Başbakan Davutoğlu iç güvenlik paketini açıkladı

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin grup toplantısında İç Güvenlik Reform Paketi'ni açıkladı.

GİRİŞ 21.10.2014 12:06 GÜNCELLEME 21.10.2014 17:54
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin grup toplantısında İç Güvenlik Paketi'ni açıkladı. Davutoğlu, Jandarma ve Sahil Güvenlik'in İçişleri Bakanlığı'na bağlanacağını ve bundan sonra vandalizme geçit verilmeyeceğini söyledi.

Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları:

Biz şehirleri imar etmek için uğraşırken birileri şehirleri yakıp yıkmakla uğraşıyor. Biz etnik hiçbir ayrım yapmadan herkese kucak açıyoruz. Diğerleri şehirlerimizi bölmeye çalışıyor. Irak'ta şehirler bölünmeye başladıktan sonra ülke de bölündü. Türkiye'de tüm şehirler milletimizindir.

Bu şehirler bize ecadadın yadigarıdır. Şehirlerimizi emniyet altına almak bizim görevimizdir.

"AKİL İNSANLARIN ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ DİNLEDİM"

Ülkemiz yükselen bir güç olacaksa bunun tek anahtarı eğitimdir.

Kobani bahane edilerek yapılan vandalizmden sonra çözüm sürecindeki kararlılığımızı ortaya koyduk.

Akil insanlarla 11 saat görüştük. Eleştirleri not ettim. Çözüm önerilerini önemle dinledim.

Çözüm süreci millidir. Akil insanlar da millidir. Bir örneği de yoktur. Bu süreç bittiğinde Türkiye ayaklarındaki prangalarından kurtulacaktır.

Çözüm sürecini biz konjonktrel olarak başlatmadık. Bunu provoke edeceklerini biliyorduk. Hiçbir tehlikeden korkmayız. Gelen provokasyona da boyun eğmeyiz.

"HDP VE CHP BAASÇI PARTİLERDİR"

Bu stratejik hedefi gerçekleşitreceğiz. Ortak akıl önemli. Ama en önemlisi ortak vicdanı ortaya koymalıyız. Herkese sesleniyorum  sesinizi yükseltin. Vandalizme karşı sesinizi yükseltin. Kardeşlik için sesinizi yükseltin. Temelde iki siyasi eğilim var. Bir tek tipçi, baasçı. İkincisi de demokratik çoğulculuğu benimsemiş akım.

Birincisinin temsilcisi belli. İstiyorlar ki bir bölgede başka bir siyasi oluşum olmasın. Farklı görüşler konuşulmasın. İnsanlar haraç versin. Bunu gerçekleştirmek isteyen bir siyasi parti var.

Tek partici zihniyeti hala koruyan CHP var, HDP var. Ülkenin yangın yerine çevrilmesine çanak tuttular.

YASİN, ATIF VE HÜSEYİN'E RAHMET

Bu olaylarda 40'a yaklaştı kayıplarımız. Şehit olan Atıf Şahin'in ailesini ziyaret ettim. Hüseyin Hatipoğlu'nun ailesini de ziyaret ettim. Hiçbir polis ailesinin evinde nefret duymadım. Tam bir metanet içinde vatan sağolsun milletimizin arasına nifak sokmalarına izin vermeyin.

Diyarbakır'da 16 yaşında şehit olan Yasin de kurban etini fakirlere dağıtmak isterken öldürüldü.

Bu vatandaşlarımızın etnik arka planı önemli değil. Bizim nezdimizde bu zalimler karşısında her biri Hz. Hüseyin'dir.

Bu toprakları kerbala'ya çevirmek isteyenlere izin vermeyeceğiz. Onların tavrının aksine her can azizdir.

"ÖZGÜRLÜK VE İNSALIK UYUMUYLA OLAYLARA YAKLAŞIYORUZ"

İnsanı yaşat ki devlet yaşasın şiarını yüreğimizden söylüyoruz. İnsanın aklı, malı, canı, özgürlüğü emniyet altındadır. Bunların her birine yapılan saldırı insanlık onuruna yapılan bir saldırıdır.

Özgürlük ve insanlık uyumu mantığıyla olaylara yaklaşıyoruz. Ülkemizin her bir yanından gelen çağrılar sonrası güvenlik paketini masaya yatırdık.

Sokağ çıkın çağrısı yapanlar dahi bu vandalizmi savunamadı.

Getireceğimiz tedbirlere de ön yargıyla bakmasınlar. Bu reformlar özel hayatın mahremiyetini korumaya yöneliktir.

İÇ GÜVENLİK REFORM PAKETİ

1- Doğum, evlenme, ölüm gibi durumlarda nüfus müdürlüğüne gidilmeyecek. Bildirimle tescil imkanı

2- İsim ve soy isimler ilgili artık mahkemelere gerek olmayacak. İsim değişikliği zorunlu olmayacak. Bu zati bir haktır. Tek bir dilekçeyle işini görebilecek. Hiçbir mahkeme süreci olmayacak.

