Türk SiHA'ları Asya'da planları alt üst etti! '300 kilometrelik iletişim menzili var'

Türkiye'den Bayraktar TB2 satın alan Maldivler, ülkesini dış tehditlere karşı korumak için yeni bir izleme ve müdahale ekibi kurmayı hedefliyor. Yaşanan bu gelişmeler sonrasında Hindistan'dan da yeni bir hamle geldi.

Türk SiHA'ları Asya'da planları alt üst etti! '300 kilometrelik iletişim menzili var'
Türk SiHA'ları Asya'da planları alt üst etti! '300 kilometrelik iletişim menzili var'
GİRİŞ 16.03.2024 18:09 GÜNCELLEME 17.03.2024 16:07
Bu Habere 57 Yorum Yapılmış

Baykar tarafından geliştirilen milli silahlı insansız hava aracı Bayraktar TB2, son olarak Güney Asya ülkesi Maldivlere satıldı. Maldivler okyanus güvenliğini ve kontrolünü sağlamak adına 7/24 olacak şekilde izleme ve müdahale sistemi kurmayı hedefliyor. Bu sistemin en önemli parçalarından biri de Bayraktar TB2 olacak.

Maldivler Başkanı Muhammed Muizzu göreve geldikten sonra ilk resmi ziyaretini de Türkiye'ye yapmıştı. Türkiye ile Maldivler arasında imzalanan 37 milyon dolarlık anlaşma sonrasında Bayraktar TB2’ler, Maafaru Uluslararası Havaalanına indirildi. Yaşanan bu gelişme ise Hindistan tarafından tehdit olarak algılandı.

HİNT ASKERLERİ BÖLGEDEN AYRILDI

Maldivler Başkanı Muhammed Muizzu göreve geldikten sonra, Hint birliklerinin Maldivler’deki varlığından rahatsız olduğunu ifade etmişti. Maldivler’de gözetim uçağı uçuran Hindistan askerleri, Bayraktar TB2’lerin alınması gündeme geldikten sonra  bölgeden ayrılmaya karar verdi.

HİNDİSTAN GERGİN

Maldivlerin Türkiye'den insansız hava aracı alımı sonrasında Hindistan medyası, 'Maldivler ateşle oynuyor' manşetiyle yaşanan son gelişmeleri duyurdu. Maldivlerin Bayraktar TB2 almasındaki sebebin, Hindistan donanmasına karşı casusluk faaliyetleri yapılması iddiasında bulundu. 

Bir ülke daha Bayraktar TB2 satın aldı! Yeni SİHA'lar teslimatta ilk kez görüntülendiBir ülke daha Bayraktar TB2 satın aldı! Yeni SİHA'lar teslimatta ilk kez görüntülendi

"GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ"

Manohar Parrikar Savunma Araştırmaları ve Analizleri Enstitüsü Kıdemli Üyesi Hindistanlı Tümgeneral Dr. Mandip Singh, Bayraktar TB2'lerin Maldivler'de konuşlandırılmasının Hindistan'ın güvenliği açısından nasıl sonuçlanabileceğini değerlendirdi.

Maldivler ile Türkiye arasındaki TB2 anlaşmasının değerinin 37 milyon dolar olduğunu iddia eden Dr. Singh, "Parça başına maliyet yaklaşık 5 milyon dolar. Maldivler'in GCS ve yardımcı ekipmanlarla birlikte altı TB2 drone ile uçuşa çıktığını varsaymak doğru olur. Bu dronların tedarik edilmesinin nedeni Maldivler MEB'inin 9 milyon kilometrekarelik alanında devriye gezmek." ifadelerini kullandı.

"Havaalanlarında konuşlandırılan Bayraktar TB2'ler 300 kilometrelik iletişim menzili ile Minicoy'u kuzey Maldiv adalarından ayıran 9 derecelik kanal da dahil olmak üzere kritik deniz yollarını etkili bir şekilde izleyebiliyor. 

Maldivler'de Çin yanlısı bir yönetimin iktidarda olması ve Türkiye ile Çin arasındaki askeri işbirliğinin artması nedeniyle, Hindistan savunma planlamacılarının bölgede TB2 drone konuşlandırılmasının sonuçlarını yakından izlemesi gerekiyor.

Maldivler Ulusal Savunma Gücü'nün (MNDF) eğitimine Türk veya diğer yabancı güçlerin dahil edilmesi de dahil olmak üzere bu konuşlandırmanın potansiyel sonuçları, Hindistan'ın perspektifinden dikkatli gözlem ve stratejik planlama gerektirmektedir."

