Ses kaydı raporunu çarpıtanlara Haber7'den cevap

Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan'a ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarının montaj olduğunun Haber7 tarafından ortaya çıkarılması kumpas planları deşifre olan çevreleri rahatsız etti. Peki doğruluğu ortada olan raporu kimler, neden yalanlama yolunu seçti?

Ses kaydı raporunu çarpıtanlara Haber7'den cevap
Ses kaydı raporunu çarpıtanlara Haber7'den cevap
GİRİŞ 28.02.2014 13:54 GÜNCELLEME 28.02.2014 17:20
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Özellikle son dönemdeki yayınları ile de dikkat çeken bazı medya organları, Amerikalı ses uzmanı Robin Lai'nin kendi stüdyosunun ve Amerika'nın dünyaca ünlü ses stüdyolarından olan John Marshall Studios'un teknik imkanlarını kullanarak yapmış olduğu analizleri çarpıtma yoluna gittiler.

Amerika'da yapılan ses analizi ile ilgili haberimizi çarpıtmaktan ve Haber7'yi karalamaktan başka çaresi kalmayanlara şu hakikatleri bir kez daha hatırlatıyoruz:

SES KAYITLARI ÜZERİNDE ANALİZİ KİM YAPTI?

1- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu Necmettin Bilal Erdoğan'a ait olduğu iddia edilen ve yayınladığımız rapor sonrası montajlı olduğu anlaşılan ses kayıtları ile ilgili olarak Amerika'da yapılan stüdyo analizlerini Amerikalı ses mühendisi Robin Lai yapmıştır.

Lai çalışmaları sırasında, kendi stüdyosunun ve Amarika'nın dünyaca ünlü ses stüdyolarından olan John Marshall Studios'un teknik imkanlarını kullanmıştır.

SES MÜHENDİSİ ROBIN LAI KİMDiR VE NELER YAPMIŞTIR?

2- Mesleğinde 20 yıllık tecrübeye sahip olan ve halen John Marshall Studios'un da uzman ses mühendisleri arasında bulunan Robin Lai, bu iddiamızı kendi ifadelerinde de açık bir şekilde doğrulamaktadır. Lai, ses kayıtları üzerinde montaj yapıldığını tespit edildiğini görüntülü olarak da kendi çalışma ortamında değerlendirmiştir.

Kendisine ait Jou Production firmasının da sahibi olan ve Harry Potter, Life of Pi gibi Hollywood yapımlarının seslendirme aşamasında imzası bulunan Robin Lai, halen New York Manhattan şehrinde yaşamaktadır.

SES MÜHENDİSİ LAI'NİN SES KAYDI ÜZERİNDEKİ ANALİZİ NEYDİ?

3- Robin Lai, ''Benim profesyonel bilgilerim doğrultusunda, kaydedilen telefon görüşmesi, belli noktalarda değiştirlimiş veya montajlanmış'' tespitinde bulunmuştu. Robin Lai, ''Ses kayıtları üzerinde oynama var. Bunu arka plan seslerinin uyuşmazlığından da anlayabiliyoruz'' demişti.

Lai, ''Bu tarz ses kayıtlarında oynama yapıldığında, bazen gerçeğin hangisi olduğu konusunda emin olmanız kolay değil'' derken, söz konusu kayıtta ise bariz montaj kalıntılarının bulunduğunu, bunu yapanların profesyonellikten uzak olduğunu söylemişti.

Robin Lai, kayıttaki soru işaretlerinin bulunduğu yerlerin time-code dökümünü de paylaşırken, arka planda yer alan ortam sesi uyuşmazlıklarını ve bilinçli bir şekilde yapılan ses anlamsızlaştırmalarına dikkat çekmişti. Lai, "Süreklilik arz eden karşılıklı bir konuşmanın arka seslerinin ve ortam gürültülerinin de benzerlik göstermesi, uyuşması gerekir. Fakat bu kayıtın belirli yerlerinde bunun gerçekleşmediği görülüyor'' diyerek raporunu yazmıştı.

İŞTE O RAPOR VE DETAYLI ANALİZİ

YALANLAMA ÇABALARI BOŞUNA

Tüm bunlara rağmen kayıtların montaj ve dublajlı olduğunu belirleyen Kaleidoscope ve JOU Production firmaları olduğu halde teknik alt yapısı kullanılan John Marshall Media'dan böyle bir ses kaydı üzerinde çalışma yapılıp yapılmadığı konusunda kimler yalanlama almaya çalışmıştır?

Raporun Haber 7'de yayınlanmasından sonra, bu rapordan rahatsız olanlar, New York'taki şirket merkezine ciddi baskı uygulamaya ve tehditlere varan tacizlerde bulundukları tarafımıza ulaşmıştır. John Marshall Media'ya bu baskı ve tehditlerde bulunanların kim olduğunun takdirini kamuoyuna bırakıyoruz. 

JOU Production ve Kaleidoscope Sound'dan alınan ıslak imzalı raporlar da sesin, "çeşitli konuşmalardan alınmış cümle, hece ve seslerin montajlanarak, ayrıca konuşmalarında yer almayan sözlerin de taklit (dublaj) yoluyla eklenerek" hazırlandığı yazmasına rağmen bazı yayın organları da okurlarını yanıltma yolunu seçti.

"Raporu yalanladı" diye açıklama aldıkları John Marshall Media (JMM) şirketinin CEO'su John M. Cheary'nin ağzından raporu yalanlama yoluna gittiler. Yayınlarımızın hiç bir yerinde bu rapor, "JMM şirketi tarafından verilmiştir" ibaresi yer almamıştır. Sadece o firmanın teknik imkanlarından istifade edildiği söylenmiştir.

