Fazıl Say’dan Almanya’ya net tavır! Türkleri küçümsemeyin

Dünyaca ünlü Türk besteci ve piyanist Fazıl Say, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’ün ortak basın toplantısında geçen karşılıklı atışmayı değerlendirerek Almanya’ya ağır eleştirilerde bulundu.

Fazıl Say’dan Almanya’ya net tavır! Türkleri küçümsemeyin
Fazıl Say’dan Almanya’ya net tavır! Türkleri küçümsemeyin
GİRİŞ 18.11.2023 13:27 GÜNCELLEME 18.11.2023 13:54
Bu Habere 72 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile yaptığı basın toplantısında, İsrail’in zulmünü anlatması ve Alman gazetecinin sorusuna vermiş olduğu cevabı ile tüm dünyada gündemin ilk sırasına oturdu. Dünyaca ünlü Türk besteci ve piyanist Fazıl Say da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu çıkışına sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla destek verirken Almanya’nın, İsrail zulmüne karşı tavrını da ağır sözlerle eleştirdi. Türkleri hafife almayın diyen Fazıl Say, İsrail zulmüne karşı gelmenin Antisemitizm değil insani bir sorumluluk olduğuna dikkat çekti. Daha önce İsrail'in Gazze'deki saldırılarını eleştirdiği için İsviçre'de vereceği dört konseri iptal edilen Fazıl Say "Avrupa'da ifade özgürlüğüne güven duyulur, karanlık ve anlayışsızlık yaşanmaz diye bilirdim" şeklinde bir açıklama yapmıştı. 

“BU MU İSRAİL’İN KENDİNİ SAVUNMA HAKKI?”

Almanya’nın insan haklarına karşı duyarsız kaldığını belirten Fazıl Say şöyle devam etti:

Dün, Almanya’da; Türkiye Cumhurbaşkanı’nın “Gelin Gazze’de barışı, ateşkesi beraber sağlayalım” çağrısına, Alman Devlet adamlarının verdiği “İsrail’in kendini savunma hakkını destekliyoruz” cevabını okurken, bir kaç gün önce gördüğüm bu rakamları hatırlatmak isterim. Bakın bilançoya. Sorularım var binlerce. Çocuklar, kadınlar, siviller ve halen kayıp olan binler. Yıkılmış bir şehir.

Bakın görseldeki rakamlara. Sormak istiyorum Almanlara, anlamak istiyorum. Bu mu “İsrail’in kendini savunması?” Her gün devam? “Savunmak” bu mu? Anlamak isterim; Bu Filistinli ölen çocuklar ne ifade ediyor sizin için? Yıllarca, Almanya’da yaşadım, çalıştım, bir sanatçı olarak kültürleri buluşturan köprüler kurmak için çok eser yaptım, Almanya’da öğrenim gördüm, çok şey öğrendim Alman kültüründen.  Almanya’yı bu kadar kendiyle çelişkide bulan, bu kadar insan haklarına duyarsız bir noktaya varmış bir siyaset güderken bulan bir tek ben değilimdir herhalde?

ANTİSEMİTİST DEĞİLİZ!

İsrail’in politikalarını eleştirenlerin Antisemitist ile suçlandığını ancak bu soykırıma ve katliama karşı çıkmanın Antisemitizm ile alakası olmadığını belirten Fazıl Say şunları ifade etti:

Çok soru var çok...

Biz Türklere gelince, Erdoğan’a oy vermiş, ya da vermemiş, ikiye-üçe bölünmüş, kimi zaman haksızlığa uğramış, kimi yerde demokrasi mücadelesi vermiş insanlarız. İyisiyle, kötüsüyle ve elimizden geldiğince. Biz de 85 milyonluk bir halkız. İsrail’in şu politikasını eleştirmek, karşı çıkmak neredeyse "antisemitizm" olmuş, çok gülünç bu. Hayır! Antisemitist filan değiliz! Bir katliama, bir soykırıma, bir savaş suçuna karşıyız, komşu ülkelerimizde. Ben İsrail'e çok konsere gitmiş biriyim. Neden düşmanlık güdeyim? Bir yaşamı beraber paylaşsınlar, barış içinde, huzur içinde yaşasınlar, şu dertler bitsin isteriz Filistinlilerle, bunun nesi düşmanlık? Şu rakamlara bir daha bakın!

VİZE DAHİ VERİLMİYOR

Türk insanların Avrupa’ya giderken yaşadıkları sıkıntılara da değinen Fazıl Say, yaşadıklarını şöyle anlattı:

Biz Türkleri hayli küçümseyen, kale almayan Almanya. Artık çoğumuza vize bile vermiyor. Döndük yine başa. Pasaport kuyrukları, uzun, dertli, insan küçülüyor, daralıyor, saatlerce. Yaşadıklarımı anlatıyorum. Neden? Neyin siyasetidir bu? Uzatılan eller tutulmuyor.

Ben bildiğim Almanya’yı arıyorum ve soruyorum. Biz niye cezalandırılıyoruz peki? Üzülüyorum. Böyle mi olacaktı? Şu an Almanya’dayım. Essen’de bu akşam konserimiz var. Türk bestelerini çalıyoruz. Müzik ile sormaya devam edeceğim hep.

 

 

Emir Yücel Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Emir Yücel

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversiteyi ise Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde tamamladı. 2021 yılında Sabah Gazetesi'nde Gazetecilik mesleğine başladı. Pek çok habere ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com'da "Özel Haberler Editörü" olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 72
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Türk aydını denilen kitlenininçok azdı aydın.Gerisi zifşri karanlık.Baksanıza kızıl kıyamet kopuyor heriflerde tık yok.
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Şimdi Antisemitizm diyenler... ileride ne diyecekler ne zaman Siyonistler onları Hristiyanlari diğe donleei r toplumları hedef alınca ne diyecekler nedense Siyonizm asıl gerçek kimliğii Yahudilik değil Masonluk oluyor
    Cevapla
  • Sencer 60 5 ay önce Şikayet Et
    Seni saydim.ustAaaa sayyygilarimlaaa
    Cevapla
  • Misafir 5 ay önce Şikayet Et
    Bizim bizden başka dostumuz yok. Türk. Kürt, Alevi, sünmi, daha nice inanca sahip Türk insanı bir birimize sarılalım ki güçlü olalaın başka çaremiz yok.
    Cevapla
  • Dlflflfl 5 ay önce Şikayet Et
    Bence de yoksa bi cola dokmeye turp bicaklamaya kahve dokmeye basladilar mi vay halinize :)) hele miting duzenleyip bagirirlarsa var yaaa :))
    Cevapla
  • Deflllll 5 ay önce Şikayet Et
    Yazık ki Türkçe biliyorsun , keşke bu dili hiç ogrenmeseydin de bu karakterde biri olarak ortak bir noktamız olmasaydı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Azerbaycan'dan son dakika Fransa duyurusu: Olacaklardan bizi sorumlu tutmasın!
Brezilya'da felaket! Acı bilanço paylaşıldı! Türkiye'den açıklama geldi