Van'da 3 bin 200 yıl önce yapılan beyin ameliyatı izlerine rastlandı

Van'ın Çatak ilçesindeki nekropol (mezarlık) alanda yürütülen kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan 400 iskeletten 30'unun kafatasında beyin ameliyatı izleri tespit edildi.

Van'da 3 bin 200 yıl önce yapılan beyin ameliyatı izlerine rastlandı
Van'da 3 bin 200 yıl önce yapılan beyin ameliyatı izlerine rastlandı
GİRİŞ 27.11.2023 17:58 GÜNCELLEME 27.11.2023 17:59
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Van'ın Çatak ilçesine 34 kilometre uzaklıktaki Uzuntekne Mahallesi İçimli mezrası Kaniya Bekan mevkisinde 2 yıl önce yürütülen yüzey araştırmaları sırasında tespit edilen ve 3 bin 200 yıl öncesine ait olduğu değerlendirilen nekropol alandaki kazı çalışmaları devam ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izni ve Van Müze Müdürlüğü'nün başkanlığında, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Arkeoloji Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Gulan Ayaz'ın bilimsel danışmanlığında yürütülen çalışmalarda akademisyenler yer alıyor.

BULUNAN 400 İNSAN İSKELETİNİN 30'UNDA BEYİN AMELİYATI İZLERİNE RASTLANDI

Kültür Varlıkları, Müzeler Genel Müdürlüğü ve Van Büyükşehir Belediyesi'nin de desteğiyle "Kaniya Bekan Nekropolü" olarak adlandırılan alanda kazı yapan akademisyenler, duvarları taşlarla örülmüş 3 oda ve 4 örme mezar tespit etti.

Bu mezarlarda bulunan yaklaşık 400 insan iskeletinden 30'unda, beyin ameliyatı (trepanasyon) izine rastlandı.

Ayaz, kent merkezi ile Gevaş, Bahçesaray, Çatak ilçelerinde 2021 yılından bu yana yüzey araştırmaları yaptıklarını söyledi.

Demir Çağ'ın ölü gömme geleneklerini yansıtan 7 mezar açtıklarını kaydeden Ayaz, şunları kaydetti: "Mezarların 3'ü dromoslu oda, 4'ü de örme mezar şeklinde. Çok sayıda gömünün olduğunu, ölüye çanak veya çömlek içinde yemek bırakıldığını, süs eşyalarıyla gömüldüklerini tespit ettik. Mezarlarda aynı zamanda insan iskeletleriyle karışmış köpek gömüsü gördük. Mezar girişlerinde küçükbaş hayvan iskeletlerine rastlamamız akla adak sunma geleneğini getiriyor. Alandaki çalışmalarımız devam edecek."

"ANTROPOLOJİK AÇIDAN ÖNEMLİ BULGULAR ELDE ETTİK"

Van YYÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Yılmaz da 3 yıldır devam eden çalışmalarda antropolojik açıdan önemli bulgular elde ettiklerini anlattı.

Nekropolde tespit ettikleri 7 mezarda yaptıkları araştırmada, ameliyat edilmiş yaklaşık 30 kafatası bulduklarını aktaran Yılmaz, şu bilgileri verdi: "Antik çağlarda kafatası ameliyatlarında oluk açma, kesme, delme ve kazıma yöntemleri kullanılıyordu. Bu nekropolde 4 tekniğin de kullanıldığını tespit ettik. Bizim için çok önemli. Bölgede beyinle ilgili nörolojik bir hastalık ya da salgın yaşanmış olabilir. Bireyler 4 yöntemle ameliyat edilmiş. Ameliyat olanların yüzde 60'ı iyileşmiş. Bu da ameliyatların çok başarılı yapıldığını gösteriyor. Türkiye'de bu kadar çok kafatası ameliyatının yapıldığı tek yerin Kaniya Bekan Nekropolü olduğunu söyleyebiliriz. Hastalara gerekli önem verilmiş. Ameliyatların genelde kafatasının sağında, solunda ve ensede yapıldığını gördük."

"BİR ÇOK BİLGİYE ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ"

Mezarlardan çıkarılan kemiklerin laboratuvar ortamında detaylıca inceleneceğini bildiren Yılmaz, "Antropolojik analizler yapılacak. Yaş ve cinsiyetleri belirlenecek. Daha sonra kemiklere bulaşmış hastalıklarla ilgili çalışma yürüteceğiz. Ağız ve dişleri inceleyerek bireylerin nasıl beslendiğini ortaya çıkartacağız. Bebeklik ve çocuk döneminde geçirdikleri hastalıklarla ilgili çalışmalarımız olacak. Birçok bilgiye ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

KAYNAK: AA
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 14
  • Önce VATAN 1 yıl önce Şikayet Et
    başka işiniz yokmu devlete katma değer kazandıran bir üretim yapınız, eliniz de fırça mala, ne kazanacağız o işle uğraşanlarda, üni mezunlarıdır, maaşlarıda 60 - 70 binden aşağı değildir, üretim ihracat ve istihdama yönelin.
    Cevapla
  • Metin 1 yıl önce Şikayet Et
    Evrimcilere göre 100 bin yıl önce insan vardı. Öyle olsa şimdi trilyonlarca insan olurdu. Hz. Adem M.Ö 5000 yıl civarında dünyaya inmiştir. Nüfus artış hızına göre geriye gidilince de M.Ö 4000 yılında dünyada birkaç insan olmalıydı. Çünkü nüfus katlanarak geometrik artar.
    Cevapla
  • Okur 1 yıl önce Şikayet Et
    Çipi de bulun çipi. Kesin çips de takmışlardır o beyne. Pandemik parazitik bi hastalık varsa kesin 3200 yıllık antik kuş gribi yada korona -32 vakasıdır. Iyi araştırılmalı iyi de para edebilecek değerli ip uçları var. Satın kafatasını ilaç şirketlerine hem hastalığı hem aşısını bulsunlar.insanlığa ve ülkemize bir ekonomik hizmet olur.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    nedense bulunan kalıntılar hep 3-5 bin yıl öncesine ait oluyor. yahu bu son 2 bin yılın kemikleri nerede. işte hayali senaryo yazmak için tarihi bilgilerin olmadığı yılları konuşuyorlar. boşa masraf. adam anasını babasını bilmiyor ve bunu önemsemiyor. geçmişi bilse ne olacak
    Cevapla
  • erkan 1 yıl önce Şikayet Et
    bence içinde ne var diye merak etmişlerdir :D
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika... ABD Dışişleri Bakanı Türkiye'ye geliyor!
IBAN üzerinden gelen para hayatını kararttı: Hayaller askerlik, gerçekler cezaevi...