Başıboş köpek sorunu 20 ayda 53 can aldı!

Giderek artan ve vatandaşların korkulu rüyası haline gelen başıboş sokak köpeği sorunu insan hayatını tehdit etmeye devam ediyor. Başıboş köpekler, hem can kayıplarına hem ağır yaralanmalara hem de ömür boyu travmalara neden oluyor.

GİRİŞ 16.12.2023 14:15 GÜNCELLEME 19.12.2023 10:06
Bu Habere 49 Yorum Yapılmış

Başta çocuk, kadın ve yaşlılar olmak üzere toplumun genelinde kabus haline gelen başıboş sokak köpeği sorunu bitmiyor. Özellikle son yıllarda artan saldırılara her gün bir yenisi ekleniyor. Türkiye'deki başıboş köpek sorunu vatandaşlar arasında infiale sebep oluyor. Ülke genelinde 21 ayda 13'ü çocuk 56 vatandaş, köpek saldırısı sonucu hayatını kaybetti.

Esenyurt'ta başıboş köpek vahşeti: Kız çocuğuna dehşeti yaşattı! Valilikten açıklamaEsenyurt'ta başıboş köpek vahşeti: Kız çocuğuna dehşeti yaşattı! Valilikten açıklama

Ankara, Rize ve Karabük illerinde son bir haftada meydana gelen köpek saldırısı sonucu özellikle küçük yaştaki çocuklar ciddi şekilde yaralanırken, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç başıboş sokak köpekleri konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı koordinesinde çalışma bulunduğunu belirtti.

2023 YILINDA BAŞIBOŞ KÖPEKLER 23 KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ

Güvenli Sokaklar ve Yaşam Hakkını Koruma Derneği'nin raporuna göre, 2023 yılının ilk 8 ayında yaşanan ölüm sayısı 6'sı çocuk 23 kişiyi buldu. Basına yansımayan onlarca vaka bulunurken karantinalara neden olan kuduz salgınları da endişe uyandırıyor.

20 AYDA 56 CAN ALDI

Basına yansıyan haberlere göre, 2022’de köpeklerin saldırdığı 13 kişi hayatını kaybederken köpeklerin kovaladığı vatandaşların 20'si ise trafik kazasında öldü. Başıboş köpekler geçtiğimiz yıl toplamda 7'si çocuk 33 can aldı.

Sakarya'da 11 yaşındaki kız çocuğu sokak köpeğinin saldırısına uğradıSakarya'da 11 yaşındaki kız çocuğu sokak köpeğinin saldırısına uğradı

Böylece son 20 ayda 13'ü çocuk 56 vatandaş köpek saldırısı sonucu hayatını kaybetti.

SON OLAYDA BABA İSYAN ETTİ: ÇOCUĞUMU YEMİŞLER!

Türkiye günlerdir bu acı olayı konuşuyor. Ankara'nın Keçiören ilçesinde boş arazide köpeklerin saldırısına uğrayan 4. sınıf öğrencisi Tunahan Yılmaz, uğradığı saldırı sonrası yoğun bakımda hayat mücadelesi veriyor. Feci şekilde yaralanan Tunahan’ın babası Halil Yılmaz oğlunu o şekilde gördüğünde ise “Bir insanın canı bu kadar ucuz olmamalı. Evlat acısı bu. Benim çocuğum gitti, çocuğumun yaşama şansı yok. Ben gözlerimle gördüm. Benim çocuğumu yemişler abi. Bir hayvanın canı, insan canından daha mı önemli?" sözleriyle adeta feryat etti.

