Bakan Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı ile görüştü

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile canlı bağlantı gerçekleştirdi.

GİRİŞ 26.01.2024 17:54 GÜNCELLEME 26.01.2024 18:42
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi... Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görevini sürdüren Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile videokonferans aracılığıyla görüşme yaptı.

Bakan Kacır, Uzay çalışmaları uluslararası iş birliklerinin de öncüsü oluyor. Milli Uzay programımızın hedeflerine ulaşmada uluslararası iş birliğinin önemine her daim vurgu yapıyoruz. Orada bulunan tüm astronotlara Türkiye'den selamlarımızı iletmenizi istiyoruz. Ay yıldızlı bayrağımızı gururla taşıdığınız için tebrik ediyorum. Bilim ve teknolojide yeniden yükselişe geçiyoruz. Yerçekimsiz ortamda önemli deneyleri gerçekleştiriyorsunuz. Bu bilimsel çalışmalar Türkiye olarak varlığımızı güçlendirecek. Sonraki uzay misyonlarımız içinde bu çalışmalar kaynak olacak. Bu misyonun bizim için kıymetli yanı şüphesiz Türk çocukları ve Türk gençleri için taşıdığı anlam. Biz onların hayallerinden asla vazgeçmemeleri kurdukları hayali gerçekleştirme çabası içinde olmalarını arzu ediyoruz. Biz bayrağında ay yıldız taşıyan bir milletiz. Milletin evlatlarının hayalleri hedefleri hep en yüksekte olsun. Görevinizi başarıyla tamamlayıp Dünya'ya ve Türkiyemize sağ salim dönmenizi dört gözle bekliyoruz. Siz Türk gençleri için ve TEKNOFEST kuşağı için ilham kaynağı oldunuz. 

Alper Gezeravcı: İlk defa bu kadar fazla sayıdan ülkeden oluşmuş kişiler bulunuyor. Biz 4 kişilik bir ekibiz. Birbirimizle sürekli iletişim halindeyiz ve koordinasyon içinde hareket ediyoruz. Bizi burada görev yapan astronot arkadaşlarımız karşıladı. Günde 16 kez gün doğumu ve yaşamaya vesile oluyor. Biz suni bir şekilde günlük faaliyetlerimizi 24 saatlik bir gün tanımına göre ayarlamaya çalışıyoruz.  Günde 12 ile 15 farklı görev gerçekleştiriyoruz. Ayrıca sağlık testlerimizi tekrardan kan verme işlemini gerçekleştirdik. Aşırı dikkat isteyen görevler var. Türk bilim insanları adına gerçekleştirmem gereken daha çok bilimsel araştırma var. Günün sonundaki dinlenme zamanıma kadar faaliyetler aralıksız devam ediyor. Gün sonunda uyumak için kendime ait uyku tulumumu sabitliyorum. 

İlk araştırmamız bitkilerin büyümelerine yoğunlaşıyor. Genetik düzenleme tekniği kullanarak bitkilerin uzaya adaptasyonunu inceliyoruz. Doğal yaşam destek sistemlerinde yosunların kullanımını araştırıyoruz. Kullandığımız suyun çok büyük bir bölümü arıtılıp tekrar içme suyu haline getiriliyor.

Ben Mersin'in Silifke ilçesinde dünyaya geldim. Devletimin sunduğu imkanlarla pilot oldum. Uluslararası uzay istasyonunda milletimize hizmet etmenin gururunu yaşıyorum. Bilimde ve teknolojide yeni çağın kapılarını aralıyoruz. 

Milli Uzay programımız Türkiye'nin daha önceki çalışmaları kapsamında inşa edildi ve bunları bir çatı altında topladı. Son derece gurur duyuyoruz. Bu projelerde kazanılan tecrübe sayesinde Türksat 6A'yı kendi imkanlarımızla üretebiliyoruz. 

KAYNAK: HABER7
Emrah Konak Haber7.com - Editör
Haber 7 - Emrah Konak

Editör Hakkında

1992 yılında Erzurum'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Erzurum'da, lise öğrenimini Rize'de, lisans öğrenimi ise Atatürk Üniversitesi'nde tamamladı. Halihazırda Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrenimine devam ediyor. Meslek hayatına 2015 yılında başlayıp birçok haber sitesi ve televizyon kanalında farklı pozisyonlarda görev aldı. Şu an meslek hayatına haber7.com'da "Editör" olarak devam ediyor.
YORUMLAR 4
  • Bumerang 3 ay önce Şikayet Et
    Kemal Kılıçdaroğlu Jetemy Rifkin ile tekekonferans ile görüntülü konuşma yapmış. Sanki teknolojide çok büyük bir atılımmış gibi gösterilmişti. Şimdi bir Türk astronot ile uzayda görüntülü ve sesli görüşme yapılıyor. CHPliler bunu küçümsüyor değil de hazmedemiyor.
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Hayret. İstikbal Göklerdedir diye Söyleyecek sandım bir anda.
    Cevapla
  • İbrahim 3 ay önce Şikayet Et
    Alper kardeşim müthişsin.. Hem anlatımın, hem duruşun hem de vatanseverliğin...
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    kemalist kafa ile zor.... ancak tövbe edersen mümkün.... Hayat-ı içtimaiye-i beşeriyede bir çığır açan, eğer kâinattaki kanun-u fıtrata muvafık hareket etmezse; hayırlı işlerde ve terakkide muvaffak olamaz. Bütün hareketi şerr ve tahrib hesabına geçer. Lemalar - 170
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Okul müdürü İbrahim Oktugan'ın öldürüldüğü saldırının görüntüleri
Eyüpsultan'da okul müdürünü öldüren şahıs hakkında yeni gelişme! Karar verildi