Tarihi belge ortaya çıktı! Filistinli Araplar, Türk devleti için bakın ne yaptı

Araplar ve Filistinlilerin Türklere ihanet ettiği propagadasını çökerten bir arşiv belgesi ortaya çıktı. Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Uğur Ünal, Filistinli Arapların Türk devleti için savaşmaya hazır olduklarına dair telgrafı yayımladı.

GİRİŞ 13.10.2023 18:57 GÜNCELLEME 14.10.2023 09:50
Bu Habere 260 Yorum Yapılmış

Türk milleti ile Arap milletini düşmanlaştırma amacı güden “Araplar bizi arkadan vurdu”, "Filistinliler ihanet etti" gibi propagandaları çökerten bir arşiv kaydı ortaya çıktı.

KARDEŞLİĞİN KALP ATIŞI

Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanı Prof. Dr. Uğur Ünal, arşivde yer alan belgeyi yayımladı.

Ünal’ın “Kardeşliğin kalp atışını duyacağımız tarihî bir telgraf...” notuyla yayımladığı belgede, Filistinli Arapların Birinci Dünya Savaşı'na giren Türk Devleti Osmanlı'nın yanında olduğu, canları ve mallarıyla vatan müdaafasında bulunacaklarına dair ifadeleri yer aldı.

"DİN VE DEVLET İÇİN CAN VE MALIMIZI FEDA ETMEYE HAZIRIZ"

Yayımlanan söz konusu belgede şu ifadeler yer aldı:

ÖZET

Kudüs halkının Osmanlı Devleti'nin cihat ilan etmesinin ardından Mescid-i Aksa'da toplanarak vatan, din ve devletin korunması uğruna can ve mallarını feda etmeye hazır olduklarını bildiren telgrafı.

Mahreci: Kudüs

Numara: 18211

Dâhiliye Nezâret-i Celîlesi'ne

Düvel-i muazamaya karşı i'lan-ı cihâd hakkındaki fetvâ-yı şerîfeyi muhtevî emr-i âlî-i telgrafilerinin vürûduyla beraber bugün memleketin ulemâ ve eşrâfi ve me'mûrîn ve Asâkir-i Osmaniye ve Ahâlî-i İslâmiye Harem-i Şerîf havlusunda cem' ve da'vet ve fetâvâ-yı şerîfe kadı ve müftü efendiler tarafından ihtifâlât-i fâika ile kırâ'at ve münderecâtı i'lân ve cihâdın fezâil ve mezâyâsı cümle hâzırûna ifhâm edilerek muhafaza-i dîn û devlet uğurunda fedâ-yı cân ve mâla hâzır ve müheyyâ olduklarını kemâl-i neşât ve hâhişle beyân eylemişlerdir. Müte'âkiben hâzırûn ve şu ihtifâle iştirak eden asâkir-i nusret-meâsir-i mülûkâne mûzika-i nişâne-i hamâset terennüm ederek muhteşem bir alay ile memleket içinde cevelân ile ve sancaklar ile kışla-i hümâyûna azîmetle orada dahi ulemâ ve hutebâ ve şu'arâ taraflarından hamâset-kârâne nutuklar ve du'âlar edilmiş ve o sırada tebe'a-i Osmaniye efrâd-1 gayr-i müslimesi dahi gelerek hissiyât-ı merbûtiyet ve sadâkatlarını izhâr eyledikleri gibi kışla-i hümâyûna da'vet olunan Almanya ve Avusturya konsolosları dahi zât-ı seniyye-i pâdişâhîye ta'zîmât ve muzafferiyet-i Osmâniye için temenniyât-i ihlâs-kârânede bulunmalarıyla kendi hükümdârlarına karşı da tarafımızdan tezkîr-i ta'zîmât ve muvâlât olunmuş ve ihtifâlât-ı mezkûre memleketde büyük bir hüsn-i telakkîye mazhariyetle hüsn-i hitâm bulunmuş olduğu ma'rûzdur.

