İSPARK'ta milyonluk kayıp! 11 otoparkın geliri ortada yok

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na bağlı İSPARK'ın 5 yıldır milyonlarca zarar ettiği ve öz kaynaklarının kalmadığı saptandı. İSPARK'ın 11 otoparkının gelirinin nerede olduğunun bilinmediği Sayıştay raporuyla ortaya çıkarıldı.

İSPARK'ta milyonluk kayıp! 11 otoparkın geliri ortada yok
İSPARK'ta milyonluk kayıp! 11 otoparkın geliri ortada yok
GİRİŞ 07.03.2024 20:35 GÜNCELLEME 08.03.2024 09:43
Bu Habere 155 Yorum Yapılmış

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin otopark işletmesi İSPARK'ın, milyonlarca lira zarar etmesinin sebebi hala muallaktayken son Sayıştay Raporunda tespit edilen veriler yeni bir tartışma konusu oldu.

5 YILDA 73 KAT...

2018 yılında İBB yönetimi AK Parti’deyken otopark ücretinin günlük 1 lira olmasını talep eden CHP, 2024 Ocak ayından itibaren saatlik otopark ücretinin 73 TL olması için teklif verdi.

2019 yılında göreve gelir gelmez 240'ı İSPARK çalışanı olmak üzere toplamda bin 310 kişiyi işten çıkaran İmamoğlu, her geçen yılda yaptığı işçi kıyımlarını artırarak devam ettirdi. İBB'de işten çıkarılmaların sebebini israf olarak ifade eden mevcut belediye başkanı, çıkardığı personelin nerdeyse 3 katını işe aldı. İmamoğlu, seçimden önce "kimseyi işten çıkarmayacağını" söylemişti.

İSPARK 2019 yılından bu yana toplamda 6 defa yönetim kurulu başkanı değiştirdi. 

11 OTOPARKIN GELİRİ KAYIP

Milyonlarca lira zararda olan ve neredeyse öz kaynakları tükenen İSPARK'ın, Sayıştay raporunda 2 bin 341 araç kapasiteli 11 adet otoparkı, ihalesiz ve meclis kararı olmadan usulsüz bir şekilde kullandığı ortaya çıktı. İBB'nin sisteminde bu otoparkların İSPARK kullanımında gözükmemesi, 11 otoparktan elde edilen gelirin İSPARK'ın kasasına girmediği gerçeğini gözler önüne serdi. İSPARK her yıl zarar üstüne zarar açıklarken 11 otoparktan elde edilen milyonlarca lira gelirin ise nerede olduğu bilinmiyor.

Murat Kurum'dan İSPARK müjdesi!Murat Kurum'dan İSPARK müjdesi!

2018 yılında faaliyet kârı 707 bin 238,96 TL olan İSPARK’ın 2022 yılı faaliyet zararı 29 bin 928,466 TL olarak açıklandı. İSPARK'ta çalışan uzman sayısı 2018'de 24'ken, 2021'de 92'ye yükseldi.

İŞTE GELİRLERİNİN NEREYE GİTTİĞİ BELLİ OLMAYAN OTOPARKLAR

Florya Sosyal Tesisler (1074 araç kapasiteli)

Gözdağı Sosyal Tesisler Açık Otoparkı (250 araç kapasiteli)

Dragos Sosyal Tesisleri (100 araç kapasiteli)

Beykoz Sosyal Tesisleri ( 137 araç kapasiteli)

Beykoz Korusu (325 araç kapasiteli)

Arnavutköy Sosyal Tesisleri ( 24 araç kapasiteli)

Büyükçekmece Sosyal Tesisleri Arkası (70 araç kapasiteli)

Haliç Sosyal Tesisler (34 araç kapasiteli)

Avcılar Sosyal Tesisleri (90 araç kapasiteli)

Kasımpaşa Sosyal Tesisler (52 araç kapasiteli)

Avcılar Deniz Köşkler Toplantı ve Davet Salonu Açık Otoparkı (185 araç kapasiteli)

İBB'de fetret dönemi! İmamoğlu yönetiminde bir kurum daha batmanın eşiğine geldiİBB'de fetret dönemi! İmamoğlu yönetiminde bir kurum daha batmanın eşiğine geldi

OTOPARK İHALELERİNDE USULSÜZLÜK YAPILDIĞI TESPİT EDİLDİ

İSPARK’ın işlettiği Fatih Gedikpaşa Katlı Otoparkı, “Statik Ömrünü Tamamlaması” ve “Tehlike Arz Etmesi” nedeniyle 1 Temmuz 2019  tarihinde kullanıma kapatılmıştı. Sayıştay raporundan alınan bilgilere göre, otoparkın yeniden restore edilip kullanıma açılması için mevzuata aykırı şekilde ihalesi yapıldı.

Katlı otopark yapımı ve restore edilmesi için 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında ihaleye dahil edilmesi gerekirken, 2863 sayılı Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında ihale edilmesi mevzuata uygun olmadığı belirtildi. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, otopark yapımı için neden Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında ihale gerçekleştirdiği de merak konusu oldu.

KAYNAK: HABER7
Emir Yücel Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Emir Yücel

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversiteyi ise Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde tamamladı. 2021 yılında Sabah Gazetesi'nde Gazetecilik mesleğine başladı. Pek çok habere ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com'da "Özel Haberler Editörü" olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 155
  • Harun 1 ay önce Şikayet Et
    Ak parti istanbuldan adayi cekmeli bir bes yil daha chp ye birakmaliki istanbullu iyinin kiymetini anlasin
    Cevapla
  • KURT05 1 ay önce Şikayet Et
    İstanbul basarrrrrdi.
    Cevapla
  • Nedim 1 ay önce Şikayet Et
    Hırsız CHP
    Cevapla
  • Fatma 1 ay önce Şikayet Et
    Kayıp paralar kandildedir. Sayıştay neden suç duyurusunda bulunmuyor.
    Cevapla
  • tahsin 1 ay önce Şikayet Et
    İspark kandile çalışıyor görevlilerin çoğu hdp den kandilden silahlı militan olası bir eylemde ortalığı kana bulamak için emir bekliyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Adıyaman'da dehşet! Bir polis karakolda meslektaşlarına ateş açtı: 2 şehit
Küçükçekmece'de hareketli saatler! Bıçaklı saldırgan bacağından vurularak yakalandı