE NEM SEVİYESİ GÜNDÜZ OLDUĞU GİBİ ZORLAYICI DEĞİL"

Rüzgar ve nem seviyesi gündüz olduğu gibi zorlayıcı değil. Sabah 6'dan itibaren artış söz konusu olacak. Gece olması sebebiyle yere inemeyen uçaklarımız var ancak 4 gece görüş helikopteriyle mücadeleye devam ediyoruz.

1500'e yakın personel çalışıyor. Gündüz açıklamış olduğumuz hava araçları yine mücadeleye katılacaklar. Çanakkale-Çan yolu kapalı, boğaz tek yönlü olarak ulaşıma kapatıldı. Ancak sabahın ilk saatlerinde çift yönlü olarak ulaşıma kapatılmış olacak. 

Bakan Yumaklı: 4 gece görüş helikopteriyle mücadele ediyoruz

Tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız burada ciddi mücadele veriyorlar. Şu anda alevlere karşı mücadele eden arkadaşlarıma da kolaylıklar diliyorum.

"YANGINLARIN YÜZDE 90'I İNSAN UNSURU"

Bu yangın, bir yerleşim yerinin yanında bir araziden çıktı, yangınların yüzde 90'ı insan unsuru. Bu alanda etkilenen o kadar çok canlı var ki. Bu kadar çok kaynağın israfı sadece küçücük bir alevden kaynaklanabiliyor. Buradan bir uyarıda bulunalım. Herhangi bir yangına sebep olacak bir ateş ya da bir çöp yakma gibi hususları artık gündemimizden çıkartalım. 

Sabaha kadar arkadaşlarımız hiç uyumadan alevlerle mücadele edecekler. Sabah da diğer hava araçlarının da başlamasıyla çok yoğun bir şekilde mücadeleye başlanacak. 

"RÖMORKÖLER OLASI BİR MÜDAHALE İÇİN TEYAKKUZA GEÇİRİLDİ"

Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüze ait römorkörler, yangının deniz kenarına inmesi durumunda olası bir müdahale için teyakkuza geçirildi." ifadeleri de kullanıldı.

"6 KÖY BOŞALTILDI, CAN KAYBI YOK"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangının yaklaşık 15 kilometrelik hatta devam ettiğini belirterek, "6 köy boşaltıldı. Şu ana kadar can kaybı yok" açıklamasını yaptı.

Çanakkale'de yangın nedeniyle tahliye edilen yerleşim yeri sayısı 9'a yükseldi.

AFAD'dan yapılan açıklamada, Çanakkale Damyeri mevkisi yakınlarındaki orman yangınına müdahale edildiği belirtildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, "Nene Hatun Acil Durum Müdahale Gemisi"nin Çanakkale Kepez bölgesindeki yangına müdahale için bölgeye hareket ettiğini duyurdu.

BURSA'DA DA YANGIN

Bursa'nın Karacabey ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

İlçeye bağlı Hayırlar ve Ekinli mahalleleri yakınlarındaki ormanlık alanda henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı.

Rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangını söndürmek için olay yerine Bursa Orman Bölge Müdürlüğü görevlileri ile çevre belediyelere bağlı itfaiye ekipleri sevk edildi.

Ekipler, havadan ve karadan müdahaleyle yangını kontrol altına almaya çalışıyor.

Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, yangın bölgesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, yangına müdahalenin sürdüğünü söyledi.

ÇIKIŞ NEDENİ BİLİNMİYOR

Yangını söndürmek için herkesin cansiperane çalıştığını vurgulayan Özkan, "Yangının çıkış nedeniyle ilgili kesin bir bilgimiz yok. Sigara izmariti de olabilir. Bütün vatandaşlarımızı bu yaz günlerinde, bu sıcak havalarda milli servetlerimizi korumaya davet ediyoruz, dikkatli olmaya davet ediyoruz." dedi.

KAYNAK: AA, HABER7
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 90
  • Bozkurt 8 ay önce Şikayet Et
    Piknik bile yasaklansin artık
    Cevapla
  • Tual 8 ay önce Şikayet Et
    Şükür yangın durdurulmuş
    Cevapla
  • Çetin Yılmaz 8 ay önce Şikayet Et
    Çözüm, Pkk şehir yapılanması KCK, Dhkp-c, Mlkp....ve iş birlikci imhası. Yangınlar sonrası hemen binlerce imha ile en güzel cevap verilecektir.
    Cevapla
  • Vatan fedaisi 8 ay önce Şikayet Et
    Acaba bu yangınlar nasıl çıkıyor diye hiç kimse merak etmiyor, açıklama yapmıyor, bizahmet ormanları artık temizleyelim. Ormanlar ve yollar çöp dolu, bu çöpleri atanlara bir ceza verilsin.
    Cevapla
  • Sergen 8 ay önce Şikayet Et
    Yanan ormanlarin yerine zeytin ağaçları dikilsin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'de Müsavat Dervişoğlu dönemi! Yeni GİK'te ilginç detay! Akşener iddiası
Selçuk Bayraktar'dan KIZILELMA paylaşımı: Karalamalar ne kadar alçakça olursa olsun...