Yeni bağımlılık kapıda! Uzmanlar uyardı: Labubu bebeklerinin tuzağına düşmeyin!

Labubu figürleri, çocuklar ve genç yetişkinler arasında statü sembolüne dönüşerek tüketim ve dopamin temelli bağımlılıkları tetikliyor. Uzmanlar, bu tür oyuncakların sosyal kimlik ve aidiyet aracı hâline geldiğini vurguluyor.

GİRİŞ 16.07.2025 12:43 GÜNCELLEME 16.07.2025 13:42
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Hong Konglu sanatçı Kasing Lung tarafından tasarlanan Labubu figürleri özellikle Z kuşağı ve genç yetişkinler arasında koleksiyonculuğun, sosyal kimlik arayışının ve modern tüketim kültürünün ortak bir ifadesi hâline geldi.

Çok da sevimli olmayan, ilginç görüntülerine rağmen çocukların sahip olmak için yarıştıkları bu oyuncakların tüketim bağımlılığı, kumar ve oyun bağımlılığı gibi dopamin temelli ödül arayışını tetiklediğini söyleyen Moodist Psikiyatri Ve Nöroloji Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Uğur Karabağ “Bir oyuncaktan ne olur ki? diye düşünmemeliyiz. Bu tür oyuncaklar çok küçük yaşlarda çocukların karakterini ve psikolojisini şekillendirmekte etkili oluyor” ifadelerini kullandı.

HEDEF SADECE EĞLENCE DEĞİL

“90’larda Barbie, 2000’lerde Pokemon, 2010’larda LOL bebekler... Labubu da bu döngünün güncel bir halkası” diyen Uzm. Dr. Karabağ “Ancak fark şurada: Artık bu figürler sosyal medyayla çok daha hızlı yayılıyor ve etkileşimli içeriklerle dopamin sistemini çok daha yoğun şekilde uyarıyor. Sevimli bir figür gibi görünse de bu tarz karakterlerin çocuklar üzerindeki etkisi sadece eğlence değildir” ifadelerini kullandı.

Çocukluğun, kimliğin şekillendiği, aidiyet arayışının yoğun olduğu bir dönem olduğunu vurgulayan Karabağ şöyle devam etti:

  • Bir nesneye sahip olmak, çocuk açısından sadece ‘oyuncağa sahip olmak’ değildir.
  • O nesneyle arkadaş grubuna daha kolay dahil olur, sosyal medya ve okul ortamında geri kalmadığını hisseder, kendini değerli ve özel algılar.
  • O oyuncağa sahip olduğu için değer göreceğini düşür. Labubu gibi figürler, bu ihtiyaçları hedef alarak bir ‘statü sembolü’ne dönüşebilir.

YETİŞKİNLER DE PEŞİNDE 150 BİN DOLARA SATILANI DA VAR

Geçtiğimiz günlerde Çin’de bir müzayedede insan boyutundaki bir oyuncağı 150 bin dolara satılan Labubu figürlerinin sadece çocukların değil yetişkinlerin de tutkusu hâline geldiğini söyleyen Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesinden psikolog Elif Sena Özata “Nadir ya da özel seri bir Labubu’ya sahip olmak, kişilerin kültürel trendlere ne kadar hâkim olduklarını ve belirli sosyal gruplarla ortak bir paydada buluştuklarını gösteriyor. Yetişkinler bu figürlere isim veriyor, onları kişiselleştiriyor ve sosyal medyada paylaşıyor. Bu şekilde hem kendilerini ifade ettiklerini hem de sosyal çevrelerinde kabul gördüklerini düşünüyorlar. Bu tür objelere sahip olduğu için toplumda kabul görmek dopamin salınımını artırarak kişileri tekrar eden satın alma davranışına yönlendiriyor. Bu süreç, uzun vadede kontrolsüz harcamalara, pişmanlığa ve ekonomik kayıplara yol açabilir” dedi.

DR. UĞUR KARABAĞ: ÇOCUĞUN HER İSTEDİĞİ ALINMAMALI

Ailelerin çocuklarını mutlu etmek için bu tür akımlara çok çabuk kapıldıklarını söyleyen Uzm. Dr. Uğur Karabağ “Asıl önemli olan duygusal rehberliktir. ‘Neden istiyorsun?’, ‘Sahip olunca ne hissediyorsun?’, ‘Olmasa ne hissedersin?’ gibi sorularla çocuğun içsel farkındalığını artırmak, en güçlü ebeveynlik aracıdır. Çocuklara sadece ‘almak’ değil; beklemek, sabretmek ve istemeyi yönetmek de öğretilmelidir” dedi.

Yapay zekayla yazılan çocuk kitabı tepki çekti!Yapay zekayla yazılan çocuk kitabı tepki çekti!

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
Şule Altınel Haber7.com - İnternet Editörü
Haber 7 - Şule Altınel

Editör Hakkında

YORUMLAR 5
  • Tepki 7 saat önce Şikayet Et
    Bu şimdi iyarı niteliği mi taşıyor yok hayır reklam mı ayırt edemedim.Sonuçta reklamın iyisi kötüsü olmaz..!
    Cevapla
  • Yakup 9 saat önce Şikayet Et
    elindeki sembolu görüp bu şekilde çıldıran insan zaten kimseye bi faydasının olablelceğini düşünmüyorum,Allah bizi sevdiklerimizi böyle beyinlerden korusun
    Cevapla
  • Vakkas Yücel 10 saat önce Şikayet Et
    Devletimiz niye var zararlı ne varsa araştırsın engellesin çizgi filmde olsa oyuncakta olsa ne varsa artık bunları engellemek zor değil
    Cevapla
  • Misafir 11 saat önce Şikayet Et
    Saçmalık bunedir tanesini 20 25 eurodan satıyorlar kapış kapış gidiyor tam ahir zaman insanları yollarını şaşirtmişlar
    Cevapla
  • Serhat 12 saat önce Şikayet Et
    Uzm. Dr. Uğur Karabağ'a bilgilendirmesi için teşekkürler. Medyada daima böyle güncel olayları takip eden ve halkı uyaran bilinçli doktorların konuşması lazım.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Kurum'dan açıklama: 3 ildeki yangıların yaraları sarılıyor
Türkiye'yi yapay zeka destekli sistem koruyacak! Tek tek açıkladı