Öldürülen leopar incelenmeye alındı

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi Solmaz köyünde iki çobana saldırmasının ardından öldürülen leopar, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'ne getirilerek uzmanların incelemesi için soğutucuya konuldu.

Öldürülen leopar incelenmeye alındı
Öldürülen leopar incelenmeye alındı
GİRİŞ 04.11.2013 13:33 GÜNCELLEME 04.11.2013 13:37
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Önceki gün Çınar ilçesinde cinsi tükenmekte olan leopar, Mehmet Kaplan ile Kasım Kaplan adlı çobanlara saldırması üzerine öldürüldü. Öldürülen leopar Ankara'dan uzman ekiplerinin incelemeleri için soğutucuda bekletilirken, Orman ve Su İşleri Doğa Koruma ve Milli Parklar Diyarbakır İl Müdürü Erdal Evsen, dün itibariyle olayla ilgili soruşturma başlattıklarını söyledi. Bugün leoparın bulunduğu bölgede incelemeler yapacakların kaydeden Evsen, "Leopar dün akşam il müdürlüğümüze getirilip, uzman ekiplerinin gelip incelemeleri için soğutucuda bekletiliyor" dedi.

"LEOPARIN BÖLGEDE VAR OLDUĞUNU TAHMİN EDİYORDUK"

Leopar alanında çalışmalar yapan kedigiller uzmanı biyolog Batur Avgan ise, bölgenin hakim olan leoparın öldürüldüğünü belirtti. Leoparın bölgede var olduğunu sürekli tahmin ettiklerini anlatan Avgan, daha önce Şırnak'ta da bir leoparın öldürüldüğünü hatırlattı. Diyarbakır'da ilk kez leoparın görüldüğüne dikkat çeken Avgan, "Leoparı inceleyen veterinerler genç olduğunu tespit ettiler. Şırnak veya Kuzey Irak'tan geldiği tahmin ediliyor. Daha önce öldürülen bireylerin hepsinin erkek olması, burada dişilerin olduğuna dair bir kanıt bize sunmadı. Yani bölgede leoparların yaşadığını demek çok zor aynı şekilde yaşamadıklarını söylemek de aynıdır. Dün leoparı incelerken, sağlıklı olduğunu gördüm. Üzerinde çok az parazit var, tüylerinin kalitesi çok iyi, yarası da çok az görüldü. Aç kalmış bir hayvan gibi gözükmüyor. Ama sonuçta bu tip genç bireyler anneden iki yaşından sonra ayrılıyorlar. Gördüğümüz leoparın da 2-3 yaşında olduğu tahmin ediliyor. Leoparlar anneden ayrıldığı zaman, leoparların hiçbir zaman yaşamadıkları alanlara giriyorlar. Yani dün Diyarbakır'da bulunan da yaptığı o yönde olduğunu düşünüyoruz. Leopar, geldiği yeri hem tanımadığı için hem yaşı küçük olduğundan dolayı çok stres yapıyor. Bu stres sonucundan da insanlara saldırıyor. Leoparın çobanlara saldırması bundan dolayı gerçekleşmiş olabilir. Erkek bireyler, anneden ayrıldıktan sonra, kendilerine hakimiyet kuracakları ve bölgedeki dişilere hakim olacak alanlar bulmak zorundalar. Bir sahada 20 tane leopar olmaz. Yani bir sahada sadece bir erkek bir tane de dişi leopar olur. Önce erkekler orayı leopar alanına dönüştürür, daha sonra dişiler gelir. Dün gördüğümüz leopar anneden ayrıldıktan sonra kendine av yapacağı alanlar arıyordu. Siirt ve Şırnak bölgesinde yaptığım çalışmalarda yaşlı kuşağın daha önce çok sayıda leopar vurduklarını söylüyordu. Bu bölgede bir tane leopar öldürüldüyse büyük ihtimal ikinci bir leopar yoktur. Bölgenin hakim olan leoparı öldürüldü. Leopar normalde saldırgan bir hayvan değildir. Eğer saldırgan olsaydı, Afrika'da şu an hiçbir insan yaşamış olmazdı. İşte Çınar'da bulunan leopar da stres yapıp saldırmıştır. Çünkü gittiği yerde avlamak isterler. Bu leoparın midesinin dolu olduğu görüldü. Henüz bir inceleme yapmadık ama büyük ihtimalle daha önce bir hayvanı avlamıştır" şeklinde konuştu.

Ankara'dan gelecek olan yetkililerin akşam saatlerinde öldürülen leoporı incelemesi bekleniyor.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 2
  • Yüzdeelli 10 yıl önce Şikayet Et
    Beyaz Leopara benziyor.. Müthiş bir güzellik! Yazık etmişler bu hayvanı öldürmekle.Kolay kolay insana da saldırmaz.Çobanın durumunu merak ettim! Bu hayvanı öldürmeye değecek kadar yara aldı mı acaba?
    Cevapla
  • SessizMuhendis 10 yıl önce Şikayet Et
    Keklik-Leopar.... Keklik,Kurt,Leopar,Bildircin,Yaban Koyunu.... Yillar once bir Avciyla konusuyordum,bana vurduklarini gosterdiginde resmen utanc duydum. Keske vurulmadan yakalanabilseydi, Ulkede Yaban hayati diye hicbirsey kalmadi malesef,SOYUNU kurutmada bir numarayiz...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Son dakika: Yunanistan'da arka arkaya iki deprem
Akşener’in çıldırmasının arkasındaki 'zorbalık'