Demir Kubbe, İsrail’in başına mı düşüyor? Uzmanlardan dikkat çeken detaylar!

İsrail hava savunma sisteminin önemli bir parçası olan Demir Kubbe gün geçtikçe etkisini yitirmeye başladı. Bu durumu Haber7’ye değerlendiren uzmanlar çarpıcı açıklamalarda bulundu.

 Demir Kubbe, İsrail’in başına mı düşüyor? Uzmanlardan dikkat çeken detaylar!
Demir Kubbe, İsrail’in başına mı düşüyor? Uzmanlardan dikkat çeken detaylar!
GİRİŞ 07.11.2023 17:44 GÜNCELLEME 07.11.2023 18:43
Bu Habere 93 Yorum Yapılmış

7 Ekim tarihinde başlayan İsrail’in Gazze’deki soykırımı, bir ayı aşkın süredir aralıksız devam ediyor. Özellikle hava saldırıları ile Gazze’ye operasyonlar yapan İsrail 35 bin konutun tamamen yıkılmasına, on binlerce sivil insanın da ölmesine sebep oldu. Demir Kubbe ile Hamasın füzelerini durduran İsrail, son zamanlarda bu hava savunma sisteminde yaşanan aksilikle havadan gelen saldırıları durdurmakta güçlük çekiyor.

Demir Kubbe’nin işleyişinde yaşanan sıkıntı sebebiyle geçtiğimiz günlerde İsrail kendi topraklarını vurmuştu. Bu olaydan sonra, ‘Acaba Demir Kubbe’ye dışarıdan müdahale mi edildi?’ ‘Demir Kubbe hacklendi mi?’ ‘Demir Kubbe artık devre dışı mı kalacak?’ Sorularını akıllara getirdi. Haber7’ye özel açıklamalarda bulunan Güvenlik ve Terör Uzmanı Emekli İstihbaratçı Albay Coşkun Başbuğ ve Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin, İsrail’in hava savunma sisteminde yaşanan problemleri Haber7’ye değerlendirdi.

 

 

“HAMASIN EĞİTİM SEVİYESİ ÇOK YÜKSEK”

Demir Kubbe’nin gerçek manada söylenildiği kadar başarılı olmadığını, zaman geçtikçe bu gerçeğin daha da fazla anlaşılacağını ifade eden Güvenlik ve Terör Uzmanı Emekli İstihbaratçı Albay Coşkun Başbuğ şunları söyledi:

“Demir Kubbe ilk çıktığı zamandan beri çok şişirildi, yüzde doksan oranında başarılı olduğu söylendi. Ancak sahada görüyoruz ki bu oranlar gün geçtikçe düşüyor. Demir Kubbe,  Hamas’ın gönderdiği dört roketten sadece bir tanesini engellemekte. Neticede dijital bir sistem olduğu için dışarıdan gelebilecek siber saldırılara açık bir sistem. Zira Hamas’ın eğitim seviyesi ve kalitesi bilindiğinden çok daha yüksek, aralarında birçok mühendiste bulunmakta."

"Bölgede çocuklar ile yapılan röportajlarda ilerde ne olmak istiyorsun sorusuna en fazla mühendis olmak istediğini söyleyen çocukları görüyoruz. Hamas’ın el yapımı silahları da buna kanıt olarak gösterilebilir. Yani İsrail’in en önemli hava savunma sistemlerinden biri olan Demir Kubbenin Filistinli mühendisler tarafından etkisiz getirilmiş olma ihtimali olduğu yönünde değerlendiriyorum.” Dedi.

 

 

İSRAİL, DEMİR KUBBENİN ONARILMASI İÇİN YARDIM İSTİYOR

Eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin Haber7’ye yaptığı özel açıklamalarda, Demir Kubbe’de yaşanan sıkıntının İran tarafından da yapılmış olma ihtimalini değerlendiren İsmail Hakkı Pekin şunları ifade etti:

İsrail’in hava savunma sistemi Demir Kubbe’de yaşanan sıkıntıları her geçen gün arttığını görüyoruz. En son kendi füzesi ile kendi başkenti Tel Aviv’i vurdular. Hamas tarafından atılan füzeleri de ilk başta ki kadar engelleyemiyorlar. Yani Demir Kubbede açık bir şekilde sıkıntı olduğu çok açık gözüküyor. Hatta İsrail’in, Demir Kubbe’nin sıkıntılarını giderebilmek için ABD’den 2 milyar dolarlık bir yardım talepleri oldu.”

