İBB'de fetret dönemi! İmamoğlu yönetiminde bir kurum daha batmanın eşiğine geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak ayı ikinci oturumunda Beltur tartışması yaşandı. Beltur'un 3 yıldır zararda olduğu ve borçlarını ödeyemediği iddiaları tartışma yarattı.

İBB'de fetret dönemi! İmamoğlu yönetiminde bir kurum daha batmanın eşiğine geldi
İBB'de fetret dönemi! İmamoğlu yönetiminde bir kurum daha batmanın eşiğine geldi
GİRİŞ 10.01.2024 20:07 GÜNCELLEME 10.01.2024 20:07
Bu Habere 103 Yorum Yapılmış

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi Ocak ayı toplantısının ikinci oturumu, Meclis 1'inci Başkanvekili Zeynel Abidin Okul Başkanlığı'nda İBB Saraçhane binasında yapıldı.

Meclis toplantısında 2023 yılında tekrar görüşülmek üzere Plan Bütçe Komisyonu, Hukuk Komisyonu ile Altyapı Mesken ve Emlak Komisyonlarına gönderilen komisyon raporları meclis oturumunda oylanarak kabul edildi.

Oturumda Ak Parti Meclis Üyesi Fatih Aydoğan, gündem dışı konuşmak üzere söz aldı.

"MÜTHİŞ BİR BAŞARI HİKAYESİYLE BELTUR'U BATIRMIŞSINIZ"

2022 yılı Sayıştay raporlarını kaynak gösteren Aydoğan, İBB İştirak şirketlerinden Beltur'un CHP yönetiminde zarar ettirildiğini söyleyerek "Beltur'un öz kaynaklarının artıda olduğu son yıl 2019 yılı. 2019 yılında öz kaynak, 11 Milyon 810 bin lira, 2020 yılında eksi 48 Milyon 497 Bin lira, 2021 yılında eksi 60 Milyon 231 Bin lira, 2022 yılında eksi 128 Milyon 820 Bin lira. Yani arkadaşlar az önce geçmiş olsun demiştim, müthiş bir başarı hikâyesiyle Beltur'u batırmışsınız. 2022 yılında gerçekleşen 83 Milyon 800 bin zararla, 2023 yılında Sayıştay Raporu yapılırsa burada göreceğiniz rakamı söylüyorum, 226 Milyon lira olacak. Maalesef Böyle." ifadelerini kullandı.

Aydoğan, tüm bunların üzerine ödenmeyen SGK borçlarının olduğunun altını çizerek, "Vergi borçları, leasing yoluyla çekilen krediler, tamamına yakını gecikmiş 117 Milyon lira borç, bakın Beltur'un yapmış olduğu ham madde alım firmalarına borçları 117 Milyon lira, vadesi geçen 111 Milyon lira, zaten tamamı gecikmiş. Maalesef bir enkaz bırakıyorsunuz. Akıl tutulması bu, şükürler olsun ki 2 ay sonra seçim var. Hem bu kurumları hem de İstanbul'u düştüğü bu sıkıntılardan kurtaracağız. Maalesef iştirak şirketleri hiç iyi yönetilmiyor. Zaten bu dönemden sonra yokuz anlayışıyla kurumlar talan edilmiş durumda" ifadelerini kullandı.

CHP'Lİ SÖZCÜDEN YANIT

Beltur'un zarar ettirildiği iddialarına cevap veren İBB CHP Grup Sözcüsü Mesut Kösedağı, AK Parti Meclis üyesi Fatih Aydoğan'ın söylediklerinin tam tersi şekilde Beltur'un zararda olmadığını savunarak tüm suçu enflasyona attı.

Meclis oturumunda yaşanan kısa süreli tartışmaların ardından, oturumda gündem maddelerinin oylanmasına geçildi. Maddeler tek tek oylanarak kabul edildi. 

İSPARK VE BELTUR ZARAR AÇIKLAMIŞTI

2022 yılında İBB Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mehmet Selim Bilmen, BELTUR'un son 3 yılda yıllık yaklaşık 50 milyon lira zarar ettiğini açıklamıştı.