3- Nüfus ve ikametgah gibi belgeler e-devlet şifresiyle alınacak.

4- Pasaport ve ehliyet için Nüfus Müdürlüğü'ne gidilecek.

İçişleri Bakanlığı'nın yeniden yapılandırılması

Bakanlıklarımızın yeniden yapılandırılması gerek. Hangi bakanlıkta ne reform gerekliyse bunu yapacağız.

JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİK İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA BAĞLANACAK

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yetkilerini arttıracağız. Şu anda çok ciddi bir eksiklik var. Her güvenlik birimi elemanı da şeffaf olacak.

Jandarma ve Sahil Güvenlik komutanlıklarının atanması doğrudan İçişleri Bakanlığı'na bağlanacak.

Askeri konular hariç yetkiler İçişleri Bakanlığı'na bağlanacak. TSK göz bebeğimiz gibi korumamız gereken kurumumuzdur.

JANDARMANIN KIYAFETİ DEĞİŞİYOR

Ayrıca bunun dış alana yansıması şu olacak: İçişleri Bakanlığı'nın tayin edeceği bir kıyafet ile çalışmaya devam edecek. Hem Jandarma'yı hem de Emniyet'i çağdaş ve etkin bir yapıya kavuşturacağız.

DİNLEMELER 17 KİŞİLİK EKİBE RAPOR VERECEK

Herhangibir istihbari bir çalışma yapılıyorsa bunun da denetimi yapılacak. Teknik takip gibi konuların denetimi yapılacak. TBMM'de oluştutulan 17 kişilik ekibe de rapor sunacak.

Dinlemelerle ilgili rahatsızlığı ortadan kaldıracağız. Adli bir vaka için yapılan dinlemenin de tüm konuşmaları her partinin yer aldığı ekibe rapor şeklinde verecek.

Şiddet olayları toplantı ve gösteri hakkı

Her hak ve özgürlük gibi toplantı ve gösteri hakkı birilerinin hakkını gasp edilerek yapılmaz. Bu alan benim alanımdır burada benden başkası olamaz diyemez. Vatandaş çıkıp devlet nerede derse. Biz de devlet de burada millet de burada diyeceğiz.

MOLOTOF BUNDAN SONRA SİLAH KAPSAMINDA

Toplantı ve gösteri yapanları da korumak emniyetin görevidir. Bu toplantılarda şiddet uygulayanlar suçlu olacak. Elinde molotof olan gösteri yapmıyor. Molotof konusunda öyle bir muğlaklık var ki! Molotof bir saldırı aracıdır. Eğer o molotofla ambulans yakılmışsa, polislerimiz yanmışsa, belediye otobüslerinde genç kızlarımızı yakmışsa bu bir saldırı aracıdır.

AVRUPA'DA VE ABD'DE BÜYÜK SUÇ

İngiltere'de molotof kokteyli suçtur. Patlayıcı madde bulundurmak 2 yıl suça karşılık gelir.

ABD'de bunu satan, üreten, taşıyan kişi 4 yıl ve 2 milyon dolarla cezalandırılır. ABD'nin bazı eyaletlerinde bomba olarak görülmüştür.

İngiltere'de molotof kokteyli kullanan pkk sempatizanı 4 kadına 19 yıl hapis cezası verildi.

Bakın demokatik ülkelerdeki kurallar diyenlere şimdi bu ülkelere baksınlar. Bize saygı göstermeyen biz de saygı göstermeyiz.

YÜZÜNÜ KAPATANLARA DA BÜYÜK CEZA

Şiddet gösterilerinde yüzünü kapatmış elinde pompalı polise saldırıyor. Bunlar toplantı ve gösteri yapmıyor. Bundan sonra şiddet işlemek amacıyla yüzünü kapatanlara izin verilmeyecek. Yüzünü kapatıp sokağa çıkanlar potansiyel suçlu olacak.

Avrupa'da üzerinde çakı çıksa hemen gözaltına alınır. Bundan sonra  bizde de üzerinde silah çıkan göstericiye hapis olacak.

GÖZALTI SÜRESİ DEĞİŞİYOR

Birisi molotof kokteyli atıyor. Molotof kokteylini atan şahıs karakolun öteki kapısından çıkıyor. Bu durumda biz polisimize 24 saat gözaltı süresi veriyoruz. Savclığa verilmek üzere. Bunu da üst düzey amirinin emriyle yapacak. İngiltere'de sıradan bir polisin 36 saat gözaltı süresi var. 

BONZAİ VE UYUŞTURUCU TERÖR KAPSAMINDA

Bundan sonra yakıp yıkanlardan verdiği zarar alınacak. Suçlu 1 yıl sonra bile tespit edildiğinde bu zarar ondan tanzim edilecek.

