Hakikati arayan özgür ruhlu bir bilge: İmam-ı Azam Ebu Hanife

Haber7 yazarı Mürsel Gündoğdu'nun kaleme aldığı, "İmam-ı Azam Ebu Hanife" kitabı Ötüken Yayınları'ndan okuycuyla buluştu.

Hakikati arayan özgür ruhlu bir bilge: İmam-ı Azam Ebu Hanife
Hakikati arayan özgür ruhlu bir bilge: İmam-ı Azam Ebu Hanife
GİRİŞ 02.06.2023 12:55 GÜNCELLEME 02.06.2023 13:44
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

İmam-ı Azam Ebu Hanife; İslam’ın evrensel ilkelerinin izini sürerek temel değerlerimize vurgu yapmış, öncü fikirleriyle hem yaşadığı asrın hem de gelecek yüzyılların yüreğini mayalamayı başarmış, insanlık tarihinin en büyük bilginlerinden birisidir.
O, Kur’an’dan sünnete, sahabe asrından tabiun dönemine intikal eden ilmîbirikimi yorumlayıp sistemleştiren İslam Hukuku’nun kurucu âlimidir.
Bir yandan sahabe devrinde cereyan eden elim hadiseler neticesinde ortaya çıkan siyasi çatışmaların Müslümanları bölüp parçaladığı, diğer yandan farklı medeniyetlere beşiklik etmiş diyarların İslam topraklarına katılması neticesinde meydana gelen fikrî ayrışmaların belirginleştiği bir dönemde kurduğu fıkıh akademisi yoluyla meseleleri çözüme kavuşturacak usuller geliştirmiş; yetiştirdiği seçkin talebeler vasıtasıyla fikirleri Irak, Mısır ve Türkistan'da yayılmakla kalmayıp Büyük Selçuklu ve Osmanlı’nın içinde bulundukları çağa güçlü bir şekilde yürümelerine de temel oluşturmuştur. Bu yüzyılın Türk asrı olmasının taşıyıcı sütunları da kuşkusuz onun tefekkür tezgâhında şekillenecektir.
Bugün Müslüman toplumlara yönelik meydan okumalar neticesinde maruz kalınan savrulmalara karşı güçlü bir medeniyet inşası gerçekleşecekse bunun zemini; imana, akla, insan hak ve hürriyetine, inançta eşitliğe, hoşgörüye, adalete, hikmete ve sosyal değişimin ruhunu anlamaya dayalı İslam’ın evrensel ilkelerini bayraklaştıran Ebu Hanife’nin Re’y merkezli yaklaşımı olacaktır.
Bu romanda yaşadığı çağın ruhunu okuyan bir âlimin; imanla aklın ışığını maharetle harmanlayarak ortaya çıkan yeni meseleleri çözüme kavuşturmasına, her şartta ilmin onurunu korumasına, canı pahasına zulme direnerek adaleti ayakta tutma çabalarına ve bütün bunlar için ödediği ağır bedellere şahitlik edecek, hakikati haykıran özgür ruhlu bir bilgenin çilelerle şekillenmiş gönül coğrafyasına misafir olacaksınız.

Muzdarip Türk bilginiyle İslam tarihinde yolculuk: İmam MaturidiMuzdarip Türk bilginiyle İslam tarihinde yolculuk: İmam Maturidi

Farabi ve Januzak Milli Kütüphane Sergi Salonu'nda okuyucularıyla buluşacakFarabi ve Januzak Milli Kütüphane Sergi Salonu'nda okuyucularıyla buluşacak

Haber7 yazarı Gündoğdu'nun yeni kitabı 'Farabi' raflardaki yerini aldıHaber7 yazarı Gündoğdu'nun yeni kitabı 'Farabi' raflardaki yerini aldı

İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 2
  • İmamağa 10 ay önce Şikayet Et
    ebu Hanife = Hanifenin babası.Ancak İmam ı azamın Hanife diye bir kızı yok ki Hanifenin babası olsun.Daha İmam ı Azamın adını doğru bilmeyenler onun hayatını anlatan kitaplar yazıyorlar.Oysa onun adı Ebu Haniftir.Tevhide inananların babasıdır o.Allah ondan razı olsun.
    Cevapla
  • vatandaş 10 ay önce Şikayet Et
    imamıazam bugün yaşasaydı sizin katlinize fetva verirdi.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Galatasaray'da gönderilecek yabancılar belli oldu!
Feci anlar kamerada! Ters rüzgara kapılan paraşütçü yere çakıldı