Sultan 2. Abdülhamid’in 71 varisi belli oldu! Mahkeme, gayrimenkulleri mirasçılara vermedi

Sultan 2’nci Abdülhamid’in soyundan olduklarını iddia eden 71 kişinin mirastan pay alabilmek için açtıkları veraset ilamı davasında 15 yıl sonra karar açıklandı. Mahkeme, gayrimenkullerin mirasçılara devrine kısıtlama getirdi.

GİRİŞ 01.05.2025 22:31 GÜNCELLEME 01.05.2025 22:49
Bu Habere 66 Yorum Yapılmış

Osmanlı İmparatorluğu’nun 34’üncü Padişahı Sultan 2. Abdülhamid’in soyundan olduklarını iddia eden 71 kişi, mirasçı tespiti için 15 yıl önce veraset ilamı davası açtı. İstanbul 12’nci Sulh Hukuk Mahkemesi’ne açılan davanın dosyası, mirasçıların tespiti için defalarca bilirkişiye gönderildi. Sultan’ın soyundan gelenleri tek tek inceleyen bilirkişiler, 1909’da tahttan indirilip 1918’de Beylerbeyi Sarayı’nda vefat eden Sultan 2. Abdülhamid’in süren soyundan gelen toplam 71 kişiyi tespit etti. Raporda, ilk evliliğini 1863’te yapan Abdülhamid’in diğer evlilikleri ve birinci kuşak soyağacından doğan çocukları tek tek sıralandı.

SADECE 11’İ BİRİNCİ KUŞAK

Sultan 2’nci Abdülhamid’in çocuklarından devam eden soyunun 15 kişi olduğu anlatılan raporda, bu kız ve erkek çocukların da evlenmeleriyle davayı açanlardan 11’inin Abdülhamid’in birinci kuşak mirasçıları oldukları belirtildi. Bilirkişi, Abdülhamid’in mirasından pay almak isteyen bazı sözde mirasçıların mahkemeye sahte veraset ilamları sunduğunu, mahkemenin suç duyurusunda bulunabileceğini de vurguladı. İstanbul 12’nci Sulh Hukuk Mahkemesi’nde 15 yıldır görülen davada kararını açıklayan hâkim, veraset ilamı davasını kabul ederek 71 kişinin Sultan 2. Abdülhamid’in mirasçısı olduğuna karar verdi.

GAYRİMENKULLERİN DEVRİNE KISIT

Ancak mahkeme, Sultan’a ait gayrimenkullerin mirasçılara intikalini (el değiştirmesini) engelleyecek şekilde kısıtlama içermeyen veraset ilamı talebinin ise reddine karar verdi. Mahkeme kararına göre Sultan 2. Abdühlamid’e ait özel mülkiyetinde olan gayrimenkullerin mirasçılara devri hususunda kısıtlama getirildi.

BAĞLAR, KONAKLAR VE HATTA MEYDAN BİLE İSTİYORLAR

Avukatların elinde dev mirasla ilgili Galatasaray Adası, Bakırköy’de 70 dönüm arazi, Beykoz ve Kartal’da 30’ar dönümlük arazi, Kâğıthane’de 20 dönüm arazi, Veliefendi Çayırı, Dolmabahçe’de 30 dönüm bostan, Nişantaşı’nda iki konak, Şişli, Çatalca, Çekmece ve Geyve’de çok sayıda çiftlik, Galata’da değirmen arsası, Kabataş Meydanı, Horhor’da konak ve 5 dönüm arsası, Beşiktaş Serencebey’de 2 dönüm bağ, Aydın, Antakya, Kilis’te çok sayıda çiftlik ve arazi gibi bir liste olduğu belirtiliyor.

1924 TARİHLİ YASAYA GÖRE MAL TALEP EDEMEZLER

1924 yılında çıkarılan, ‘Hilafetin Kaldırılmasına ve Osmanlı Hanedanı’nın Türkiye Cumhuriyeti Ülkesi Dışına Çıkarılmasına Dair Kanun’da Osmanlı İmparatorluğu padişahlarının Türkiye Cumhuriyeti’ndeki tapulu gayrimenkullerinin millete geçtiği belirtildi. 1924 tarihli yasa, padişah mallarıyla ilgili talepte bulunulmasına engel teşkil ediyor. Bu konuda TBMM’nin 1949 tarihli yorum kararı da bulunuyor. Buna rağmen Sultan Abdülhamid’in torunları, dedelerine ait olduğunu iddia ettikleri gayrimenkulleri almak için dava açtı. Davacı vârisler, "Sultan 2. Abdülhamid, 431 Sayılı Kanun çıkarıldığı tarih olan 1924’te padişah olmayıp 1918’de vefat etmiştir." iddiasında bulundu.

HUKUK TARİHİNDE ÖNEMLİ BİR DÖNÜM NOKTASI

Mahkeme kararının ardından açıklama yapan bir kısım mirasçıların avukatları Bülent Görür ile Ümit Yılmaz, "Bugün Türk hukuk tarihinde önemli bir dönüm noktasına işaret eden bir karar verilmiştir. 1924 yılında yürürlüğe giren 431 sayılı Kanun kapsamında Osmanlı Hanedanı mensuplarının mülkiyet haklarına getirilen kısıtlamaların yarattığı belirsizlikler, 101 yıl sonra yargı kararıyla aydınlatılma yoluna girmiştir. Söz konusu kararla, öncelikle hak sahiplerinin kimliklerinin tespiti sağlanmıştır. Evrensel hukukta temel ve dokunulmaz kabul edilen mülkiyet hakkının, II. Abdülhamid’in mirası bakımından da gözetilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu çerçevede, bundan sonraki süreçte de hukuk ve hakkaniyet doğrultusunda ilerleneceğine dair Türk yargısına ve devlet yöneticilerine olan inancımız tamdır." dedi.

KAYNAK: HÜRRİYET
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 66
  • as selam 1 saat önce Şikayet Et
    ecdadın malı belirlenip kimler aldı ise öncelikle onlardan misli ile geri alınmalıdır
    Cevapla
  • Halil Gümüş 1 saat önce Şikayet Et
    Amin Amin Amin ...
    Cevapla
  • Ayhan KALENDER 2 saat önce Şikayet Et
    Çok yerinde bir karar, bu saatten sonra devlete kalması daha mantıklı
    Cevapla
  • Sss 2 saat önce Şikayet Et
    Yani yeni kurduğumuzu iddia ettiğiniz gerçekte ise var olan devletin rejimini değiştirerek devam ettiğiniz cumhuriyet , padişahın şahsi mal varlığına çökmüş mü oluyor tam bir CHP kafası
    Cevapla
  • Misafir 2 saat önce Şikayet Et
    bu 71 kişi, Sultan merhum ABDÜLHAMİT Hanın en büyük mirasında, çalışıp kazanıp hayatlarını idame ediyorlar... Ne yazık farkında bile değiller..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
TEKNOFEST: Gökyüzüne Uzanan Eller!
Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan atama müjdesi