Sağlıkta dönüm noktası oluşturacak istiklal manifestosu! Bilim adamları imzaladı
Dışa bağımlılığa son vermek için toplanan akademisyenler, Bilal Erdoğan’ın ev sahipliğinde 'Sağlıkta Teknolojik İstiklal' bildirgesiyle milli sağlık stratejisini açıkladı. Bildirgede yerli üretim ve sanayi-akademi iş birliği öne çıktı.
İstanbul'daki eski ismi Yassıada olan Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda gerçekleştirilen İlim Yayma Ödülleri İstişare Kampı, Türkiye’nin bilimsel ve teknolojik bağımsızlığı açısından kritik buluşmaya sahne oldu. Programa İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan, İlim Yayma Cemiyeti Başkanı Yusuf Tülün, İlim Yayma Ödülleri Ödül Komisyonu Başkanı Prof. Dr. İdris Sarısoy ile 2019, 2021 ve 2023 yıllarında ödül alan 9 akademisyen katıldı.
İlim Yayma Ödülleri sahibi 9 akademisyen, Türkiye’nin sağlık alanındaki dışa bağımlılığını azaltmak, yerli üretimi teşvik etmek ve dijital sistemlerde tam bağımsızlığı sağlamak amacıyla hazırladıkları “Sağlıkta Teknolojik İstiklal” bildirgesini kamuoyuna duyurdu. Bildirgede yerli ilaç ve tıbbi cihaz üretiminin artırılması, biyoteknolojik ürünlerde inovasyonun desteklenmesi, dijital sağlık sistemlerinde bağımsızlığın sağlanması gibi kritik başlıklar dikkat çekti. Basına duyurulan bildirgede stratejik adımların önemine, AR-GE yatırımlarının artırılması gerekliliğine ve akademi-sanayi iş birliğinin genişletilmesine vurgu yapıldı.
Toplantıya katılan ve bildirgeyi imzalayan isimler arasında akademisyenler şunlar: Prof. Dr. İdris Sarısoy, Prof. Dr. Fikrettin Şahin, Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran, Prof. Dr. İlyas Kemaloğlu, Prof. Dr. Zekai Şen, Prof. Dr. Mustafa Soylak, Doç. Dr. Hümeyra Özturan, Prof. Dr. İbrahim Akduman, Prof. Dr. İlhami Gülçin, Prof. Dr. Zekeriya Kurşun. |
SAĞLIKTA YERLİ ÜRETİM VURGUSU
Türkiye'nin sağlık sektöründe bağımsızlığını sağlamak için izlenecek stratejik adımları içeren bildirgede yerli ilaç ve tıbbi cihaz üretiminin artırılması, biyoteknolojik ürünlerde inovasyonun desteklenmesi, dijital sağlık sistemlerinde bağımsızlığın sağlanması gibi önemli başlıklar yer aldı.
Bildirgede, AR-GE çalışmalarının desteklenmesi, üniversite-sanayi iş birliğinin güçlendirilmesi ve Sağlık Sanayi Başkanlığı kurulması gerektiği vurgulandı.
ERDOĞAN: BİLDİRGE DÖNÜM NOKTASI
Toplantının açılışında konuşan İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan, bildirgeyi “dönüm noktası” olarak nitelendirdi. Bildirge süreci hakkında açıklamalarda bulunan Bilal Erdoğan, şunları kaydetti:
“2019, 2021 ve 2023 yıllarında üç kere organizasyonunu başarıyla gerçekleştirdiğimiz İlim Yayma Ödülleri'nin hem dördüncüsünün hazırlıklarını süratle yapıyoruz hem de ödülümüzün topluma, insanlığa fayda yönünü güçlendirecek çalışmaları sürdürüyoruz. Bu, dönüm noktalarından bir tanesi, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda yaptığımız çalıştay. Burada hem değerli ödül sahibi hocalarımızı İlim Yayma Vakfı'nın yüksek lisans ve doktora bursiyerleriyle bir araya getirdik hem basın mensuplarıyla hem de İlim Ödülü sponsorlarıyla bir araya getirmiş olduk. Bu seneki bildirgemizin başlığı ‘Sağlıkta Teknolojik İstiklal’ olacak. Hem tespitleri hem somut önerileri ihtiva eden bir çalışma. Biz de inşallah bu çalışmayı sizlerle paylaştıktan sonra ilgili karar yapıcılara bizzat iletmek suretiyle bunların takipçisi olacağımızı kendilerine izhar edeceğiz.”