Karabük'te sokak köpeği vahşeti! Çocuk hastaneye kaldırıldı: Kuduz riski varKarabük'te sokak köpeği vahşeti! Çocuk hastaneye kaldırıldı: Kuduz riski var

BAŞIBOŞ KÖPEK SAVUNUCULARI: "BAŞIBOŞ ÇOCUK SORUNU VAR"

Kimileri saldırarak can yakarken, kimileri ise yola atlayarak kazalara sebep oldu. Bunun en yakın örneği de geçtiğimiz haftadan bu yana Ankara'da ve Muş'ta yaşandı. Bir diğer sorun da sokak köpeği savunucuları. Vatandaşlar güvende olmak için yetkililere seslenirken, köpeklerin toplatılmasına karşı olanlar ise insanlara adeta savaş açar hale geldi. Giderek büyüyen sorunda sokak köpeği savunucuları ise durumu farklı bir noktaya taşımaya başladı. Duruma karşı gelerek, "Başıboş köpek sorunu değil başıboş çocuk sorunu var" deme noktasına dahi gelindi. Bunlardan bir tanesi de geçtiğimiz günlerde sosyal medyada paylaşıldı.

Sahipsiz köpekler oğlunu koruyan babayı yaraladıSahipsiz köpekler oğlunu koruyan babayı yaraladı

3 BAKANLIKTAN ORTAK ÇALIŞMA

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın başkanlığında sorunla ilgili üç bakanlık ortak çalışma yaptı. Çalışmalar, Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı'nın katılımıyla gerçekleşti. Dünyadaki örnekler incelenerek konuya ilişkin bir taslak hazırlandı. Hazırlanan taslak çalışmanın sonuna gelinirken, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden sonra gerekli mevzuat değişikliklerinin yapılması ve uygulamanın hayata geçirilmesi planlanıyor.

KAYNAK: HABER7
Dilan Can Haber7.com - Muhabir-editör
Haber 7 - Dilan Can

Editör Hakkında

2001 yılında Kocaeli'de doğdu. Gazetecilik mesleğine lise yıllarında başlayarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gazetecilik bölümünden 2023 yılında mezun oldu. 7 yıllık gazetecilik hayatında sunucu, editör, muhabir gibi birçok görevde bulundu. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Özel Haberler Muhabiri' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 49
  • Ali 4 ay önce Şikayet Et
    artık yeter nerede yetkililer hepsi itlaf edilmeli
    Cevapla
  • Tandoğan 4 ay önce Şikayet Et
    Burda kimseye suç atılmasın idari yöneticilerin işine gelmediği için vatandaş köpeklere yem ediliyor 3-5 itin havlaması konuyu değiştirmez.
    Cevapla
  • Ayarcı 4 ay önce Şikayet Et
    Başı boş köpekler tehlike saçıyor...bu hayvan taparlar yüzünden DAHA kaç kişinin ölmesi gerekiyor.kopekler itlaf EDİLMELİDİRLER yada barınaklarda toplanmalıdır... hayvan hakları varsa insan hakları Yok mu???
    Cevapla
  • hilal71 4 ay önce Şikayet Et
    sokaklardaki köpeklerin çoğunluğu anadolu çoban köpeği ya da kırmalarıdır.bu tür köpekler genelde kırsal kesimde evleri,küçük-büyük baş hayvanları,bağ-bahçe gibi yerleri koruma amaçlı beslenir.bunlar kısırlaştırıldığında koruma içgüdülerinin kaybolduğuna inanılır ama inanılmaz sayılarda çoğalırlar.ihtiyaç fazlası köpekler de aç kalmasınlar diye kalabalık yerlere bırakılırlar
    Cevapla
  • hilal71 4 ay önce Şikayet Et
    mevcut kanuna ilaveler gerekli.bu hayvanlar sokaklarda bir anda türemediler.insanlar tarafından bırakıldılar.sokaklara hayvan bırakmanın cezası arttırılmalı ve hiç kimse sokağa hayvan atmamalı.mevcut hayvanlar toplanıp, geniş barınaklarda beslenmeli.üremelerini istemeyen hayvan sahipleri kısırlaştırma yapmalı.
    Cevapla
  • Gunay 4 ay önce Şikayet Et
    Telefon dondu, yanlışlıkla şikâyet edildi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçe-Beşiktaş! CANLI
Sahil Güvenlik ekiplerinin teleferikte mahsur kalanları kurtarma görüntülerine ulaşıldı