Evlenme arzusunu yok etmek, milletin istikbalini yok etmektir

ADEV’in Fatih'te düzenlediği panelde konuşan Prof. Dr. Görmez, nikâhın sadece hukuki değil, aynı zamanda metafizik bir misak (sözleşme) olduğunu vurgulayarak “Evlenme arzusunu yok etmek, milletin istikbalini yok etmektir” dedi.

GİRİŞ 03.05.2025 21:32 GÜNCELLEME 04.05.2025 11:33
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

ADEV Vakfı’nın düzenlediği “İslam’da Birey, Aile ve Ümmet Bilinci” paneli, Fatih Sultan Mehmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Panelin konuşmacısı Prof. Dr. Mehmet Görmez olurken moderatörlüğü ADEV YİK Başkanı Ali Bayramoğlu üstlendi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Ali Bayramoğlu, 21. yüzyılda küreselleşmenin karakter değiştirdiğini vurguladı. Bayramoğlu, “Küreselleşme yerini merkeziyetçiliğe, özelleştirme de devletleştirmeye bıraktı. Artık devletler sistemin dışında kalırsa, ekonomik krizleri dahi yönetemiyorlar,” dedi.

Pandemi döneminin bu dönüşümün en net örneklerinden biri olduğunu ifade eden Bayramoğlu, özellikle Trump sonrası ABD’de yaşanan devlet refleksi değişimlerine dikkat çekti.

AİLENİN İÇİ BOŞALTILIYOR

Konuşmasının ikinci bölümünde ise modern çağda aile kurumunun giderek içinin boşaltıldığını vurguladı. “Bugün ümmet şuurunu inşa edecek bireyler ve aileler eksiliyor,” diyen Bayramoğlu, konuşmasını şu çağrıyla tamamladı:

“Peygamber Efendimiz Veda Hutbesi’nde nasıl ki her bireyin bu mesajı çevresine aktarmasını istemişse, bizler de bu salondan yalnızca dinlemekle değil, öğrendiklerimizi aktarma sorumluluğuyla ayrılmalıyız.”

EGO SİSTEM EKOSİSTEMİ YIKAR

Prof. Dr. Mehmet Görmez konuşmasına, İslam’ın bireye verdiği değerle başladı. Bireyin yalnızca bir toplumun parçası olarak değil, “dokunulmaz bir varlık” olarak yaratıldığını belirten Görmez, İmam Ebu Hanife’den şu fetvayı hatırlattı:

“Adem’in dokunulmazlığı, insan oluşundandır.”

Görmez, bireyin ahlaki sorumluluğunun evrensel değerler üzerine inşa edilmesi gerektiğini vurgularken, “Bireycilik bencilliktir. Ego sistem, ekosistemi yıkar,” diyerek bireyin ümmete giden yolculukta taşıdığı sorumluluğa dikkat çekti.

AİLE İLAHİ BİR VARLIK YASASIDIR

Konuşmasının ikinci bölümünde aile kavramını dört ilahi yasa üzerinden tanımlayan Görmez, bu yasaları şu şekilde sıraladı:

  1. Varlık Yasası: “İnsanlık meşru olarak ancak aile yoluyla çoğalabilir.”
  2. Beka Yasası: “Toplumun devamı aileyle mümkündür.”
  3. Kemal Yasası: “Evlenin, dininizi kemale erdirin.”
  4. Meveddet ve Rahmet Yasası: “Aile sevgi ve merhamet üzerine kuruludur.”

Görmez, özellikle gençlerin evlenme arzusunun törpülenmesinin “toplumsal çöküşe giden en büyük tehditlerden biri” olduğunu söyledi. Nikâhın sadece hukuki değil, aynı zamanda metafizik bir misak (sözleşme) olduğunu vurgulayarak, Kur’an’da geçen boşanma ayetlerinin dahi aile felsefesine dair derin mesajlar içerdiğini belirtti.

