Timur'un, Cengizhan'ın ve Babür Şah'ın torunları çaycılık yapıyor! Dedeleri dünyaya hükmetmişti...

Dünyanın en büyük imparatorlarından olan, kendi dönemlerinde yaptıkları fetihlerle adlarını tarih kitaplarına yazdıran Cengizhan, Timur ve Babür Şah'ın torunlarının mesleği duyanları şaşkına çevirdi. Orta Asya'da uzun yıllar hüküm süren bu büyük isimler, Avrupa'ya da korku salmıştı. Bu büyük liderlerin soyundan olan Sultana Begüm, gecekonduda yaşayıp çaycılık yapıyor...

Timur'un, Cengizhan'ın ve Babür Şah'ın torunları çaycılık yapıyor! Dedeleri dünyaya hükmetmişti...
Timur'un, Cengizhan'ın ve Babür Şah'ın torunları çaycılık yapıyor! Dedeleri dünyaya hükmetmişti...
GİRİŞ 09.07.2022 12:04 GÜNCELLEME 09.07.2022 12:04
Bu Habere 67 Yorum Yapılmış

Orta Asya'da yıllarca hüküm sürmüş olan, en büyük liderler arasında bulunan Cengizhan, Timur ve Babür Şah, tahtta bulundukları uzun yılların ardından sonra bile, yaptıkları fetihlerle günümüzde hala konuşulmaya devam ediyorlar. Bu büyük hükümdarların son kuşak torunları ise Hindistan'da çaycılık yaparak geçimlerini sağlamaya çalışıyorlar. Kalküta’da bir gecekonduda ailesinin yaşamını sürdürmeye çalışan Timur'un torunu Sultana Begüm ve torunları zor günlerden geçiyorlar...

Timur'un, Babür Şah'ın ve Cengiz Han'ın Torunlarının Hazin Sonu

Hindistan’ın, Pakistan’ın, Bengladeş’in ve Afganistan’ın bulunduğu bölgeyi 1526 yılında fetheden Timur'un ve Cengizhan'ın torunu Babür Şah, büyük bir imparatorluğun kurucusu oldu. Ancak kendisinin ölümünden sonra taht kavgaları ve farklı sebeplerden ötürü bu imparatorluk çöküşe geçti. Yaşanan bu sıkıntıları fırsat bilen İngiltere 1760’lardan itibaren bu bölgeyi kontrol altına aldı.



Babür'ün torunu Bahadır Şah 1828'de İngilizlerin gölgesinde tahta çıktı. Ancak bu tarihten yaklaşık 30 yıl sonra Bahadır Şah'ın oğullarıyla birlikte 1857’de patlayan Sipahi İsyanının yanında yer almaya zorlanması, olayları farklı bir noktaya taşıdı. İngilizlere karşı koyamayan isyancı birlikler yüzünden Bahadır Şah ve ailesi, o zamanın Burma'sı, şimdilerin Myanmar’ına sürgüne gönderildiler.



Hindistan’da üç asır boyunca devam eden Türk hâkimiyeti, bu olayla birlikte ne yazık ki son bulmuş oldu. Bahadır Şah sürgünde yaşadığı bambu bir kulübede 7 Kasım 1867'de vefat etti. Bir Budist tapınağının yanına defnedilen Babür Şah, Müslümanlar kabrini ziyaret etmesin diye İngilizler tarafından tahrip edilmiştir. Ancak 1991 yılında Budist tapınağı restore edilirken Bahadır Şah'ın kabri ortaya çıkmış ve Müslümanlar kabri onararak bu alana bir de tekke inşa ettiler.



Öte yandan Bahadır Şah'ın torunları 80 yıl boyunca Myanmar’da sefalet içinde yaşamlarını sürdürdüler. Bahadır'ın torunları yıllar sonra İngilizlerden izin alarak Hindistan'a geri dönerek Kalküta'ya yerleştiler. Bahadır Şah'ın torunu Prens Bedir Baht, Kalküta’da Begüm adında bir hanımla evlendi ve iki çocuğu oldu. Ancak Bedir Baht hayata 1980 yılında vefat etti. Timur’un Cengiz’in ve Bâbür Şah’ın torunları, Prens Bedir Baht’ın çocukları Kalküta’da bir gecekonduda yaşıyorlar.



