Türkiye için tehlike çanları çalıyor! Çok az bir zaman kaldı

2100 yılında Türkiye nüfusunun 55 ila 77 milyon arasında olması beklenirken, yaşlı nüfus oranının artması demografik yapıda büyük bir değişime işaret ediyor.

GİRİŞ 02.04.2025 21:51 GÜNCELLEME 02.04.2025 22:25
Bu Habere 134 Yorum Yapılmış

Türkiye, önümüzdeki 50 yılda benzeri görülmemiş bir dönüşüm yaşayacak. Ortaya konulan istatistikler, bu değişime hazırlıklı olunması için acil politikalar geliştirilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Nüfus projeksiyonları, Türkiye'nin geleceği için alarm zillerinin çaldığını gözler önüne seriyor.

TÜRKİYE'Yİ HİÇ İÇ AÇICI OLMAYAN 3 FARKLI SENARYO BEKLİYOR

Türkiye’nin nüfus yapısında yaşanan değişimler ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Revizyon Politikaları doğrultusunda, 2023 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verileri baz alınarak nüfus projeksiyonları yenilendi. Doğum, ölüm ve göç oranları üzerinden yapılan analizlerle, ana, düşük ve yüksek olmak üzere üç farklı senaryo ortaya kondu.

DOĞURGANLIK HIZI KORKUNÇ SEVİYELERE GERİLEDİ

Nüfus projeksiyonlarında, kadın başına düşen ortalama çocuk sayısının azalması kritik bir etken oldu. 2001 yılında 2,38 olan toplam doğurganlık hızı, 2014'e kadar 2,10 seviyesinde seyrederken, 2023 yılında 1,51'e geriledi.

Bir toplumun nüfusunu yenileyebilmesi için bu orannın en az 2,10 olması gerekiyor. Bu düşüş, Türkiye’nin gelecekte nüfus kaybı yaşayabileceğine işaret ediyor.

ANA SENARYO: 2100'DE NÜFUS 77 MİLYONUN ALTINA DÜŞECEK

Projeksiyonlara göre, mevcut demografik yapının devam etmesi halinde Türkiye nüfusu 2030'da 88,2 milyon, 2050'de 93,7 milyon olacak. Ancak 2050'den sonra azalmaya başlayarak 2100 yılında 77 milyonun altına gerilemesi bekleniyor.

DÜŞÜK SENARYO: NÜFUS 2100'DE 55 MİLYONUN ALTINA İNEBİLİR

Doğurganlıktaki düşüşün devam edeceği varsayılan düşük senaryoda, 2044 yılında en yüksek seviyesine ulaşan nüfus, 2100 yılında 55 milyonun altına düşecek.

YÜKSEK SENARYO: NÜFUS 2056'DA 100 MİLYONU AŞABİLİR

Doğurganlığı artırıcı politikaların başarılı olması durumunda ise, Türkiye nüfusunun 2056 yılında 100 milyonu geçmesi mümkün görülüyor. Ancak bu başarıyı yakalamak için genç nüfus için gerçekleştirilecek politikaların sıkı bir şekilde uygulanması gerekiyor.

TÜRKİYE DİNAMİK NÜFUSU KAYBEDECEK, YAŞLI NÜFUS PATLAYACAK

Türkiye’de yaşlı nüfus oranı giderek yükseliyor. 2023 yılında yüzde 10'un üzerine çıkan 65+ yaş grubu oranının, 2050'de yüzde 23,1, 2075'te yüzde 31,7 ve 2100'de yüzde 33,6'ya ulaşması bekleniyor. Çalışma çağındaki nüfusun oranı ise 2023'te yüzde 68,3 iken, 2100 yılında yüzde 54,6'ya kadar gerileyecek.

"DEMOGRAFİK FIRSAT PENCERESİ" KAPANIYOR

Demografik değişimin ekonomi üzerinde yıkıcı etkileri olacağı uyarısı yapılıyor. Çalışma çağındaki nüfusun yüzde 68'den yüzde 55'e düşmesi beklenirken, dinamik nüfusu tanımlayan "demografik fırsat penceresi"nin 2030'larda kapanacağı tahmin ediliyor. Yaşlı nüfus oranının yüzde 15'i aşmasıyla bu dönem sona erecek.

Uzmanlar, bu durumun emeklilik ve sağlık sistemleri üzerinde devasa bir baskı oluşturacağı konusunda uyarıyor.

ACİL ADIMLAR ATILMASI GEREKİYOR

Her fırsatta uyarılarda bulunan konunun uzmanları Türkiye'nin nüfus politikalarında ciddi adımlar atılmazsa, nüfus azalımı ve yaşlı oranındaki yükseliş ekonomiyi ve sosyal yapıyı derinden etkileyebileceğini söylüyor.

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR 134
  • Miray 3 hafta önce Şikayet Et
    O kadar umursuyor ve korkuyorlardı ürünlerin fiyatlarını dusursunler ve eğitim daha ucuz hale gelsin kırtasiye ürünlerinden,bebek bezlerinden bebek eşyalarından vb haberleri yok herhalde.
    Cevapla
  • Doğrucu davut 3 hafta önce Şikayet Et
    Kız anneleri önceden kızlarına :evinin kadını ol,kocana saygılı ol diye öğütlerken şimdi ise: kızım iş sahibi ol,kocana kendini ezdirme diye tenbihliyor.Kızlar evleniyor bir ayağı anne evinden ayrılmıyor,ana babasına kocasından fazla değer veriyor,yuvasını benimseyemiyor,sürekli annesine gitmek orada kalmak istiyor,haliyle evde huzursuzluk oluyor,boşanmaya kadar gidiyor.
    Cevapla
  • Zeynep 3 hafta önce Şikayet Et
    Sabır sabır kalmadı insanlarda özellikle kadınlarda
    Cevapla
  • Biri işte 3 hafta önce Şikayet Et
    Hayat şartları çocuk sahibi olmak için elverişli değil,ekonomi çiftler arasında büyük sorun,enflasyon düşüp istikrar sağlanırsa,insanlar kendini daha güvende hisseder ve çocuk sahibi olma aksiyonuna girişebilir,ekonomi dışında pek çok etken var hepsi iyileştirilmeli..
    Cevapla
  • Bir kişi 3 hafta önce Şikayet Et
    Kadınların ne suçu oldu? Erkekler ne güne duruyor?
    Cevapla
  • Ziyaretçi 3 hafta önce Şikayet Et
    Efendim haberde kadın veya erkek bile yazılmamış.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçe-Beşiktaş maçının hakemi belli oldu
Zeynep Ongun'dan çelişkili ifadeler: Reklam firmalarına milyonluk takı satışı yapıldı