Süresiz nafakada yeni yük! Dolar ve euro...

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un düzenleme sinyalinin verdiği süresiz nafaka uygulamasında mağduriyetler devam ediyor. Ölene kadar devam eden nafakalar son dönemde artık döviz cinsinden belirleniyor.

Süresiz nafakada yeni yük! Dolar ve euro...
Süresiz nafakada yeni yük! Dolar ve euro...
GİRİŞ 12.09.2023 17:31 GÜNCELLEME 12.09.2023 17:31
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Boşanmaların arttığı Türkiye’de eski eşler arasında bitmeyen bir problem doğmasına yol açan süresiz nafaka uygulaması devam ediyor. Evlilik süresi bir gün dahi sürse çiftlerin boşanması durumunda çoğunlukla erkekler, kadınlara ölene kadar nafaka ödemekle yükümlü kılınıyor.

Süresiz nafaka ile bir gün bile evli kalan çiftlerin boşanması durumunda büyük oranda erkekler, boşandığı kadına ölene kadar nafaka ödemek zorunda kalıyor. Aile mahkemelerinde her yıl artırım davalarıyla katlanan nafaka bedelleri, son dönemde dolar ve euro olarak hesaplanmaya başlandı.

Dünya gazetesine konuşan Avukat Buket Altufan Ulu, nafakaların yabancı para üzerinden belirlenmesi talepleriyle karşılaşmaya başladıklarını söyledi. Av. Ulu, “Nafakaların döviz olarak belirlendiği örnekleri görmeye başladık” dedi.

ÜRPERTEN İSTATİSTİK

Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayınladığı evlenme ve boşanma istatistiklerinin 2021-2022 bilançosu, vahim verileri ortaya koyuyor.

  • 2021 yılında 175 bin 779 çift boşanırken, 2022 yılında bu sayı 180 bin 954’e çıktı.

  • İlk evlenme yaşları incelendiğinde, her iki cinsiyette de evlilik yaşının arttığı görülüyor. 2022 yılında erkeklerin ortalama ilk evlenme yaşı 28.2 iken, kadınlarınki 25.6 olarak kaydedildi. Bu veri, toplumsal dinamiklerdeki değişimleri yansıtıyor.

  • Evlilik süresine göre boşanma oranlarına bakıldığında, 2022 yılında gerçekleşen boşanmaların %32.7’si evliliğin ilk 5 yılında, %21.6’sı ise evliliğin 6-10 yılı içinde meydana geldi.

  • Kesinleşen boşanma davaları sonucunda, 2022 yılındaki boşanmalar sonucunda 180 bin 592 çocuğun velayeti belirlendi. Çocukların velayetinin çoğunlukla annelere verildiği görüldü. 2022 yılında çocukların velayetinin %75.7’si annelere, %24.3’ü babalara teslim edildi.

Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 14
  • Nafaka 5 ay önce Şikayet Et
    Nafaka tüfe oranında artsın. Üfe oranında İsrail bile artırmaz. Nolur duyun sesimizi
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Boyle bir mantik olabilirmi insanlar evlenmezki omur boyu nafaka nedir ya verirsin bir sene kendini toplar bakar hayatina hadi iki yil olsun. Coluk cocuga baglanir anlarim onlarin gunahi yok ikiside istemis olmus.
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    bu kisiler yabanci ulkedemi yasiyorlar
    Cevapla
  • Halil 7 ay önce Şikayet Et
    Süresiz nafakayla ilgili yıllardır gündeme alındı kaldırılıyor haberleri yapılıyor ama hepsi yalan çıktı süresiz nafakayı kaldırmayı hükümet göze alamaz
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Boşanmada erkek misin? yandın ki ne yandın.Böyle iş mi olur arkadaş br gün evli kal ömür boyu bak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas’tan ‘Hasan Saklanan’ açıklaması: Mescid-i Aksa şehidi ilan ediyoruz!
Başkan Erdoğan: Taksim Meydanı dayatmasını masum bulmuyorum