“Demir Kubbenin Hamas tarafından atılan füzeleri etkisiz hale getirmesi gerekirken, sisteminin dışına çıkıp başka yerleri vurduğunu görüyoruz. Bunun iki sebebi olabilir. Birincisi yazılımın hacklenmesi, ikincisi ise çok fazla kullanıldığı için sistemin arıza vermesi. İsrail hiçbir şekilde bu yaşanan sıkıntıyı açıklamak istemeyecektir ancak, hava savunma sistemlerinde bariz bir sıkıntı olduğu saklanamayacak derecede gün yüzüne çıkmıştır.”

 

“İRAN DEMİR KUBBE’YE MÜDAHALE ETMİŞ OLABİLİR”

“Filistinlilerin arasında iyi yetişmiş mühendis ve hackerlar var. Bu mühendisler Demir Kubbenin işleyişine sızıp yazılımları ile oynamış olabilir. Üçüncü bir ülkeden de müdahale olmuş olabilir.Yakın geçmişte İsrail ile İran arasında istihbarat savaşları yaşanmıştı. Her iki ülke birbirlerinin önemli stratejik noktalarına sızmalar yapmıştı. Bu anlamda Demir Kubbenin işleyişinin bozulmasında İran’ın da etkisi olabileceğini düşünüyorum.” Dedi.

 

 

Emir Yücel Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Emir Yücel

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversiteyi ise Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde tamamladı. 2021 yılında Sabah Gazetesi'nde Gazetecilik mesleğine başladı. Pek çok habere ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com'da "Özel Haberler Editörü" olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 93
  • Omerekinci .tirim 6 ay önce Şikayet Et
    Allah'ın izniyle ebebil mucizesi tekrarlanır ve gerçek islamyetin birleştiği ve İngiliz uşağı olan S .Arabistan ve sesiz kalan diğerarap ülkelerin saltanatları sona erir bir fudbol takımına yaptıkları harcamanın ondabirini. Filistinlilere versinlerde ozaman müslüman ülkeler olduklarını kanitlarlar
    Cevapla
  • Selçuk 6 ay önce Şikayet Et
    Savaşı asker kazanır askerpostalı sahaya inmeden şavaş kazanamazsınız İsrail ordusu ile Türkiye’yi karşılaştırmak tam bir ahmaklık …tek ve önemli avantajlarıvar nükleergüç Türkiye’nin acil nükleer güce sahipolması lazım
    Cevapla
  • Mustafa 6 ay önce Şikayet Et
    Rabbim ol derse her şeyi ters çevirir tekrar onlara geri döner yeterki ictenlikle dua edelim ki duarimiz Rabbim katinda kabul gorsun
    Cevapla
  • Harun soylu 6 ay önce Şikayet Et
    Hamas bildiğim kadarıyla 15.000 adet füzeyi İsrail topraklarına fırlatmış. Israelin demir kubbe sistemi bunlardan 15 civarında olanını yakalayamadığini yabancı basından takip ettim. Yorumu size ait.
    Cevapla
  • Misafir 6 ay önce Şikayet Et
    İran hiçbir zaman ABD İsrail e söylemin dışında eylemi olmamıştır. İran İslam dünyasında bir vürüstür.
    Cevapla
  • Yorumcu 4 ay önce Şikayet Et
    Türkiye 'nin 100 yıla yakın zamandır Müslüman ülkelerdenne kadar kopmuş durumda olduğundan haberiniz yok herhalde.Önce aynaya bakmak gerekmez mi?İran'la uğraşacağına kendi ülkene bak.
    Cevapla
  • Şahin HASANLI 6 ay önce Şikayet Et
    Peki sen nesin muhterem? O zaman bölücülük yaptığın sen de mikrop olmuş oluyorsun.İran İslam dünyasında virüsmüş.Bunlar cüppeli ağzı ile söyleyen laflar.İranı sevdiğimden değil sadece olarak bu aşamada ümmetin sözde birliği gerekirken bölücülük kafirin işine yarar.O açıdan müslümanların bir birini tekfir etmesi ancak İslam düşmanlarının işine yarar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İşgalci İsraillilerden vandallık: İnsani yardımı engellemek için yolları kapattılar
Likud Milletvekili Tali Gottlieb'dan ABD'ye: Gazze'yi hassas olmayan füzelerle vuracağız