SANAL ORTAM VE ÜST ARAMA

Bonzai ve uyuşturucu bundan sonra terör kapsamında değerlendirelecek.

Sanal ortamlarla ilgili gerekli tedbirler alınacak.

Üst ve araç arama denetimi de yeni bir düzenlemeye girecek. Keyfi bir şekilde hiçbir vatandaşımızın evi ve üstü aranamaz.

ENGELLİ, YAŞLI VE HASTALARA KOLAYLIK

Engelliler, hastalar ve yaşlılarla ilgili yeni düzenlemede evlerinde ifade verecekler. Bunların sivil denetimi için AB standardına uygun kolluk gözetim komisyonu kurulacak. Bu tamamen sivil bir yapı olacak.

İŞ KAZASI VE ELEKTRONİK TİCARETE GÜVENCE

İş kazalarının güvenliğiyle ilgili olacak. Kişisel verilerin depolanması konusunda vatandaşlarımızın hakkını savunacağız. Patent hakları konusunda

Elektronik ticaretin tüketici haklarını koruma altına alacağız. İstanbul Tahkim mahkemelerini kuaracağız.

ALEVİ ÇALIŞTAYI

Başlatılan bir çalışma olan Alevi vatandaşlarımızla ilgili çalıştaylar yapıldı. Alevi vatandaşlarımızın da sorunlarıyla ilgili çalışmaları yoğunlaştıracağız." diyerek sözlerine son verdi.

YORUMLAR 7
  • AZİZ ALTINTAŞ 9 yıl önce Şikayet Et
    ŞİDDET,YAKIP YIKMAK GİBİ OLAYLARA KARIŞANLAR . Verdikleri zararlar verdikleri an itibariyle cezalı olarak misliyle yapandan tahsil edilmeli ayrıca 2yıl 3 yıl enaz olmak üzere hapisyatmalılar.Eğer silahlı şiddete başvuranlar uyarısız vurulmalı polise olağanüstü durumlarda her türlü yetki verilmelidir.
    Cevapla
  • nuri 9 yıl önce Şikayet Et
    reform şart. şayın başbakanın, reform sadece yetki, kanunlar nezninde değil;emniyet teşkilatı mensubu polis memurlarının en fazla mağdur oldukları çalışma saatleri(polis memuru neredeyse normal bir devlet memurunun iki katı çalışır,karşılığında hiç bir fazla mesai ücreti ödenmez.) ve emeklilikteki mağduriyetleri düzeltilmelidir.
    Cevapla
  • zeki alperen 9 yıl önce Şikayet Et
    TAKDİR HAKKI, VİCDANİ KANAAT! GÜLEYİM BARİ!... Zaten bizi bu hale getiren bu tür kararlar değil mi? Tek bir kişinin kararına bırakılır mı hiç? Orta da delillerin var, üstelik makulun makulu olduğu halde. Ben vicdani kanaatimi kullanıyorum, davayı reddediyorum, seni suçlu buluyorum. Sen suçsuzsun. böyle adalet mi olur? Tüm davalarda inanın hakimin veya yargıçların vicdani kanaatlarına, takdir haklarına göre varmaları usulü ortadan kaldırılmalıdır. Mevcut delilleri toplatma zahmetine girsin. Öyle ki gerek avukat ve gerekse savcı bedavadan davayı kazanma devirleri son bulsun. Paraleller, Ergenekonlar, Pikaklar toplumumuzun kemirdiği bir devirde bu tür insanların Devletin en derin mahrem yerlerine nufuz etmişlerken, adalet dağıtıcıları köşelerini tutmuşlar iken onların en büyük silahları inanın ya vicdani kanaat ya da takdir hakları olmuştur. BİR ŞEY YA VARDIR, YA DA YOKTUR. Bir de medeni kanunlara da el atılsa çok iyi olunacak. Bir kadın bir koca 1 yıl ayrı yaşamışlar ise karardan sonra 3 yıl beklemek çok tehlikeli ortamlar yaratmakta
    Cevapla
  • defiser celbinefa 9 yıl önce Şikayet Et
    Gereksiz evrak işleri kalkmalı, hırsızlığa ağır ceza gelmeli!. Uyuşturucu ve bonzai ile mücadelede yeni adımlar atılmalı, devletin sırtına yük olan herşey tesbit edilip, tefrik edilmelidir.
    Cevapla
  • Ahmet Kemal 9 yıl önce Şikayet Et
    iyi olmuş. icraatlar çok güzel, keşke hava i fişek patlayıcı kapsamına tiner vb uçucular da uyuşturucu kapsamına dahil edilse. satışı sınırlandırılsa
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
3 penaltı kurtaran kaleci: Babam bana muska verdi!
Emekli imam kurduğu sistemle elektrik faturasını 3'te 1 oranında düşürdü