‘Bağdat’tan Görele’ye Mektuplar’ kitap oldu

Kitap, Göreleli bir askerin Birinci Dünya Savaşı'nda Bağdat’ta askerlik yaptığı sıralarda Görele’deki ailesine yazdığı mektuplar ile yakın tarihe ışık tutuyor

‘Bağdat’tan Görele’ye Mektuplar’ kitap oldu
‘Bağdat’tan Görele’ye Mektuplar’ kitap oldu
GİRİŞ 07.11.2017 17:47 GÜNCELLEME 08.11.2017 13:22

Askerliğinin son yıllarında 1918'de Bağdat'ta İngilizler’e esir düşen Göreleli Kâtip Rüstemzâde Abdülhamid Efendi'nin ailesine gönderdiği ve ailesinin de kendisine yazdığı 1918 ve sonraki yılları anlatan mektuplar ‘Bağdat’tan Görele’ye Mektuplar’ adlı kitapta toplandı. 
Giresun’un Görele ilçe Belediye Başkanı Tolga Erener, ‘Bağdat’tan Görele’ye Mektuplar’ kitabının yazarı Giresun Üniversitesi Eynesil Kamil Nalbant Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Mevlüt Kaya ile kitaptaki mektupları temin ettiği Göreleli Kâtip Rüstemzâde Abdülhamid Efendi'nin oğlu 85 yaşındaki Şekip Yazgan ve beraberindekileri makamında ağırladı.

Görele Belediyesi olarak yöre kültürüne büyük önem verdiklerini ve bu tür kültür yayınlarına her zaman destek verdiklerini kaydeden Başkan Tolga Erener, “Göreleli bir askerin (Abdülhamid Yazgan) Birinci Dünya Savaşı'nda Bağdat’ta askerlik yaptığı sıralarda Görele’deki ailesine yazdığı mektuplardan yola çıkılarak yazılan kitap, Görele ve ülkenin o günlerdeki durumuna ışık tutmaktadır. Etkili ve önemli bir kitaptır. Belediye olarak ilçemiz Görele ile alakalı kültür yayınlarını desteklemeye devam edeceğiz” dedi.
Başkan Erener, ‘Bağdat’tan Görele’ye Mektuplar’ kitabını herkesin okuması tavsiyesinde bulunarak “Askerliğinin son yıllarında 1918'de Bağdat'ta İngilizlere esir düşen Göreleli Kâtip Rüstemzâde Abdülhamid Efendi'nin ailesine gönderdiği ve memleketten kendisine yazılan 1918 ve sonraki yıllara ait mektupları ele almaktadır. Abdülhamid Efendi'nin Bağdat'tan ve Basra'daki esir kampından o yıllarda aktardığı bilgiler, son dönem Osmanlı'sına dair önemli ayrıntılar içermekte ve mektuplar bazı tarihsel bilinmeyenleri açığa çıkarmaktadır. Görele'de Rus İşgali’nin son zamanları da ailesinden Abdülhamid Efendi'ye yazılan mektuplara yansımıştır. Bu yönüyle de kitapta pek çok değerli veriler mevcuttur. İşgal, esaret, açlık, ölüm, yoksulluk, vefa, memleket özlemi, askerliğe bakış, eski türküler, Rus, İngiliz ve Hint askerleri ile yaşananlar ve daha bir çok konuya yer veren kitapta, Giresun-Trabzon-Bağdat hattında gelişen olaylar, ilk tanıklarından ve en önemlisi milletin gözünden ortaya konulmaktadır” diye konuştu.
Böylesine önemli bir kitabın çıkışına destek vermekten duydukları mutluluğu dile getiren Erener, yazar Mevlüt Kaya başta olmak üzere kitapta emeği bulunan herkese teşekkür ederken, kitabın yazarı Mevlüt Kaya da duyarlılık örneği sergileyerek kitabın basım ve yayımına önemli katkılar sağlayan Başkan Erener’e teşekkür etti.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Merkez Bankası anketi açıkladı: İşte yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini
3 penaltı kurtaran kaleci: Babam bana muska verdi!