Mehmet Selim Bilmen'in açıklamalarında: "BELTUR'un aktif büyüklüğü 55 milyon liradan 43 milyon liraya düştü. Bırakın büyüme olsun gerileme olmuş. 3 yılda 142 milyon lira zarar eden bir şirkete baktığınızda sebepleri nelerdir? Pandemi sonrası 2021 yılında BELTUR'un sermayesi 40 miyon lira artırıldı, buna rağmen gerileme devam etti. BELTUR'un yönetimiyle ilgili de hassasiyet gösterilmemiş. Şirket yönetimden eksik kalmış." ifadelerine yer vermişti.

BELTUR'un karşı karşıya kaldığı zararın bir benzeri de İSPARK cephesinde yaşanıyor. 2020 yılında da Sayıştay'ın verdiği mali tabloya göre 41 milyon 351 bin 130 lira zarar ettiğini açıklamıştı. 

İSPARK hakkındaki zarar iddiaları 2020-2021 yılında da gündeme gelmiş ve o günkü iddialar için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İSPARK’ın zarar ettiğine ilişkin hususun doğru olmadığını söyleyerek, "Geçmişte bu şirketleri çok kötü kullanan aklın, bugün bir ya da iki şirket üzerinden böyle bir polemik yaratma çabasını, onlar adına ‘iyileşme’ olarak görüyorum. En azından sağlıklı düşünmeye başladılar. Kendilerine geldiler. Daha önce 27-28 iştirakimizin nasıl çarçur edildiğini biz kamuoyuyla paylaştık. Soruşturmalar açıldı. Hala açılanlar var. Konuşulan, bir zararı dile getiren o siyasiler, geçmişte bu işin başındaki insanlardı." demişti. 

2020 yılındaki Sayıştay'ın raporunda, İSPARK'ta görev yapan yönetim kurulu başkanı ve üyeleri, genel müdür, genel müdür yardımcısı ve bir kısım personel ve bunların aile fertleri için özel sağlık sigortası yaptırılarak poliçe bedellerinin şirket bütçesinden karşılandığı da belirtilmişti.

2023'te iddiaların rakamsal boyutu biraz daha küçülse de sonuç yine zarar edildiği yönünde. İSPARK'ın geçen yıl ki faaliyet zararının 29 milyon 918 bin TL, öz kaynaklar toplamının ise eksi 17 milyon 594 bin TL olduğu açıklandı.

KAYNAK: DHA
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 103
  • Akıncı 3 ay önce Şikayet Et
    Hiçbir giderin olmadığı gelenlerden sadece para alınan ispark battı. Helal olsun yapsa yapsa chp yapardı zaten bunu yoksa aklı olan insanın yapacağı bir iş değil bu. Kendi düşüncem
    Cevapla
  • TC.Kılınç 3 ay önce Şikayet Et
    CHP istanbulu batırdı.Bu seçimlerde kurtaralım. chp nin kendine faydası yok.
    Cevapla
  • vatan sevdalısı 3 ay önce Şikayet Et
    Kazanıyoooooooooooooooooooooooooooruz diyen Yalancılar bu sefer Batıyoooooooooooooooooooooooooruz demiş Hizmet kim bu zihniyet kim hak getire Sayın Cumhurbaşkanımızın da her daim buyurduğu gibi bu çürük zihniyet çöp çamur çukur birde buna ilave İstanbul nimet nimet deyip Zarar üstüne Zarar Murat Kurum Bakanımız bunların enkazını temizleyip inşaALLAH Hizmet edecek
    Cevapla
  • bayram 3 ay önce Şikayet Et
    bunlara hazır dağı ver yiye yiye onu da bitiriler miras yediler
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Borç bırakıp gidilmemesi lazım, sistem değişmesi lazım belediye zarara uğruyorsa bırakan sorumlu olmalı! yeni gelenin bu yükü üstlenmesi çok saçma!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
3,5 trilyon dolar değerinde! Türkiye'nin cari açığını kapatacak öneri
Erdoğan-Özel görüşmesinde neler konuşulacak? AK Partili Usta'dan önemli açıklama