Tarihi eser kaçakçılarına Batı Medyası'ndan kalkan niteliğinde haber!

Batı medyası, tarihi eser kaçakçılığı yapan Belçikalı turistleri cezaya çarptıran Türkiye’yi hedefe oturttu. Batı medyası, “Türkiye’ye gitmeyin” kampanyası başlattı.

GİRİŞ 30.09.2023 15:46 GÜNCELLEME 30.09.2023 17:08
Bu Habere 140 Yorum Yapılmış

Geçtiğimiz haftalarda yaşanan olayda, ülkelerine dönmek için havaalanına giden Belçikalı turistler, güvenlik kontrolü sırasında bavullarında bulunan taşlar için gözaltına alınmıştı. Gözaltında tutulan Kim ve Warre adlı çiftin bavulundaki o taşların, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri tarafından tarihi eser olduğu tespit edildi. Ancak daha önce benzer bir durum nedeniyle Türkiye’de yargılanan Belçikalı turistler, ertelenmiş hapis ya da para cezasına çarptırılmıştı. Dünya’nın tüm ülkelerinde suç teşkil eden bu olay üzerine yabancı medyalarda ise “Türkiye’ye tatile gitmeyin” kampanyası başlatıldı.

TAŞLARIN TARİHİ ESER OLDUĞU TESPİT EDİLDİ

BBC Türkçe’nin Belçika medyasından aktardığına göre, Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan incelemede, Kim ve Warre adlı Belçikalı turistlerin topladığı taşların tarihi değere sahip olduğu belirlendi. Uzmanların raporunda, taşlardan birinin ‘üzerinde iki stilize rozet bulunan mimari bir dekorasyon parçası’ diğer ikisinin de bir mermer yer döşemesinin parçaları olduğu belirtildi.

Türkiye'den taş çalan Belçikalı turist gözaltına alındıTürkiye'den taş çalan Belçikalı turist gözaltına alındı

İLK KEZ TÜRKİYE’DEN TARİHİ ESER ÇALMAMIŞLAR

Arkeoloji uzmanlarının raporunun ardından Belçikalı çift Antakya’da yeniden hakim karşısına çıkacak. Bu sürecin iki ayı bulabileceği belirtiliyor. Anversli çift, 1 ile 5 yıl arasında değişen hapis ve 18 bin liraya kadar para cezası istemiyle yargılanacak. Daha önce benzer bir durum nedeniyle Türkiye’de yargılanan Belçikalı turistler, ertelenmiş hapis ya da para cezasına çarptırılmıştı.

TURİST’TEN SKANDAL AÇIKLAMA

Belçikalı turist Warre’nin, taşların tarihi eser olduğu ortaya çıkmadan önce ve tarihi eser oldukları tespit edildikten sonra yaptığı iki farklı açıklama ise dikkatlerden kaçmadı. İlk açıklamasında tarihi eser niteliği taşımadığını savunan Warre, bunları Manavgat ilçesine yaptıkları günübirlik gezi sırasında topladıklarını söyledi. Kim adlı Belçikalı kadın da, "Parmak izi vermek zorunda kaldım, sabıka kaydı için fotoğraf çektiler ve sanki bir suçluymuşum gibi kelepçeli insanların arasında polis minibüsüne bindirdiler" dedi. Taşların tarihi eser olduğu ortaya çıktığında ise Belçikalı turist Warre ağlayarak bir video yayımladı ve videoda, ‘Hukuka uygun olmayan bir şey yaptık, kabul ediyoruz ve hatalıyız’ şeklinde konuştu.

TÜRKİYE’YE TATİLE GİTMEYİN KAMPANYALARI BAŞLATILDI

İngiliz medya organı Sky News, Türkiye'den tarihi eser çalan kadınların mağdur gibi gösterildiği bir habere imza attı. Haberde "Belçikalı turistlerin Türkiye'de taş çaldığı gerekçesiyle hapis cezasıyla karşı karşıya" başlığı ile birlikte turistin ağlayan görüntülerine yer verildi. Daha önce de benzer bir durumdan Türkiye’de yargılanan, Belçikalı turistlerin bunun suç olduğunu bilmediklerine yer verildi. Haberde, turistlerin akvaryumuna dekorasyon olarak Türkiye'deki plajlardan ve sokaklardan üç taş aldığı iddia edilerek "Ancak Türkiye onu arkeolojik eserleri çalmakla suçladı ve şimdi ağır para cezası veya hapis cezasıyla karşı karşıya." ifadelerine yer verildi. Dünyanın tüm ülkelerinde suç teşkil eden bu olay üzerine ‘Türkiye’ye tatile gitmeyin’ şeklinde kampanya başlatıldı. Habere, “Türkiye’ye tatile gitmemek için süper fırsat” şeklinde yapılan yorumlar tepki gördü.

‘’DÜNYANIN HER YERİNDE SUÇTUR’’

Tarihçi Prof. Dr. Emrah Safa Gürkan, konu hakkında Twitter'dan yaptığı paylaşımda "Tarihi bir alandan alınan bir taş kesinlikle bir eserdir. Bu, bir bankayı soyup üzerinde rakamlar ve sayılar olan birkaç kağıt parçası aldığınızı söylemeye benzer. Bu dünyanın her yerinde ciddi bir suçtur" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: HABER7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 140
  • Umut 6 ay önce Şikayet Et
    Hırsızlar Türkiye'ye gelmeyin
    Cevapla
  • Türkoglu 6 ay önce Şikayet Et
    Bağırıp çağırarak hırsızlıklarını örtmeye çalışıyorlar.
    Cevapla
  • Cihat 6 ay önce Şikayet Et
    İlk defa yapmış olsalar biliyorlar dahi olsa burası orta doğu gaflete düştüler denetim yetersiz diye düşünüp aldılar dersin bir daha yapmazlar dersin ama bildiğin 2 defa yakalanmışlar bu durumda acaba kaç defa Türkiye ye geldiler daha önce diye düşünüyor insan ve bunlar gibi kaç bin kişi defalarca gelip çalıp gitti acaba? Şöyle 5 yıl hapis cezası üstüne de 180 -200 bin euro ceza kes.
    Cevapla
  • Metin 6 ay önce Şikayet Et
    18 bin tl. Yerine 18 avro olarak alın hırsız avrupa
    Cevapla
  • Cengiz 6 ay önce Şikayet Et
    Adamların parası değerli benim gibilerin rüyasında gördüğü yerlerde rüya gibi tatil yapıyorlar... ben böyle işin.... üstüne bir de hırsızlar... bizim gavur sevici turizmciler de gelsinler diye her taklayı atıyorlar . Bir de çıkıp su kadar turist geldi diye övünüyorlar ya...uyuz oluyorum... ulen senin vatandaşın tatil yüzü görüyor mu... önce ona bir bak...sosyal devlet...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Beyaz Saray'dan Refah operasyonu duyurusu! İsrail resmen geri adım attı
Çin lideri Cinping'den ABD Dışişleri Bakanı Blinken hakkında olay sözler