Ferdi Zeyrek'in elektrik akımına kapılmasının ardından uyarı geldi: Her evde olmalı!

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, evindeki arızayı gidermek isterken elektrik akımına kapıldı. Durumu ağır olan Zeyrek'in hastanede tedavisi devam ederken vatandaşlara kaçak akım rölesi ile ilgili bir hatırlatmada bulunuldu.

GİRİŞ 08.06.2025 13:05 GÜNCELLEME 08.06.2025 13:15
Bu Habere 41 Yorum Yapılmış

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, geçtiğimiz günlerde Yunusemre ilçesi Keçiliköy Mahallesi'ndeki evinin bahçesindeki havuzun makine dairesinde oluşan bir arızayı kontrol etmek isterken elektrik akımına kapıldı.

Zeyrek, ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Zeyrek'in tedavisi devam ederken, kızı Nehir Zeyrek, sosyal medya hesabından yaşanılan olayla ilgili vahim bir iddiada bulundu. 

Ferdi Zeyrek'in evinde bulunan havuz

Elektrik akımına kapılan Zeyrek'in sağlık durumu nasıl? Başhekimden açıklamaElektrik akımına kapılan Zeyrek'in sağlık durumu nasıl? Başhekimden açıklama

Elektrik çarpan Ferdi Zeyrek’in eşi sesi duyup şalteri kapatmışElektrik çarpan Ferdi Zeyrek’in eşi sesi duyup şalteri kapatmış

Öyle ki; Ferdi Zeyrek'in kızı, yaptığı açıklamada, kaçak akım rölesinin olmadığını, ayrıca şartelin atmaması için voltajın artırılmış olabileceğini söyledi.

'İhmal değil, insanların canını hiçe saymaktır' diyerek tepkisini dile getiren Nehir Zeyrek, "Babamın yanına gittiğimizde hala elektrik çarpıyordu. Çarpma durumunda elektriği kesen kaçak akım rölesi cihazı yoktu ya da çalışmıyordu. Ama şartelin atmaması için voltajın bilerek artırıldığı konuşuluyor. Bu iddia doğruysa bu ihmal değil insanların canını hiçe saymaktır." ifadelerini kullandı. 

Ferdi Zeyrek kimdir, nerelidir? Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek'in sağlık durumuFerdi Zeyrek kimdir, nerelidir? Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek'in sağlık durumu

VAHİM İDDİA SONRASI MERAK KONUSU OLDU

Nehir Zeyrek'in dikkat çeken açıklamalarının ardından, sosyal medya hesaplarından kaçak akım rölesi ile ilgili bilgiler paylaşıldı, hatırlatmalar yapıldı. 

Ekonomist Cihat Ergun Çiçek, Instagram hesabından paylaştığı videoda vatandaşlara 'her evde olmalı' diyerek kaçak akım rölesine ilişkin bilgi verdi.

Çiçek, 'sigorta varsa kaçak akım rölesi de olmalı' diyerek şöyle konuştu; 

"Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı, evde elektrik çarpması, ne diyelim Allah şifa versin. Buradan size bir öğüt vermek istiyorum. Bu kişinin evinde mimar olmasına rağmen, elektrik devre kesici, buna devre kesici koruma denir. Elektrik çarptığı anda sigorta kutusunun yanına koyulur. Yangından koruyan tipi vardır, o eve yaramaz. O sizi korumaz, yangından devreyi keser. Devre kesici koruyucu röle. Bundan evine taktırıyorsun sigortanın yanına. 500-600-700 lira muhtelif güvenilir markaları var. Bunu taktırdığın zaman otomatik olarak evdeki elektrikler kesiliyor."

Kaçak akım rölesi örneği

"HER EVDE MECBUREN YAPILMALI"

"Bunun resmi adı da 'kaçak akım rölesi' diye geçer. Bildiğiniz klasik sitelerde hepsinde satılan bir şeydir. Bildiğiniz sigortaya benzer ve biraz şişmanıdır. Ama sigorta ile aynı mantıkta çalışmaz. Evde biri çarpılmaya başladığı anda bütün evdeki elektriği anında keser. Bunlar her evde mecburen yapılması gereken şeyler. Evde sigorta varsa kaçak akım röleleri de olması gerekiyor. "

KAYNAK: HABER7
Kadriye Ebrar Etirli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Kadriye Ebrar Etirli

Editör Hakkında

2000 yılında İstanbul'da doğdu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik' bölümünde henüz okurken HaberAnkara ve AnkaraMasası'nda çalıştı. 2022 yılındaki mezuniyetinin ardından Beyaz TV'de 'Haber Editörü' pozisyonunda görev aldı. 2024 yılının Şubat ayından itibaren Haber7'deki Gündem Editörü kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 41
  • Vesat 1 ay önce Şikayet Et
    BİR KİŞİ DE ŞUNU SORMUYOR::: Kaçak Akım rolesi var mı? VARSA Kaç Amper takılmış. İnsan vücudu için olması gereken " 30 AMPER " dir. Şalter atıyor diye 30 amperden fazla takılmış olabilir.
    Cevapla
  • Ziyaretci 1 ay önce Şikayet Et
    Avrupada yasiyan bir vatandas olarak dusundum bir anda acaba benim 92 yapimi evimde bu role varmi diye,(ankarada )elektrikci degilim o yuzden sorma ihtiyaci duydum evin icinde sigorta kutusunda 4 adet dugme var yukari acik asagi indiginde kapali ,ana gris dis kapinin yaninda bu dediginiz role dis ana giris kutusundami olmali?bilgilendiren ehli bir usta kardesim olursa memnun olurum.
    Cevapla
  • Faruk 1 ay önce Şikayet Et
    Kaslarımız elektrikle kasılır. Eğer avuç içi ile kabloyu tutarsanız, el kaslarınız kapanır ve kablo avuç içinde kaldığı için o kişiyi elektrikten ayırmak mümkün olmaz. O yüzden elektrik riski olan bir yerde avuç içinizi veya parmak içinizi asla kullanmayın. Parmağınızın dışını kullanın. Kasılma olursa eliniz otomatikmen kablodan uzaklaşır.
    Cevapla
  • Faruk 1 ay önce Şikayet Et
    Yönetmeliğe göre Her eve kaçak akım rölesi takılması zorunludur. Ev çok eski olabilir. O yüzden kaçak akım rölesi yoktur. Voltajın artırılması iddiası çok saçma. Türkiye enter konnekte sistemi ile avrupa iletim dağıtım sistemine entegre. Voltajların kişiye özel olarak artırılması gibi bir durum söz konusu bile olamaz.
    Cevapla
  • Molla Kasım 1 ay önce Şikayet Et
    Islak zeminli bu tip yerlerde , mümkün olduğunca 12 voltluk cihazlar kullanılmadı. Kaçak akım rölesi zaten yeni binaların hepsinde var. Olmayanalar hemen takdırması lazım. Eğer 220 v kullanılacak bölge varsa izolasyon trafosu kullanması, sadece fazın yalımının bozulsa bile çarpılmayı önler. Ayrıca kablu ce armatür seçimi çok önemli, hepsinden önemlisi iyi bir usta.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Aklı tamamen Feyenoord'da! Mourinho'dan Benfica maçı sonrası Ali Koç'a mesaj!
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Macron Gazze'deki durumu görüştü! Macron'dan Türkçe paylaşım