TÜLÜN: TEKNOLOJİDE LİDERLİĞE ADIM ATIYORUZ
İlim Yayma Cemiyeti Başkanı Yusuf Tülün, Türkiye’nin teknolojide liderliğe adım atma evresinde olduğunu ve bunun en önemli aşamasının sağlık alanında atılacak adımlarla şekilleneceğini belirtti.
Yusuf Tülün, “Bu çalışmanın içinde olmak hepimizi olduğu gibi beni de heyecanlandırdı. Umuyorum ki tüm teknolojik gelişmelerle Türkiye lider ülke haline gelecek. Sağlık alanında da dışa bağımlı değil, kendisi üreten, geliştiren ve uygulamaya geçen bir ülke konumunda olacağız.” dedi.
ŞAHİN: ÜÇ ALANDA DIŞA BAĞIMLIYIZ
Bildirgeyi okuyan Prof. Dr. Fikrettin Şahin ise Türkiye’nin sağlıkta ciddi nispette ilerleme kaydettiğini fakat ilaç, tıbbi cihaz ve dijital sağlık teknolojilerinde hala dışa bağımlı olunduğunu vurguladı. Prof. Şahin, ilaç sektöründe yarı yarıya oranda dışa bağımlılığın sürdüğünü, tıbbi cihaz alanında ise yüzde 80’den fazla boyutta dış bağımlılık bulunduğunu rakamlarla anlattı.
Şahin, sürdürülebilir ve inovasyon temelli bir sağlık ekosisteminin gerekliliğine dikkat çekti.
'SAĞLIK SANAYİİ BAŞKANLIĞI KURULMALI'
Bildirgeyle birlikte kamuoyuna açıklanan taleplerden en öne çıkanı Sağlık Sanayi Başkanlığı kurulması oldu. Fikrettin Şahin bu kurumun sektörel koordinasyon, stratejik ürünlerin yerlileştirilmesi ve dijital sağlık teknolojilerinde bağımsızlığın sağlanması açısından hayati rol oynayacağını ifade etti.
Şahin, “25 Mayıs 2024 tarihinde kurulmasına karar verilen Türkiye Sağlık Vadisi, ülkemiz ve sağlık sektörü için büyük önem taşıyor. Bu çalışmalar süratle devam ederken Sağlık Sanayi Başkanlığı’nın kurulmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz. Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarını bağımsız bir şekilde yapmalıyız” açıklamasında bulundu.
SAĞLIK VADİSİ YERLİ İLAÇ SANAYİSİNİN MERKEZİ OLACAK
Bildirgede ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu tarafından yürütülen strateji raporları temel alınarak kurulan Türkiye Sağlık Vadisi projesine vurgu yapıldı. Bu yapının, yerli ilaç ve tıbbi cihaz üretimi için bir merkez olması hedefleniyor.
Basın toplantısı, ödül sahibi akademisyenlerin bildirgeyi imzalaması ve Prof. Dr. Fikrettin Şahin’in bildirgeyi İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan’a takdim etmesiyle sona erdi.
-
Vatandaş 4 saat önce Şikayet EtMesela ilk önce yerli insülin üretmekle başlayabiliriz. Tamamen dışa bağımlıyız.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Vatan 5 saat önce Şikayet EtBi vakıf kur profesörlere seminer ver, bi vakıf kur işadamları ve akademisyenlere öncü ol! İşi ehline verseniz daha iyi değil mi?Beğen Toplam 2 beğeni
-
Ejder 5 saat önce Şikayet EtDeğerli yetkililer boş işlerle uğraşmayın. Başka yerlerde olan işleride burada kopyasını yapmaya gayret edip masraf çıkartmayın. Her şey belli ne kadar az hasta varsa ülkede, o kadar az sağlık masrafı olur. Kamuda verimlilik ve hastalıklara karşı önleyici hizmetlere odaklanın. Her şeyi bırakın ekmeğin bir diliminde 10gr şeker var. Bu halk nereye kadar dayanabilecek?Beğen Toplam 3 beğeni
-
Yusuf yıldız 5 saat önce Şikayet EtÇok önemli ve güzel bir çalışma, tebrikler.Beğen
-
Demet 5 saat önce Şikayet EtEpeydir beklediğimiz adım, nihayet harekete geçtiler. SİHA lar kadar hayati öneme sahip bir konu. resmen canımızla oynanıyor. Pazar ve kobay olarak kullanılmamızı geçtim, resmen öldürülüyoruz. Gereksiz zarar verici ilaçlarla hem paramız hem yaşam kalitemiz çalınıyor. Net bir sonuç alınır ins.Beğen Toplam 2 beğeni