Bir adımla il değiştirip, 2 dakika farkla iftar açıyorlardı: Bir devir sona erdi

Türkiye’de eşi ve benzeri bulunmayan, Karadeniz fıkrası gibi olan mahallede bir adımla il değiştiren kapı komşuları 2 dakika farkla iftar açıyordu. İlçe müftülerinin görüşmesi sonrası ezan saatleri eşitlendi.

GİRİŞ 12.03.2024 04:19 GÜNCELLEME 12.03.2024 04:26
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Ordu’nun Şentepe Mahallesi ile Samsun’un Ambartepe Mahallesi'nda oturanlar, kapı komşusu olmalarına rağmen iftarlarını ikişer dakika farkla açıyordu. Yaklaşık 80 yıllık yerleşim yeri olan mahallede bir adımla iller değişirken, bölgede iki cami olduğundan kimi zaman ezan sesleri karışıyordu. Karşı komşularını aramak istediklerinde şehirlerarası kodu girmek zorunda kalan mahalleliler, artık iftarlarını ikişer dakika farkla açmıyor. Bölgede bulunan ve arası yaklaşık 100 metre olan iki camiden artık aynı anda ezan sesleri yükseliyor. Mahalleliler, ilçe müftülerinin yaptıkları görüşme sonrasında aradaki zaman farkının ortadan kalktığını belirtti.

“İKİ ADIMLA İL DEĞİŞİYOR, ARTIK EZAN SAATLERİ BİR”

Samsun’un Terme ilçesi tarafında bakkal dükkanı bulunan ancak aslen Ordu İkizceli olan Turan Kışla, “Bir tarafım Ordu, bir tarafım Samsun. Burada hep birlik ve beraberlik içerisinde yaşıyoruz. Önceden burada 2 dakika ezan farkı vardı, şu an onlar eşitlendi. Tüm vakitler aynı saat, aynı dakika içerisinde okunuyor. Burada tatlı tartışmalar oldu, o nedenle artık eşitlendi. İki adımla iller değişiyor” diye konuştu.

“ZAMAN FARKI ORTADAN KALKTI”

Ordu İkizce Şentepe Mahallesi Muhtarı Engin Arslan ise, “Önceden dakika farkları ile oruç açıyorduk ancak bu yıl karar alındı. Zaten herkes akraba. Bu nedenle ortak noktada buluşarak bir akşam bir caminin yanında, diğer akşam diğer caminin yanında iftar programı yapıyoruz. Bu vesileyle de aradaki farkı ortadan kaldırmış olduk. Bize göre güzel de oldu. Bu yıl için farklı okunmayacak ama ilerleyen yıllarda ne olur onu bilemeyiz” ifadelerine yer verdi.

“ÖNCEDEN KARIŞIKLIK OLABİLİYORDU, ARTIK OLMAYACAK”

İkizce tarafında ikamet eden Fahrettin Kışla, “Artık aradaki zaman farkı ortadan kalktı. Bu zamana kadar 2 dakika farkla ezan okunurdu artık o kalktı. Terme tarafı geç okunuyordu, artık birlikte ezan okunuyor. Bize göre daha iyi oldu. Önceden insanlar şaşırabiliyordu ama artık aynı” şeklinde konuştu.

Her iki mahallelinin aldığı ortak kararla bir akşam Samsun tarafında, diğer akşam ise Ordu ili tarafında iftar programı düzenlenecek. İftar programları, mahallerde bulunan camilerin alanında yapılacak.

Samsun’un Terme ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Ambartepe Mahallesi ile Ordu’nun İkizce ilçesine 24 kilometre mesafedeki Şentepe Mahallesi’nin sınırları, 7 metre genişliğindeki bir yol ile ayrılıyor. Her iki büyükşehrin sınır çizgisi olarak kabul edilen yolun yarısı Samsun’a ait iken, diğer tarafı ise Ordu topraklarında yer alıyor.

 

KAYNAK: İHA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 30
  • Guney 1 ay önce Şikayet Et
    Hatay Samandağ Kapı suyu mahallesi merkezinde okunuyor ezan bitince az ilerisindeki kendisine bağlı Çevlik'te okunuyor:)Hangisine göre açacaksın orucu ikisi de net duyuluyor aynı mahallede zaten 2 cami var biri tepede biri sahilde:)
    Cevapla
  • Vatandaş Rıza 1 ay önce Şikayet Et
    Bu olayın müftülük bir yanı yok. Tamamen akıl tutulması. Bu tarz olaylarla İslam dusmanlarina malzeme veriyorlar.
    Cevapla
  • Tamam 1 ay önce Şikayet Et
    Gündemimiz bu olmamalı bu vb konular bu teknolojik çağda gündeme bile gelmemeli. Her 2 tarafın muhtarı var imamı var, bunlar bu çağda işi çözemiyorsa muhtara ne gerek var ki???
    Cevapla
  • Gurbet 1 ay önce Şikayet Et
    Bu insanlar bu kadar cahil mi orada yaşayan vatandaşlar bu işi kendisi çözmesi lazım Bu nasıl inançtır ne hale geldik. Eski insanlar profesörmüş şimdiki insanlara bakıyorum da????. Eski insanları gördükçe bildikçe şimdiki insanlardan utanıyorum
    Cevapla
  • misafir 1 ay önce Şikayet Et
    ne sacma,iftar saatleri illere gore degil,o bolgedeki gunesin batis zamani ile ilgilidir,2 adimlik yer 2 dk sonra mi acip simdi esitlenirmis
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin beklediği an geldi! Arda Güler golle döndü
Ebediyete uğurlanmak üzere memleketine gönderildi: Anadolu irfanının temsilcisiydi