Evinin bahçesinde dünyaya ulaştı
Bartın'da sanayi sitesindeki ustalardan kaynak yapmayı öğrenerek, evinin bahçesine kurduğu atölyede sandalye üretimine başlayan iş adamı ismail Çakır, Avrupa'ya yıllık 15 milyon liralık ofis mobilyası ihraç ediyor

Bartın'da sanayi sitesindeki ustalardan kaynak yapmayı öğrenerek evinin bahçesine kurduğu atölyede sandalye üretimine başlayan iş adamı, Avrupa ülkelerine yıllık 15 milyon liralık ofis mobilyası ihraç ediyor.
Bartın Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) faaliyet gösteren Madeş firması, 1972'de başladığı ofis mobilyaları sektöründeki üretimini 7 bin metrekare kapalı alanda sürdürüyor. Ahşap ve metali işleyerek farklı malzeme ve renklerden oluşan tasarımlarını yurt içinde pazarlamasının yanı sıra yurt dışına da ihraç eden fabrikada, 150 kişi istihdam ediliyor.
Firma sahiplerinden İsmail Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 40 yıl önce zücaciyecilik yaptığı sırada, İstanbul'dan alıp sattığı masa ve sandalyeleri ''Bunu ben niye üretmiyorum'' diyerek evinin bahçesine atölye kurduğunu söyledi.
Kaynak yapmayı kentteki sanayi sitesindeki ustalardan öğrendiğini ve bir süre sonra da metal dolap üretmeye karar verdiğini dile getiren Çakır, şöyle konuştu:
''Bu iş için de İstanbul'dan usta getirdim. Sanatı, ustayı gözleyerek, ustanın aldığı notları akşamları o yokken kendi defterime geçirerek öğrendim. Kendim üretip, kendim satmaya devam ederken, evimin bahçesinin yetersiz kalması nedeniyle 1986'da bin 500 metrekare kapalı alana sahip atölye kurdum. Tabi o yıllarda ilkokul çağında olan çocuklarım da bu işi öğrenmeye başlamıştı. Yeni atölyemde KOBİ kredisiyle ahşap panel üretim tesisini, ardından 1998'de de bugün OSB'de 7 bin metrekare alanda üretim yapan fabrikamızı kurduk.''
Çakır, şirketlerde kurumsallaşmanın en önemli unsur olduğunu ifade ederek, şirket ve ortaklıklarda yakınlıkların baz alınmaması gerektiğini söyledi.
Şu anda çocukları tarafından yönetilen şirketi, aile şirketi olmalarına rağmen kurumsallaştırdıklarını vurgulayan Çakır, şunları söyledi:''Aranan bir marka olduk. Geçmişte yaşanan ekonomik krizlerde pazar alanımızı genişlettik, programlarımızı değiştirerek müşterinin ayağına gittik. Bundan dolayı da krizlerden etkilenmedik. Ürünlerimizin yaklaşık 150 çeşidi Devlet Malzeme Ofisi'nin (DMO) kataloğunda yer alıyor. 1998 yılında yaşanan sel felaketinde bütün makine ve ürünlerimiz, sel altında kalmasına rağmen küsmedik, büyük bir inanç ve şevkle yeniden işe sarılarak, 'yola devam' dedik. İlk makinelerimi aldığımda 'çalışma seslerini nasıl yükseltirim' diye düşündüm. Çalıştığını daha iyi hissetmek istiyordum. Bir işi severek yaparsanız, başarı mutlaka gelir. Biz, bize iş öğreten firmaları 10 yılda geride bıraktık. Bugün Avrupa'da dahil taklit edilir marka duruma geldik. İtalyan üreticisiyle fiyat ve kalite rekabeti yapabiliyorsak, bu önce işi sevmemiz, sonra yeniliğe açık olmamızdan ve 70 bin avro gibi paralar harcayarak fuarlara katılmamızdan kaynaklanmaktadır.''
-Hibe desteği ile üretim yüzde 50 arttı-
Firma sahiplerinden Cihat Çakır da, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKKA) ''İşletmelerin Ekonomik Gücünü ve Rekabet Kabiliyetini Arttırmaya Yönelik Mali Destek Programı'' çerçevesinde 400 bin lira hibe desteği ile birlikte bu yılın ilk yarısında 2 milyon 500 bin liralık yatırım yaptıklarını ve ahşap mobilya üretimlerini yüzde 50 arttırdıklarını söyledi.
Çakır, fabrikalarına yurt dışından getirdikleri CNC makine ile günlük sac işleme kapasitelerini 6 tona çıkardıklarını vurgulayarak, ''Bugün Fransa, İtalya, Almanya, Belçika, Hollanda ile Orta Doğu ve Afrika ülkelerine, üretimimizin yüzde 60'ı olan yıllık 15 milyon lira tutarında ofis mobilyası ihraç ediyoruz'' dedi.
Üretimle birlikte satış ağını güçlendirmek için Almanya'da kurdukları depodan Avrupa ülkelerine lojistik destek verdiklerini ifade eden Çakır, Avrupa'da müşteri memnuniyetinin en önemli etken olduğunu, satışta ve özellikle ihracat konusunda başarıyı yakalamak için sürekli çalışmalar yaparak, fuarlar ve dış ticaret zirvelerine katıldıklarını bildirdi.