Kabus geri döndü! Uzmanlardan uyarı: Kurban Bayramı dönemine dikkat!

Doğu Karadeniz Bölgesinde genelde Nisan ayında başlayan kene vakaları bu sene havaların geç ısınmasıyla birlikte ilk vaka Mayıs ayının ilk günlerinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'ne geldi.

GİRİŞ 08.05.2025 11:27 GÜNCELLEME 08.05.2025 11:28
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Havaların ısınmasıyla birlikte özellikle kırsal kesimlerin korkulu rüyası kene kabusu geri döndü. Uzmanlar, ölümcül olabilen kene yapışması vakalarına karşı vatandaşları uyarıyor.

İLK KEZ 2002'DE GÖRÜLDÜ

Ülkemizde 2002 yılından beri görülmeye başlayan kene vakaları yüzünden her yıl hayatını kaybedenler olurken, bu sene ilk kene vakası KTÜ Farabi Hastanesi çocuk servisinde tedavi altına alındı.

BU YILIN İLK VAKASI GELDİ

Kene vakalarına karşı vatandaşlara önerilerde bulunan KTÜ Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürdal Yılmaz, "2002 yılından beri yaz mevsimi gelmesiyle birlikte ülkemizde görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları, gelmeye başlayacak diye düşünürken hastanemizin çocuk servisine ilk vaka geldi. Bu durum her sene Nisan-Mayıs aylarında olurken bu sene ilk vakamız Mayıs ayında geldi. Kırım Kongo Kanamalı Ateşinin görüldüğü illerde daha erkenden tespit edilen hafif vakalar vardır, biraz daha ağırlaşınca bize geliyor. Gümüşhane, Tokat, Sivas taraflarında yine vakalar ortaya çıkacaktır. Halkımız buna göre önlemler alması kenenin olabileceği çimenli bölgelerde çorabını pantolonunun üzerine çekmesi evine geldiği zaman da tüm vücudunu kene açısından kontrol etmesi önemlidir." dedi.

Yılmaz, şu an havaların tam sıcak olmamasına rağmen özellikle Haziran-Temmuz ayına doğru vakaların kayabileceğini söylerken; "Her yıl bize gelen üçüncü basamak hastaneye gelen KKKA kriterlerine göre baktığımız zaman 20-30 vakamız oluyor. Genelde Mayıs ayında 5-10 tane olurdu geri kalanlar Haziran'da olurdu. Şimdi de Haziran-Temmuz aylarına doğru kayacaktır ama ilk vakamız geldi. İnsanlarımız tedbirlerini alsınlar. KKKA vakaları bizde genelde Ağustos ayında 15'inden sonra bitiyor ancak yine de hava sıcaklığıyla ilişkilidir" ifadelerini kullandı. 

KURBAN BAYRAMI DÖNEMİNE DİKKAT

Kurban Bayramı döneminde hayvan transferiyle birlikte kene transferi de olacağına dikkat çeken Yılmaz, "Kurban Bayramı dönemine çok dikkat etmek gerekiyor. Hayvan transferleriyle birlikte kene transferleri de olabilir. İnsanlarımız Kurban dönemine daha çok dikkat etmelidir. Keneler sonuçta kan emecek bir canlı arar. Kan emecek canlılarda en çok hayvanlardır. Rahatlıkla üzerine konabilir hatta hayatı boyunca orada devam edebilir. Transferiyle birlikte başka bölgelere gider hayvandan düştüğü zaman ya da hayvanı keserken orada keneyle temas etme durumu söz konusu olabilir. O nedenle dikkatli olmak gerekir" diye konuştu.

KAYNAK: İHA
Kadriye Ebrar Etirli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Kadriye Ebrar Etirli

Editör Hakkında

2000 yılında İstanbul'da doğdu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik' bölümünde henüz okurken HaberAnkara ve AnkaraMasası'nda çalıştı. 2022 yılındaki mezuniyetinin ardından Beyaz TV'de 'Haber Editörü' pozisyonunda görev aldı. 2024 yılının Şubat ayından itibaren Haber7'deki Gündem Editörü kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • dedektif X bir 8 saat önce Şikayet Et
    kene turkiyede en cok sivas ve cevre illerde görülüyor. devlet yetkileri bu bolge de keklik ve sülün uremesini desteklemeli hatta araziye bu hayvanlar bırakılmali. ayrica sivas ve cevresinde silahlı avcılık yasaklanıp yüksek meblağlarda cezalar verilmeli. genetigiyle oynanmış bu keneler öyle bir illet ki kurtulma şansı cok az.
    Cevapla
  • as selam 8 saat önce Şikayet Et
    tavuk beslemek gerek
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İlk kez bu kadar net bir uzaylı teknolojisi keşfedildi! Bilinen hiçbir şeye benzemiyor!
Savaş kızışıyor: Hindistan bu kez İsrail yapımı İHA'larla Pakistan'ı hedef aldı!