Ortadoğu’da Güvenlik, Savunma ve Silahlanma ve Asimetrik Savaş

SETA Yayınları tarafından Türkiye, Suudi Arabistan, Mısır, Irak, İsrail ve İran gibi bölge devletlerinin yanı sıra ABD, Rusya ve Çin gibi Ortadoğu’da da etki ve nüfuz sahibi aktörler yer aldığı 'Ortadoğu’da Güvenlik, Savunma ve Silahlanma' kitabı ve silah teknolojisinde yaşanan değişimlerin asimetrik savaşları tarihsel olarak nasıl etkilediğini ele alındığı 'Asimetrik Savaş' kitapları çıktı.

Ortadoğu’da Güvenlik, Savunma ve Silahlanma ve Asimetrik Savaş
Ortadoğu’da Güvenlik, Savunma ve Silahlanma ve Asimetrik Savaş
GİRİŞ 08.01.2021 17:17 GÜNCELLEME 08.01.2021 17:17

Ortadoğu’da Güvenlik, Savunma ve Silahlanma

Kitapta Türkiye, Suudi Arabistan, Mısır, Irak, İsrail ve İran gibi bölge devletlerinin yanı sıra ABD, Rusya ve Çin gibi Ortadoğu’da da etki ve nüfuz sahibi aktörler yer alıyor.

İç çatışma dinamikleri ve uluslararası istikrarı etkileyen krizlerle Ortadoğu sık sık gündeme geliyor. Ortaya çıkan güvenlik sorunları sadece bölgeyi değil Türkiye ve diğer komşu ülkeleri de derinden etkiliyor. Ortadoğu’da Güvenlik, Savunma ve Silahlanma bu güvenlik sorunlarının sebeplerini ve sonuçlarını ortaya koyma çabasının bir ürünüdür. Bu doğrultuda bölgesel ve küresel güçlerin güvenlik stratejileri, savunma politikaları ve silahlanma trendleri kitapta incelenmiştir. Ayrıca savunma ilişkileri ile güvenlik stratejileri arasında bağ kurarak bunun dış politikaya yansımaları ele alınmaktadır. Bu parametreler çerçevesinde ABD, Çin ve Rusya’nın yanında Türkiye, İran, İsrail, Mısır, Irak ve Suudi Arabistan kapsamlı bir şekilde analiz edilmiştir. Bu yönüyle Ortadoğu’da Güvenlik, Savunma ve Silahlanma alanla ilgili öncü eserlerden biridir ve pek çok çalışmaya da kaynaklık edecektir.



Asimetrik Savaş

Kitap silah teknolojisinde yaşanan değişimlerin asimetrik savaşları tarihsel olarak nasıl etkilediğini ele almaktadır. Tarafların stratejik, operasyonel ve taktik tercihlerinin sonuçlara etkisini tartışmaktadır. Bu çerçevede asimetrik savaşlarda elde edilen teknolojik avantaj ve stratejik planlama becerisinin etkisi Türkiye’nin Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatları örneklerinde analiz edilmektedir.



Bu kitap asimetrik savaşlar üzerinedir. Asimetrik savaş en genel haliyle güçlü ile zayıf arasındaki savaş demektir. Bu tür savaşlar bazen güçlü ile zayıf bazen devlet ile terör örgütleri bazen de düzenli ordular ile düzensiz kuvvetler arasında cereyan etmektedir. İlginç bir biçimde tarihin farklı dönemlerinde zayıflar bu savaşlardan galip çıkmıştır. Hatta son yetmiş yıllık dönemde zayıfların oransal olarak asimetrik savaşları daha fazla kazandığı görülmektedir. Bunun sebepleri neler olabilir? Asimetrik savaşlarda kim, neden kazanır? Kitap silah teknolojisinde yaşanan değişimlerin asimetrik savaşları tarihsel olarak nasıl etkilediğini ele almaktadır. Tarafların stratejik, operasyonel ve taktik tercihlerinin sonuçlara etkisini tartışmaktadır. Bu çerçevede asimetrik savaşlarda elde edilen teknolojik avantaj ve stratejik planlama becerisinin etkisi Türkiye’nin Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatları örneklerinde analiz edilmektedir

 

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı