Kaluş Orkestra nasıl kuruldu? Ukrayna'yı Eurovision'da temsil eden Kalush Orchestra'nın hikayesi

"İnsanlara, öldürülmeye çalışılan kültürümüzün yaşadığını kanıtlamak için buradayız" diyen Ukrayna'nın müzik grubu Kalush Orchestra, ülkelerini Eurovision 2022'de temsil ediyor. İtalya'nın Torino kentinde düzenlenen etkinlik öncesinde, çoğu müzik otoritesi Kaluş Orkestra'nın zaferle Çizme'den ayrılacağı konusunda hemfikir. Peki, Kaluş Orkestra nasıl kuruldu? İşte, Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken Eurovision'da mücadele eden Khalush Orchestra'nın hikayesi...

Kaluş Orkestra nasıl kuruldu? Ukrayna'yı Eurovision'da temsil eden Kalush Orchestra'nın hikayesi
Kaluş Orkestra nasıl kuruldu? Ukrayna'yı Eurovision'da temsil eden Kalush Orchestra'nın hikayesi
GİRİŞ 14.05.2022 20:37 GÜNCELLEME 14.05.2022 20:37

Geçtiğimiz yıl, İtalya'nın Eurovision'daki zaferinden sonra bu yılki organizasyonun Torino kentinde düzenlenmesi kesinleşmişti. Devam eden Rusya-Ukrayna savaşından ötürü Eurovision 2022'nin en büyük favorisi Khalush Orchestra. Savaşın yıkıcı boyutu, savaş mağduru insanların günler sonra güzel bir haber almak istemesi ve bu minvaldeki faktörler bir araya geldiğinde, Ukrayna grubunun zaferine kesin gözüyle bakılıyor. Peki, "Stefania" şarkısıyla binlerce kişiyi etkilemeyi başaran ve final bileti alan Kaluş Orkestra kimdir? İşte, Ukrayna'yı Eurovision 2022'de temsil eden Khalush Orchestra'nın kuruluş öyküsü...

Khalush Orchestra Nasıl Kuruldu?

Khalush veya Khalush Orchestra, grubun rap müzik sanatçısı Oleh Psiuk'un girişimleriyle 2019 yılında kuruldu. Grubun ilk kuruluş döneminde, birden fazla enstrümanı çalabilen (multi-enstrümentalist) Ihor Didenchuk ve MC KilimMen vardı. Uzun süre boyunca bu üçlü Khalush'un faaliyetlerini sürdürdü. Ülkenin ünlü isimleriyle şarkılar bestelendi.

Özellikle, Skofka ile yapılan "Going Home" şarkısı YouTube'da 23 milyon kez dinlendi. Dünyaca ünlü müzik şirketi Universal, rap müziklerinin icra edildiği Def Jam alt oluşumu aracılığıyla Khalush ekibine teklif yaptı. Bu teklif kabul edilince anlaşma sağlandı. Rusya-Ukrayna savaşından ötürü müzik grubu daha da genişletildi ve Tymofii Mzychuk ile Vitalii Duzhyk de dahil edildi.

Khalush Orchestra

Khalush Orchestra'nın kuruluşunda, Ukrayna'nın geleneksel yapısı ile modern kültürü bir araya getirmeye çalışan bir düşünce vardı. Şapkası ve geleneksel kıyafetleriyle sahne alan grup solisti Oleh Psiuk, ülkesinin en ünlü müzisyenleri arasında gösteriliyor. Sadece Psiuk değil, ekip arkadaşları da benzer kıyafetlerle Ukrayna'yı temsil ediyor.

Kaluş Ne Demek? Khalush Nereden Geliyor?

Khalush Orchestra'ya ismini veren "Kaluş" kelimesi, grubun solisti Oleh Psiuk'un doğduğu şehrin adı. Bu şehir, Ukrayna'nın Güneybatısındaki İvano-Frankivsk oblastına bağlı. Vilayetin kuruluş tarihi 1972 yılına uzanırken; 2016'daki nüfus sayımında 67 bin 519 kişinin yaşadığı öğrenilmişti. 65 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip Kaluş'un kardeş şehirleri Sırbistan'dan Baçka Palanka, Amerika Birleşik Devletleri'nden Grand Prairie.

Grubun Eurovision Yolculuğu

Khalush, Ukrayna'yı "Stefania" şarkısıyla temsil etmek istediğinde henüz Rus işgali başlamamıştı. 24 Şubat'taki işgal öncesinde ülkenin ünlü müzisyeni Alina Pash ile Khalush Orchestra arasında kıyasıya rekabet vardı.

Kaluş

Özellikle jüri, oyunu Khalush aleyhinde kullansa da; sonraki süreçte Pash'ın Rus tarafıyla olan ilişkisi gündeme getirildi. Ve Pash, imajını daha  fazla zedelememek için Eurovision'daki süreçten tek taraflı ayrılık kararı aldığını açıkladı. Böylece, Ukrayna'nın bu alandaki tek temsilcisi olarak Khalush Orchestra öne çıktı.

Stefania'yı Annesine Yazdı

"Bütün yollar yok olsa dahi bir yolunu bulup geri döneceğim" sözüne sahip "Stefania" şarkısını Oleh Psiuk, annesi için kaleme aldı. Özellikle Ukrayna-Rusya savaşından sonra bu esere olan ilgi bir hayli arttı. Psiuk, savaştan ötürü ekibiyle yeteri kadar prova yapamadıklarını söylerken; Stefania şarkısını ülkenin tüm annelerine armağan etti. Şarkı, ilk başta geleneksel izler taşıyor. Ukrayna kültüründen seslerle başlıyor. Daha sonra rap müziğine dönüşüyor. Eurovision'da bu tarz geleneksel ve modern karışımı eserlerin beğenildiği bilinen bir gerçek. Özellikle, Khalush'un Ukrayna'daki savaş ortamından ötürü zaferine kesin gözüyle bakılıyor. 

Savaşmak için Ukrayna'ya Dönecekler

Oleh Psiuk'un başını çektiği Khalush Orchestra, Eurovision 2022 organizasyonundan önce Ukrayna'daki savaştan ötürü aktif rol alıyordu. Özellikle grubun dansçısı MC KilimMen, Kiev'deki bir savunmada bizzat yer almış; orduyla beraber savaşmıştı. Avrupa basınına demeç veren ekip üyeleri, Eurovision 2022'deki organizasyona katılabilmek için Hükümetten ek izin talep etti. Çünkü hepsi savaşabilir durumda ve sefere çağrılmış vaziyetteydi. Hükümet, Khalush'a izin verirken; ekibin savaştan sonra ülkeye geri döneceği biliniyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Anne ve bebeğine önce otomobil, sonra kamyonet çarptı! Mardin'de feci kaza
ABD'de neler oluyor? Columbia Üniversitesinde Arap rektör detayı!