Prenses Begüm sokak üzerindeki üç metrekarelik bir barakada çaycılık yapıyor, buradan kazandığı para ve İslami bir vakfın her ay verdiği 250 liralık yardım ile geçinmeye çalışıyor. Ama “Sultana” unvanını taşıyan Begüm bu meblâğ yetişmediği için torunlarının, yani Timur’un soyundan gelen iki çocuğun karnını doyurabilmek için bazı günler barakasında pişirdiği ufak bir tepsi dolusu mahallî böreği çay ile beraber satmaya çalışıyor...

Mehmet İrfan Sevinç Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Mehmet İrfan Sevinç
YORUMLAR 67
  • Nedim 1 yıl önce Şikayet Et
    Timur turk müş Osmanlı ile savaşan o degilmi.şu herkese sahip çıkma huyundan vaz geçin.
    Cevapla
  • Fuzuli 1 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı ile savaştı diye Türklükten mi çıkıyor?
    Cevapla
  • Turk 1 yıl önce Şikayet Et
    Timur oz be oz Turktur. Turk tarihinin en büyük hükümdarlarındandir.sen gibi koltuga yayilmamis, köyünden çıkıp cihana hukmetmistir.
    Cevapla
  • İlkKurşunDörtyol 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkler hep birbirleri ile savaştılar ki. Karamanoğulları Çobanoğulları Osmanlıya az mı çektirdiler. Birlik zor kuruldu. Tarih okunmalı
    Cevapla
  • Cemal 1 yıl önce Şikayet Et
    Begüm hanıma sahip çıkılıp torunlarına burs verilsin. Ve aidat verilsin
    Cevapla
  • Mazlum 1 yıl önce Şikayet Et
    Cengiz denen zalimin kestiği türkülerin ve Müslümanların haddi hesabı yok. Bize ne.
    Cevapla
  • Türkan 1 yıl önce Şikayet Et
    Yahu Cengizhan bir Moğol bize ne? Müslüman ve Türk katliamı yapan bir zalimin torununa neden acıyalım ki???
    Cevapla
  • abdulbaki 1 yıl önce Şikayet Et
    bu sonu hak etmişlerdi. kendi dillerini ve aslını unutanlar, yok olmaya mahkumdur. bir ingiliz veya alman yüzlerce yıl yurdundan ayrı kalıyor ve dilini asla unutmuyor. bizimkiler elli senede hintçeden ve dilimizi yok eden farsçadan başka dil kullanamaz hale geliyor. Türk varlığının hintliler içinde erimesine göz yumanlar ingilizin karşısında sahipsiz kalırlar ve kaldılar. Maalesef osmanlının torunlarıda avrupada bırakın dillerini, dinlerini dahi muhafaza edemediler. sürgün sadece bizimkilere yapılmış değil. bizdeki asimile olma kolaylığı hiç bir millette yoktur.
    Cevapla
  • Timur 1 yıl önce Şikayet Et
    Kutlarım Abdulbaki Bey. Töreye Türkçeye ve Türklüğe sahip çıkmadan ne geçmiş ne de gelecek olur.
    Cevapla
  • EvladıFatihan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar basit çözümledin olayı ya harikasın el insaf bre …
    Cevapla
  • Vatndaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Onları boşver de biz biz Abdulhamithana hainlik ettik ve onun ailesi fransada bulaşıkçılık yapıyordu...ah ahhh bu hain ittihat ve terakki ciler grubu...dahası bizimkiler avrupada çöpçülük yapmıyormu..bşz kendimizi bi kurtaralım şu avrupa denen melun medeniyetten..
    Cevapla
  • Bir vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Etme bulma dünyası diyelim. Hak senden çıkmazsa çocuklarından çıkar, onlardan da çıkmazsa torunlarından mutlaka çıkar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor
Paşinyan: 1915 travmasını atlatmalıyız