Leopar 8 ilimizde daha tespit edildi

Diyarbakır'da bir çobana saldıran ve öldürülen leopar türünün ülkemizde 8 ilde tespit edildiği ancak 30 ilde daha bulunma ihtimalinin de var olduğu açıklandı.

Leopar 8 ilimizde daha tespit edildi
Leopar 8 ilimizde daha tespit edildi
GİRİŞ 04.11.2013 17:59 GÜNCELLEME 04.11.2013 17:59
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye'de doğal ortamda ilk defa leoparın fotoğrafını çeken ekibin lideri, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Yaban Hayatı ve Ekolojisi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şağdan Başkaya, Diyarbakır'da öldürülen leoparın bir çobanı yaralamasından dolayı çok üzgün olduklarını, leoparlarla ile vatandaşların bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti.

Başkaya, pars olarak da bilinen leoparın kedigillerin dört büyük türünden biri olduğunu ve Türkiye'de de yaşadığını söyledi.

Leoparın, Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde bir çobanın yaralanmasıyla gündeme gelmesinden dolayı üzgün olduklarını dile getiren ve çobana geçmiş olsun dileklerini ileten Başkaya, ''Leopar genelikle geceleri dolaşır ve avlanır. İnsanlardan uzak bir yaşam sürer. Gündüz çok az yaşadığı alanlardan ayrılır. Leopar, düşük ihtimal de olsa insanlarla sabah ve gün batımına yakın saatlerde karşılaşabilir'' dedi.

Birkaç yıl önce Gabar Dağı'nda vurulan leopar ile şimdi vurulan leoparın yaklaşık 200 kilometrelik bir mesafede olduğunu ifade eden Başkaya, şöyle devam etti:

''Leopara ilişkin haberler üzerine artık ilgililer harekete geçmeli. Leoparın varlığı ülkemizde 8 ilde tespit edildi ancak 30 ilde daha bulunma ihtimali var. Bu nedenle söz konusu bölgelerde kırsal kesimde yaşayan vatandaşlar bilgilendirilmeli. Leoparın varlığı tespit edilmiş alanlarından başlayarak özellikle çoban, avcı ve köylülerin hayvanı rahasız etmeleri önlenmeli. İnsanlarla leoparların karşılaşmalarını en aza indirmek için önlem alınmalı, olası karşılaşmalarda yapılması gerekenler vatandaşlara anlatılmalı. Aksi halde sayıları az da olsa artan, ülkemizin efsane türünü bekleyen zor günler hızlı şekilde gelebilir.''

Diyarbakır'ın Çınar ilçesine 10 kilometre uzaklıktaki Solmaz köyünde kuzeni Mahmut Kaplan ile köyün kırsalında hayvanlarını otlatan Kasım Kaplan (29), hafta sonu bir leoparın saldırısına uğramıştı.

Boğuşma sırasında Mahmut Kaplan, av tüfeğiyle ateş ederek leoparı öldürmüş, yaralanan Kasım Kaplan sağlık ekiplerince Çınar Devlet Hastanesine götürülmüştü.

Kolundan ve sırtından aldığı beş pençe darbesiyle yaralanan Kaplan, tedavisinin ardından taburcu edilmişti.

TÜBİTAK'A GÖNDERİLDİ

Öldürülen leopardan alınan gen ve doku örnekleri TÜBİTAK'a gönderildi.

Çınar'a 10 kilometre uzaklıktaki Solmaz köyünde hayvanlarını otlatan Kasım Kaplan'ın üzerine atlayan ve boğuşma sırasında diğer çoban Mahmut Kaplan'ın av tüfeğiyle ateş ederek öldürdüğü leoparın getirildiği Dicle Üniversitesi (DÜ) Veterinerlik Fakültesi'nde inceleme sürüyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • - mert - 10 yıl önce Şikayet Et
    hayvan belgesellerine cok bakarim. belgesellerden ögrendigim kadariyla leoparlar insanlara kendiliginden saldirmaz. leoparlar insalara saldirmakdan cekinir. insanlara saldiran kaplandir. leopar ile kaplani ayirmak icin motivlerine bakmak yeter. leoparin motivleri daireli ve puntolu ama kaplanin motivleri cizgilidir. cobana gecmis olsun ama o leopari ya avlamak istedi yada bilmeyerek onun yanina cok yaklasti.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Emekli imam kurduğu sistemle elektrik faturasını 3'te 1 oranında düşürdü
Dilan Polat davasında yeni gelişme: Vergi suçundan tahliye edildiler