Kaleidoscope Sound yöneticisi Kyle Cassel de altına imza attığı ses kaydı ile ilgili raporda seslerin doğallığı ile ilgili "Kesinlikle tutarsız. Değiştirilmiş sesler var" tespitinde bulunmuştu.

KARTVİZİT KONUSUNA GELİNCE...

Bize gönderilen raporda aynı zamanda John Marshall Media'nın da çalışanı olan Amerikalı ses mühendisi Robin Lai, raporun üzerine çalıştığı kuruma ait kartvizitini de iliştirmişti. John Marshall Media'nın bunun bir kurumsal çalışmaları olmadığını açıklamasının ardından firmanın adının geçtiği kartvizit rapordan kaldırılmıştır.

GERÇEĞİN ÜSTÜNÜ ÖRTME ÇABASI

Özetle, ses kaydı üzerinde analizi yapan uzman mühendis Robin Lai'nin mesleki kariyeri ve uzmanlığı ortadadır. Kendisinin hazırlamış olduğu ses kaydı ile ilgili analiz raporu ve ıslak imzasını taşıyan detaylı analizi yayınladığımız şekliyle belgelidir. Hazırlanan bu raporlar asla yalanlanmamıştır. Yalanlanmış gibi bazı medya organlarında yapılan haberler ve sosyal medyada paylaşılanlar ortaya çıkan bu gerçeğin üzerini örtmeye yönelik bir çabadan başka bir şey değildir.

Bu belgeye ve bu belgeyi yayınlayan Haber7'ye yönelik hedef alıcı ve karalamaya yönelik başlatılan ve ısrarla sürdürülen kampanya maksatlıdır.

Peki Haber7'ye yönelik bu öfke ve karalama kampanyası niye?

Bütün gerçekliğiyle ortada olan bu rapor, bugün karalama yarışına giren medya organlarına ulaşmış olsaydı yayınlamayacaklar mıydı? Yoksa görmezden gelip rafa mı kaldıracaklardı?

Onun için doğruluğu apaçık ortada olan bu belgeleri bir kez daha yayınlıyor, takdirini kamuoyuna bırakıyoruz.

YORUMLAR 30
  • İlyas Denizci 10 yıl önce Şikayet Et
    osman taş yazmış yorum işin aslı gibi ise. daha konuşmaya gerek yok bu montajı adam demiş dostum geldi hayır işi yaptım neyin ne olduğunu bilmeden söylemiş ayak üstü bakmış ve gerçeği söylemiş daha siz fitneciler istediğiniz kadar fitne yayın bizler Recep Tayyip Erdoğanı kendimiz gibi belledik kimi bir baba kimi bir kardeş kimi evlat biz Türkler birçok şeyi atlatırız ama ailemize dokundurmayız o bizim aileden ben onunla suya havaya asfalta tanıştım kimisi hava alanı baraj sizler sadece fitne ve fesat yayarken o icraat yaptı sizler vatan satarken o canı pahasına icraat yaptı onu canı sizlerden bu kadar fitne aldı ise şeytanı bu kadar korkuttu ise benimkinden bile daha kıymetli
    Cevapla
  • muhammed_3583 10 yıl önce Şikayet Et
    Şok Rapor. Sırf merakımdan Sound Forge Pro isimli programda,kulaklık takarak ses kaydını dinledim.Rapordaki saniyelerde belirtilen yerlere dikkat ettim..Bu bantı hazırlayanlar çok bariz hatalar yapmışlar."Sümeyye geldi mi" kısmını arka arkaya iki kere kopyalamışlar.04:25-04:33 arası(videoda konuşmanın başladığı an 00:00 olarak kabul edildiğinde olan dakikalar).Dakika 04:58-05:00 da "sana diğer verdiğim görevler tamam mı" kısmını bir kaç defa kulaklık ile dinleyin, farklı birinin sesi olduğu çok belli.05:33 - 05:37 arasında Bilal'ın konuşması arasına yanlışlıkla RTE'nin sesini kopyalamışlar.."her iki ta" her iki ta" şeklinde kopyala yapıştır yapılmış..Vs.Stüdyoya falan gerek yok..iyi bir kulaklık alın ve bu yazdığım kısımları dikkatlice, ön koşulsuz olarak dinleyin, herkesin anlayabileceği kadar kötü bir montaj.WW reklamındaki gibi:daha iyisi çıkana kadar en iyisi RTE :)
    Cevapla
  • Zeki Aslan 10 yıl önce Şikayet Et
    Sebebi zehirlenme.... "Peki Haber7'ye yönelik bu öfke ve karalama kampanyası niye?" Bunlar hşhşi, her şey beklenir...
    Cevapla
  • yasar ozan 10 yıl önce Şikayet Et
    OSMAN KAYA ! ! ! . Kardes ister inanin,ister inanmayin,kisi kullandıgı kelimelerle özdestir,saygı ve seviyesini de bununla belirler.Yani güzel söz,veya kötü sözlerle.Vijdani olarak Insan basbasadir.Hic bir fani ebedi degil unutmayin;Sylglr
    Cevapla
  • osman_kaya 10 yıl önce Şikayet Et
    aslanlar gibi gerçek :). istediginiz kadar montaj deyin siz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Fidan: Netahyahu bölgeyi savaşa sürüklemeye çalışıyor
Kulüpler Dünya Kupası'nda takımlar netleşti!