Kurban yerine bedeli bağış yapılır mı?

Kurban kesmek yerine bedeli muhtaç kişilere ya da ilgili kurumlara verilerek kurban ibadeti yerine getirilmiş olur mu? Vekaletin dinen geçerli olabilme şartları neler? Din İşleri Yüksek Kurulu, bu konudaki yorumunu şöyle açıkladı:

Kurban yerine bedeli bağış yapılır mı?
Kurban yerine bedeli bağış yapılır mı?
GİRİŞ 17.11.2009 11:01 GÜNCELLEME 17.11.2009 11:01
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Eda Ay'ın haberi

Din İşleri Yüksek Kurulu, kurban kesmek yerine bedelinin muhtaç kişilere ya da ilgili kurumlara verilmesiyle kurban ibadetinin yerine getirilmiş olamayacağına karar verdi. Kurul kararında, ''Vekaletle de olsa, kurban kesme uygulamasının amacından uzaklaştırılarak 'yardım kampanyası' şekline dönüştürülmesi uygun değildir'' denildi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, kurulun, 11 Kasım Çarşamba günü yapılan toplantısında, ''vekalet yoluyla kurban kesimi'' konusu ele alındı.

Toplantıda, ibadetlerin, bedeni, mali, hem bedeni hem mali olmak üzere üç kısma ayrıldığı, namaz ve oruç gibi bedeni ibadetlerin ancak mükellef tarafından yerine getirilebileceği, vekalet yoluyla başkasına yaptırılamayacağı ifade edildi.

Hac ve umre gibi hem bedeni hem mali ibadetlerin ise bizzat mükellef tarafından yapılması gerektiğine dikkat çekilerek, ancak yükümlünün bu tür ibadetleri ifa etmekten aciz kalması durumunda, vekalet yoluyla yaptırmanın caiz olduğu belirtildi.

Mali ibadetlerin, yükümlünün bizzat kendisinin yapmaktan aciz olup olmamasına bakılmaksızın vekalet yoluyla da yerine getirilebileceğine işaret edilerek, ''Mali bir ibadet olan ve sırf Allah rızası için yerine getirilmesi gereken kurbanı, kişinin bizzat kendisi kesebileceği gibi vekalet yoluyla kestirmesinin de mümkün olduğu'' görüşü dile getirildi.

Yapılan müzakereler sonucunda vekaletin dinen geçerli olabilmesi için şu şartların gerekli olduğuna karar verildi:

-Vekil, kurbanı müvekkil adına kesmeli veya kestirmeli.

-Vekalet, bizzat ya da çeşitli iletişim araçlarıyla verilebilir.

-Vekil, kar amacı gütmemek kaydıyla, müvekkil adına kesilmek üzere kurbanlık satın alabilir.

-Kurban kesmek yerine bedeli muhtaç kişilere ya da ilgili kurumlara verilmesi ile kurban ibadeti yerine getirilmiş olamaz.

-İbadet cihetiyle kesilen kurbanın amacına uygun değerlendirilmesi gerekir.

-Kurbanda asıl olan, kişinin bu ibadeti Allah rızası için yerine getirmesidir, bu bakımdan vekaletle de olsa kurban kesme uygulamasının amacından uzaklaştırılarak 'yardım kampanyası' şekline dönüştürülmesi uygun olmaz.

-Kesilen hayvanın eti, derisi ve herhangi bir cüzü kesim ücreti olarak verilemez. Ancak bakım, kesim, taşıma ve muhafaza masrafları gibi giderler müvekkilin parasından karşılanabilir.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • osman sakrak 15 yıl önce Şikayet Et
    benim yorumum. kurban kesmek hac farizasını yerine getirirken farzdır diğer şekilde kesme mecburiyeti yoktur hayır yapmak istiyenler diledikleri şekilde yapabilirler ister kurbam kesip etini fakirlere ister kesmeden pera verebilirler yada hiçbirini yapmazlar çünki yükümlülük yoktur yükümlülük hacda vardır
    Cevapla
  • Murat HAM 15 yıl önce Şikayet Et
    Kurban... Ben bu sene kendim kesemeyeceğim için Kurbanımı Lösev Derneğine bağışladım. Bağış yaparken zaten soruyorlar. Keselim mi yoksa parasını tedavilerde mi harcalayım diye ? Ben kesilsin dedim.. Sonuçta orada da kurbanım dini vecibelere göre kesilecek ve eti kanserli çocuklarımıza, ailelerine yedirilecek. Bu benim ile inandığım yaradanın arasında, yorum yapmak kime düşer ki ??
    Cevapla
  • Erol KARA 15 yıl önce Şikayet Et
    KURBAN ETİ TÜZEL KİŞİLERE VERİLEMEZ 1. Gerek ayetlerde gerekse hadisi şeriflere baktığınızda hatta daha ileri gidelim Fıkıh -İctihad âlimlerinin eserlerini incelediğinizde, hatta vakıf müesseselerinin en parlak dönemlerinde Osmanlı&8217nın dahi insanlara kurbanlarınızı vakıf, dernek, kurum ve kuruluşlara verebilirsiniz, bu şekilde de tasadduk edebilirsiniz tarzında bir emre ya da tavsiyeye rastlayamazsınız
    Cevapla
  • alacalı yız 15 yıl önce Şikayet Et
    yav bu abuk subuk soruları kim soruyoo. her yıl kurban bayramı gelir - yok kurban yerine parası sadaka verilse - kurbanı kesmeden narkozla uyuştursak - tavuk veya horoz dan kurban olmazmı - kurban etinden kesen kişi yiyebilirmi - büyükbaş hayvanı 7 yerine 8 hisseye kessek ne olur - komşunun kurbanı keserken gözünü baglamadılar mındar olurmu - yav bu abuk subuk soruları kim soruyoo Allah aşkına
    Cevapla
  • harun 15 yıl önce Şikayet Et
    olmaz. bence olmaz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Almanya'dan PKK mesajı! Eurofighter savaş uçağı sorusuna dikkat çeken cevap
Din değiştiren ünlüler ortaya çıktı! Listede Türk ünlüler de var...