Asrın felaketi Kayseri'yi batıya kaydırdı! Hukuki açıdan problemler çıkar

Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Kayseri’nin 8 santimetre batı ve 3 santimetre yukarı doğru kaydığını söyleyerek, “Kayma, sınırlar açısından hukuki sorunlara yol açacaktır” dedi.

GİRİŞ 16.02.2024 14:50 GÜNCELLEME 16.02.2024 15:39
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Depremlerin ardından Türkiye’de 3 ile 9 metre arasında yer değiştirmenin meydana geldiğini söyleyen Adnan Evsen, “6 Şubat depremlerinden sonra Türkiye’deki fay hatları bir kez daha gündeme geldi. Türkiye’de önemli birkaç tane fay hatlarından bir tanesi Kuzey Anadolu Fayı ve bu fay yaklaşık bin 600 kilometre uzunluğunda ve sağ yönlü bir fay. Bununla birlikte Doğu Anadolu Fayı söz konusu, ki 6 Şubat depremleri de bu fay üzerinde meydana gelmişti. Doğu Anadolu Fay Zonu da sol yönlü bir fay. Yani birisi sağ, birisi de sol yönlü. Bunların sağ ya da sol yönlü olmasının da hiçbir esprisi, anlamı yok. Sadece hareket yönlerinin sağ ya da sola meyilli olduğunu göstermek amacıyla kullanılan bir terimdir. 6 Şubat tarihinden sonra Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde meydana gelen yer değiştirmenin yaklaşık 3 ile 9 metre arasında olduğu yüzey kırıklarından net bir şekilde anlaşılıyor. Ancak bunların hassas GPS ile yapılan ölçümlerine göre 4 metre 60 santimetreden 2 santimetreye kadar değiştiği hassas bir şekilde belirlenmiştir. GPS ölçüm cihazlarına göre en büyük değişiklik Ekinözü merkezinde meydana gelmiştir 4 metre 60 santimetre ile” dedi.



KAYSERİ 8 SANTİMETRE BATIYA KAYDI

Evsen, Kayseri’de de 8 santimetre batı ve 3 santimetre yukarı yönlü bir hareket olduğunu söyleyerek, “Kayseri’de de yaklaşık 8 santimetre batı yönlü, 3 santimetre de yükseklik olmak üzere bir hareket söz konusudur. Bu hareketlerin zaten Kayseri’deki ve diğer fayların Türkiye’nin batıya doğru seyri ile ilgili bir uyumluluk söz konusu olup, jeolojik açıdan beklenen bir sonuçtur. Ancak burada hukuki açıdan problemler çıkar. 4 metre 60 santimetre sola doğru meyleden bir bina, bir tarla ya da bir gayri mülk söz konusudur. Burada vatandaşların arazilerinin birbirine karışması söz konusudur. Bunların ayıklanması gerekmektedir. Hukuki açıdan ve diğer açılardan bunların incelenip vatandaşların herhangi bir hak kaybı ya da mağduriyete uğramaması yönünde çalışmaların yapılması gerekir. Söylediğim gibi jeolojik açıdan Türkiye genelinde uyumlu bir hadise söz konusudur” ifadelerini kullandı.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 20
  • Hyr 2 ay önce Şikayet Et
    Malatya150 cm kaydı. Haritacılar çifte koordinat kullanıyor artık.
    Cevapla
  • Sarsani 2 ay önce Şikayet Et
    Kimse halimiizi düzeltelim Allaha ortak koşmayalım yalnız ona ibadet edelim demiyor anca bilim anca bilim
    Cevapla
  • ama öyleee 2 ay önce Şikayet Et
    bu ülkede bu yüzden cinayet bile çıkar...
    Cevapla
  • Salvador_Delii 2 ay önce Şikayet Et
    Bu arkadaşa biri söylesin. kaymalar depremin haftasında tespit edilmiş genel manada GPS ölçümleri ile alakalı olarak düzeltmeler yapılmıştır. Fiilen deprem bölgesi için ise bu çalışmalar daha detaylı konumdadır. yani bu açıklamayı yayınlamadan evvel keşke ülkede gayrimenkul sınırlarıyla alakalı tek yetkili kurum olan TKGM den görüş alsaydınız jeoloji yerine jeodezi mühendisi fikir vermel
    Cevapla
  • Hukuk 2 ay önce Şikayet Et
    Depremde bile kar eden tek millet kayserililer
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: Erdoğan ile Bahçeli arasında kritik görüşme!
Cumhurbaşkanı Yardımcısı'ndan fahiş fiyatla mücadele ve enflasyon açıklaması