TOPLUMDAN ÜMMETE GEÇİŞ İÇİN DEĞER TEMELLİ BİR YAPI ŞART

Prof. Görmez, bireylerden oluşan toplumun, değerlerle örülü bir cemaat olması gerektiğini ifade etti. Cemaatin temelinde taaruf (karşılıklı tanıma) ve taavun (yardımlaşma) olduğunu belirterek, ümmetin bu yapıların bir üst seviyesi olduğunu dile getirdi.

TOPLUM MENFAAT BAĞIYLA BAĞLIDIR, ÜMMET İSE İMAN, TAKVA VE RAHMET BAĞIYLA

Görmez, ümmetin ortak bir ahlaki, kültürel ve manevi çatıya sahip olması gerektiğinin altını çizdi. Kur’an’da ümmetin yüklediği misyonları hatırlatan Görmez, kavim ve ümmet kavramlarının zamanla anlam kaymalarına uğradığını, ancak yeniden bu bilinçle yapılanmanın mümkün olduğunu ifade etti.

Etkinlik sonunda izleyicilerden gelen sorular, Prof. Dr. Mehmet Görmez tarafından cevaplandı. ADEV Vakfı yetkilileri, bu tür programların artarak devam edeceğini belirterek katılımcılara teşekkür etti.

KAYNAK: HABER7
Sümeyye Palta Haber7.com - İçerik Editörü
Haber 7 - Sümeyye Palta

Editör Hakkında

5 Ocak’ta Nevşehir’de doğan Sümeyye Palta ilk ve orta öğrenimini Aksaray’da tamamladı. Üniversite hayatıyla birlikte İstanbul’a geldi ve hazırlık sınıfından itibaren medya eğitimleri almaya başladı. Buralarda gösterdiği başarıyla kısa sürede keşfedildi. Öyle ki henüz öğrenciyken gelen teklifler üzerine iş hayatına atıldı. Kanal 7 Medya Grubu, Star Gazetesi, Akşam Gazetesi, Güneş Gazetesi, Kanal 24 gibi kurumlarda çalıştıktan sonra kızlara eğitim veren bir vakıfta görev aldı. 2 yıl aradan sonra Show TV ile sektöre dönüş yaptı. Albayrak Medya’da önce dijital yapımların kurucu ekibi arasında yer aldı ardından projesiyle adından söz ettirerek iç yapımların kuruluşuna öncülük etti ve belgesel serileri hazırladı. Türkiye’nin önemli dijital içerik platformlarından biri olan Gzt’de yeni nesil belgesel serileriyle başarı sağlarken bir yandan da dış yapımların sorumluluğunu üstlendi. İhlas Medya Grubu’ndan gelen dijital yayınlar koordinatörlüğü teklifi sonrası görev değişikliğine gitti.
YORUMLAR 31
  • Birisi 1 ay önce Şikayet Et
    Yıllarca oku, öyle fasa fiso bölümde değil, iş bulama, bulduysanda iş sektörü gelsin sana desinki, piyasası bu, asgari ücret, yersen tabi. Yani vasıfsız bi elemanla adam gibi okumuş biride aynı ücrete tabi, üstelik harici mobbingler vs. çok haklar yeniyor, memurlar özeldekinden çok afaki farklı iş yapmıyor, ücret farkı 2-3 kat fazla. Yani iş miş yok. Güvence yok. Haliyle evlilik imkansız
    Cevapla
  • Turan 1 ay önce Şikayet Et
    Millet geçine bilmek için dokuz doğuruyor .
    Cevapla
  • gariban 1 ay önce Şikayet Et
    kira kira kira ne demek oldugunu kiracilar anlar kiraci olmayan aslaha anlamaz
    Cevapla
  • ahmet gül 1 ay önce Şikayet Et
    bu fiyatlarla mı evlencez, bir düğün şu an herşeyiyle 1 milyon.
    Cevapla
  • Ümit 1 ay önce Şikayet Et
    Mehmet görmez i tebrik ediyorum. Bu adam diyanetin başına tekrardan getirilmelidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
RTÜK Başkanı, 'Türkiye Müslüman bir ülke değildir' yorumuna tepki gösterdi
Dilek İmamoğlu'ndan Özgür Özel'e dikkat çeken hareket!