SETA "2023’te Türkiye" panelini düzenledi

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı tarafından düzenlenen "2023’te Türkiye" başlıklı panelde ülkemizde yaşanan gelişmeler ele alındı.

SETA "2023’te Türkiye" panelini düzenledi
SETA "2023’te Türkiye" panelini düzenledi
GİRİŞ 29.12.2023 19:58 GÜNCELLEME 29.12.2023 19:58

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından "2023’te Türkiye" başlıklı panel düzenlendi. Panelin katılımcıları, her senenin sonunda SETA tarafından yayımlanan ve bu sene de “2023’te Türkiye” başlığıyla okurlara sunulan kitabın bölüm yazarlarından oluştu.

YENİ YILDA YENİ ANAYASA GÜNDEM OLACAK

Ankara Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi ve SETA Hukuk ve İnsan Hakları Araştırmacısı Cem Duran Uzun, sene içinde hukuk alanında yaşanan gelişmeleri özetledi. Bu bağlamda 65 yasanın kabul edildiğini; aile ve gençlik fonu, kentsel dönüşüme ilişkin düzenleme, EYT ve Yedinci Yargı Paketi’nin ön plana çıkan yasalar arasında olduğunu ifade etti. Bunların yanı sıra sene içinde 27 Meclis kararının kabul edildiğini; 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerde olağanüstü hal ilan edilmesi, Libya, Azerbaycan, Suriye ve Irak tezkerelerinin yenilenmesi gibi kararların da bunların arasında yer aldığını dile getirdi. 2024’te ise Yeni Anayasa’nın muhtemel konu başlıklarından biri olacağını ifade etti.

2023'ÜN EN ÖNEMLİ GÜNDEMİ SEÇİM OLDU

SETA Siyaset Araştırmacısı Baki Laleoğlu, iç politika alanında yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Bu bağlamda sene içinde en önemli gündem maddesinin 2023 seçimleri olduğuna dikkat çekti. Seçimlerin öncesinde ve sonrasında siyasal partileri ve ittifakları ele aldı. Seçim sonrasında muhalefetin yaşadığı mağlubiyetin CHP’de genel başkan değişimi ile sonuçlandığını; İYİ Parti’de ise kurumsal problemleri derinleştirdiğini ifade etti. 

2024'TE TERÖRLE MÜCADELE İSTİKRARLA DEVAM EDECEK

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi ve SETA Dış Politika Araştırmacısı Murat Aslan; güvenlik, savunma ve terörle mücadele başlıklarında 2023’ün öne çıkan hususlarını değerlendirdi. Güvenlik politikasının yurt içi ve yurt dışında istikrar, sınırların değişmemesi, askeri kapasitenin arttırılması, kapsamlı politikalarla gerektiği alanda sert tepki verilmesi gibi başlıklar üzerinden şekillendiğini dile getirdi. Terör konusunda ise başta Irak ve Suriye’de aktif ve önleyici mücadele stratejisinin uygulandığını ifade etti. 2024 yılında da bu gündemin istikrarlı bir şekilde devam ettirileceğini söyledi.
Son olarak SETA Dış Politika Araştırmacısı Bilgehan Öztürk, 2023 yılı içinde Mısır ve Yunanistan olmak üzere bazı ülkelerle ilişkilerin normalleştiğine ve pozitif gündem oluşturulduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin uzun bir süredir bağımsızlıkçı politika yürüttüğünü vurgulayan Öztürk, gerektiğinde de gerilimi göze alan, mücadeleci bir dış politika benimsendiğinin altını çizdi.
 

Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yunanistan'ı korkutan gelişme...Türkiye'yi durdurmak için rekor bütçe
İzmir'de ortalık savaş alanına döndü!