Resmen yürürlüğe girdi! İklim Kanunu Türkiye'ye neler katacak?
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren İklim Kanunu ile birlikte Türk halkı artık daha temiz bir çevre ve havaya kavuşacak. Kanun, şehirleri, altyapıyı, tarımı, hayvancılığı, yeşil alanları ve su kaynaklarını koruyacak.
HABER7
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan İklim Kanunu, Meclis’ten geçerek Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün TBMM Grup Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, İklim Kanunu hakkında açıklamalarda bulundu.
YERLİ VE MİLLİ KANUNDUR
TBMM'de kabul edilen İklim Kanunu'nun tamamen yerli ve milli bir kanun olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tarımın yasaklanacağı, çiftçinin istediği ürünü ekemeyeceği, millete yapay et yedirileceği gibi söylemlerin komplo olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu safsatalarla kanunu kötülemenin çok büyük bir şuursuzluk örneği olduğunu belirterek “Paris iklim anlaşmasıyla küresel güçlerin tarım arazilerimize el koyacağı iftirasını kulaktan kulağa yaymaya çalışanlar, milletimize ve devletimize karşı yürütülen sinsi operasyonun bilinçli veya bilinçsiz maşalığını yapmaktadır” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan İklim Kanunu ile hedeflenen birçok nokta olduğunun altını çizerek "İklim Kanunu ile Afetlerin sebep olduğu kayıp ve zararları asgari seviyeye indireceğiz. Ulusal katkı beyanımız doğrultusunda hazırladığımız eylem planlarımızla sera gazı emisyonlarını azaltacağız. Temiz teknolojinin kullanımını ülkemizin tamamını kapsayacak şekilde daha da yaygınlaştıracağız." ifadelerini kullandı.
VATANDAŞLAR İÇİN NE ANLAMA GELİYOR?
iklim Kanunu vatandaşları da yakından ilgilendiriyor. İklim Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle birlikte Türk vatandaşları artık daha temiz bir çevre ve havaya kavuşacak. Bugünden itibaren kamu binaları ve belediye hizmetlerinde çevreye duyarlı projeler geliştirilmesi beklenirken, geri dönüşüm, atık yönetimi ve enerji tasarrufuna yönelik yeni uygulamaların hayata geçirileceği belirtiliyor.
HANGİ SEKTÖRLERİ İLGİLENDİRİYOR?
Kanun, şehirleri, altyapıyı, tarımı, hayvancılığı, yeşil alanları, su kaynaklarını koruyacak. Enerji, sanayi, ulaştırma gibi sektörleri teknolojik ve çevre dostu yapıya kavuşturacak bir yaklaşımla hazırlandı. Kanun ile çevrenin, ekonominin, toplumun ve halk sağlığının iklim bazlı olumsuz sonuçlara dirençli hale getirilmesi sağlanacak.
HER İLDE KURULLAR OLUŞTURULACAK
Her ilde vali başkanlığında, ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri ile yerel yönetimlerin temsilcilerinden oluşan İl İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu kurulacak. Her ilin kendi şartları düşünülerek o ile özel eylem planları ilgili kurum ve kuruluşların katılımıyla hazırlanacak. İlgili kurumlar en geç 31 Aralık 2027 tarihine kadar kendi eylem ve strateji planlarını iklim değişikliği politikalarıyla uyumlu şekilde hazırlayacaklar.
ÇEVREYİ KİRLETENLERE SIKI YAPTIRIMLAR UYGULANACAK
Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren İklim Kanunu ile Türkiye’nin karbon salımını azaltmak, çevreyi korumak ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak amaçlanıyor. Bu kanunla birlikte artık çevreyi kirleten sektörlere karşı daha sıkı kurallar gelecek.
İklim Kanunu ile iklim değişikliğiyle mücadele yasal altyapıya kavuşturulacak. 2053 net sıfır emisyon hedefinin gerçekleştirilmesi ve sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik yeni uygulamalar hayata geçirilecek.
SANAYİ VE ULAŞIMA YENİ KURALLAR GELECEK
İklim Kanunu ile birlikte Fabrikalar, enerji santralleri ve büyük işletmeler, artık karbon salımlarını azaltmak zorunda kalacak. Halkın kullandığı bireysel araçlar için benzin ve mazot ikinci plana atılarak daha temiz olan elektrikli araçlar teşvik edilecek.
Öte yandan iklim değişikliğine bağlı afetlerin neden olduğu kayıp ve zararların azaltılması amacıyla risk değerlendirme, izleme, bilgilendirme ve erken uyarı sistemleri, bütünleşik afet yönetimi esas alınarak geliştirilecek.
ARAZİ TAHRİBATLARI ÖNLENECEK
Orman, tarım, mera ve sulak alanlarda iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmek için ilgili kurumlarca hazırlanan strateji ve eylem planları doğrultusunda su kaynaklarının etkin yönetimi sağlanacak. Denizel ve karasal korunan alanların niteliği ve oranı yükseltilecek. Kuraklık, erozyon ve arazi tahribatının önlenmesi için ulusal düzeyde rehabilitasyon çalışmaları plan ve program çerçevesinde daha etkin bir şekilde yürütülecek.
-
Misafir 1 saat önce Şikayet Etulusal düzey ne demekBeğen
-
fatih 1 saat önce Şikayet Ettarım arazilerine kooperatif kurup saçma sapan şehirler kuran köylülere, suları boşa harcayan o para cambazlarına bi çare bulunacakmı.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Ömer Genç 1 saat önce Şikayet EtMilli kanunu Paris antlaşmasına bağlamak neyin nesi...Beğen Toplam 9 beğeni
-
Misafir 1 saat önce Şikayet Ettüm fabrikalar kapatılacak Çin araba fabrikası sağlıksız her ne varsa kapatılacaktır.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Cabbar Beyşehir 1 saat önce Şikayet EtBeyşehir de tarım arazisi taşlarla doldurulup petrol ruhsatı veren belediye yöneticisi sorgulanmalı. Eğer gerçekten niyetiniz iyi ise görelim sonucuBeğen Toplam 6 beğeni