Tümgeneral Mandip Singh, şöyle devam etti:

“Maldivler 26 atolden oluşuyor ve kabaca kuzeyden güneye 820 km kadar uzanıyor. Doğu-Batı uzantısı çok daha dar olup maksimum 130 km'dir. Maldivler'de beş uluslararası havaalanı var, ancak iki ana havaalanı Merkezdeki Male ve Kuzeydeki Noonu Atolü'ndeki Maafaru'dur.

Hindistan'ın Minicoy adaları, Maafaru havaalanından 275 km kuzeyde, Hindistan'ın Batı Kıyısı ise 550 km (Kochi) ila 495 km (Trivandrum) arasındadır. TB2, üçüncü ülke ticari uçağıyla taşınarak Maafaru Uluslararası Havalimanı'na indi. Özellikle Maldivler'deki 26 atolde tüm ada zincirini çevreleyen 17 uçak pisti var."

300 KİLOMETRELİK MENZİL

Singh, ada zincirinin tamamını kapsayan MEB'e rağmen TB2 dronlarının neden kuzey bölgede konuşlandırıldığı sorusunu gündeme getirdi.

Daha sonra, kuzey adalarındaki büyük uçak pistlerinin, özellikle de Hindistan'ın Minicoy adalarının yakınında bulunan Hoarafushi ve Hanimaadhoo uluslararası havalimanlarının varlığı göz önüne alındığında, stratejik mantığın açıkça ortaya çıktığını açıkladı.

Bu havaalanlarında konuşlandırılan TB2 drone'ların, 300 kilometrelik iletişim menzili ile Minicoy'u kuzey Maldiv adalarından ayıran 9 derecelik kanal da dahil olmak üzere kritik deniz yollarını etkili bir şekilde izleyebileceğini vurguladı.

Singh'e göre bu yetenek, özellikle Hindistan'ın Minicoy adalarında bir INS Jatayu deniz üssü ilan etmesiyle birlikte, Hindistan'ın batı kıyısındaki deniz hareketlerinin ve bölgedeki hava trafiğinin gözetlenmesine olanak tanıyor.

Ayrıca TB2 insansız hava araçlarını da kullanan bir ülke olan Pakistan ile ortak devriye potansiyelinin, Maldiv hükümeti ile yapılan geçmiş anlaşmalara dayanarak değerlendirilebileceğini de gözlemledi

 

KAYNAK: HABER7
Emir Yücel Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Emir Yücel

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversiteyi ise Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde tamamladı. 2021 yılında Sabah Gazetesi'nde Gazetecilik mesleğine başladı. Pek çok habere ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com'da "Özel Haberler Editörü" olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 57
  • Camal 1 ay önce Şikayet Et
    Ama emekli aç 10.400 lira ile permetperişan O nasıl olacak
    Cevapla
  • İslam Sancağı 1 ay önce Şikayet Et
    20 senede Osmanlı gibi bu milletin eli dünyanın uzak köşelerine uzanır hale geldi, içerideki Bizans artıklarına rağmen büyük başarı hamdolsun.
    Cevapla
  • 1 ay önce Şikayet Et
    İnekçi Hindular
    Cevapla
  • Üretelim 1 ay önce Şikayet Et
    Allah razı olsun hükümetimizin büyük çalışmaları ile savunma sanayimiz uzay aşı üretimimiz maden gaz petrol ve diğer bütün alanlar için yerli milli üretimler yapan devlet özel sektör üniversite öğretmen öğrenci ve mücitlerimizden,daima farklı özellikleri olan üretimler daima ARGE'ler yapalım. Madenlerimizin çıkarılması üretilmesi işleri de savunma sanayimize alınsa daha iyi olur.
    Cevapla
  • Özgür Filistin 1 ay önce Şikayet Et
    Evet cok güzel fakat bu ihalar sihalar biraz o bebek katili israile karsı gücünü gosterse biraz.Onların o sistemlerini alt üst etsin biraz.Süriyede bunu rusların savunma sistemlerine kulandı ve çok başarılı olmuştu.Ben bilemiyorum fakat bir türlü bunlara bir şey yapabiliyor diye inanıyorum ve yakında bunun bir denemesini yapmalıdır.
    Cevapla
  • Mahmut 1 ay önce Şikayet Et
    Bilemeyiz ama, ürettiğimiz teknolojilerimizden bazısını, çaydırmak için orada test yapabilir miyiz diye düşünüyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin tarihine geçen skor!
Naci Görğür, 'şakası yok' diyerek açıkladı: 'Buralar 9 şiddetine maruz kalacak'