Fî 5 Teşrîn-i sânî sene [1]330 Kudüs Mutasarrıfı Macid

18 Kasım 1914

BOA., DH.SYS., 123-12/35

___________________

ARAPLAR ÇANAKKALE’DE DE TÜRKLERLE OMUZ OMUZA SAVAŞTI

Bir grup isyancıyı örnek göstererek "Araplar arkamızdan vurdu" ifadesiyle provokasyon yapan bazı gruplar, Çanakkale Savaşı'nda şehit olan Arapları ise görmezden geliyor. 

İşte Çanakkale Şehitliği'nde bulunan Arap şehitler...

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR 260
  • Ahdevefa 6 ay önce Şikayet Et
    Bilmemek tehlikeli değildir, tehlikeli olan bilmediğini bilmemektir. 100 yıldır tekrar edile edile insan mühendisliğine kurban edilen nesilleri ikna etmek, suyu yukarı akıtmak misalidir. Milli Mücadele İslam Davasıdır. İslam Alemi yanımızdadır. Bir aşiretin (4-5000 kişi) isyanı üzerinden İngilizlerin kurgusu ile mesele Arap-İslam düşmanlığına dönüştürülmüştür.
    Cevapla
  • Türkolog 6 ay önce Şikayet Et
    yalanlarınızda boğulun , Türk milletini her fırsatta sırtııdan vuran Filistinlileri bu masallarla asla aklayamazsınız
    Cevapla
  • Sahici 6 ay önce Şikayet Et
    ..........oğullarından Hasan oğlu Derviş Ahmet'in torununun oğluyum. Dedem ihanet yüzünden esir düştü. Dedem kaçarak kurtuldu. Dedemde, eşide 105 yaşın üzerini rahat gördü. Esir düşüp kurtulamayanlar Hindistan ve Mynmar (eski adı Burma) ülkesinde esir kamplarında hayatlarını kaybettiler.
    Cevapla
  • Müslüman Türk 6 ay önce Şikayet Et
    Sener48, Kaza ve kadere inanmak İmanın şartlarından biridir.Rabbim'in nasip etmesiyle yardımıyla nice savaşlar kazanıp gavurları topraklarımızdan atan o sorumsuz dediğiniz halk , askerler ve başkomutanımız mı? Rabbim dileseydi Osmanlıyı kimse yıkamazdı. Rabbim dileseydi Cennet vatanımız ve bizler şu an gavurların boyunduruğu altında yaşıyor da olabilirdik.Hepsi peygamberimize komşu olsun
    Cevapla
  • Sener48 6 ay önce Şikayet Et
    Dedeniz esir alan İngilizdi Arap değil araştırın insanları yaniltmayalim. İslam ümmetinin birliğini gücünü kırmak için İngiliz,Türkü araba; Arabi Türke düşman etti. Sonrada uşakları ile Lozan anlaşması öncesi hilafeti kaldırdı. 100 yıldır islam coğrafyası kan akıyar. Suclu hilafetı kaldırıp islam aleminin başsız bırakan sorumsuzlardir. İstanbul patrikane neden açık.
    Cevapla
  • KERİM 6 ay önce Şikayet Et
    filistin osmanlıya hiçbirşey yapmadı diyen ve osmanlının yanında savaştı diyenler soysuz arap ve filistinlidir torunlarıdır
    Cevapla
  • Sener48 6 ay önce Şikayet Et
    Belgenin varmı böyle arkadan vurduklarını dair. Ezbere İngiliz ve kemalist ecdadın düşmanları ağzı ile konuşma. Belge göster bekliyorum.
    Cevapla
  • Faruk T. 6 ay önce Şikayet Et
    Belge 1914 de, savaşın başında! O zaman Filistin ve Arap ihanet edebilirmiydi?...! Almanya'dan askeri yardım Balkan cephesi düştüğü için gönderilemeyince bunu İngilizlerden öğrenen Araplar ve Filistinliler altın karşılığı bize ihanet ettiler!....! Kaldıki belge Arap/ Filistin halkını temsil etmiyor!
    Cevapla
  • Yusuf a 6 ay önce Şikayet Et
    Tipik kemalist savunması
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den 34 ile son dakika uyarısı!
Şanlıurfa'da inanılmaz olay! Bir şehre yetecek elektriği kaçak kullanırken yakalandılar