Kültür Endüstrisi: Üç Yanlış Bir Doğru
Dünyada ve Türkiye’de önemi günden güne artmakta olan kültür endüstrisi kavramına kapsamlı bir bakış...

Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Doç. Dr. Abdurrahman Çelik’in Kültür Endüstrisi adlı kitabı, Telif Hakları, Kültür Politikaları, Kültür Endüstrisi Kavramı, Devletin Kültür Üretimi, Müzik Sektörü, Sinema Sektörü, Kültür Yatırımları ve Sponsorluk, AB Kültür Ekonomisi, ABD ve Diğer Ülkeler Kültür Ekonomisi ve Fikir Hırsızlığı ‘Korsan’ Ekonomisi başlıklı bölümlerden oluşuyor.
Kültür Endüstrisi, Türkiye’de üretilen kültür ürünlerinin neler olduğunu, bunların ekonomik hayattaki oranlarını, devletin bu alanlara katkısını başka ülkelerden örnekleriyle karşılaştırmalı olarak birçok sektör açısından ele alıyor.
Kültür üretimi ve kültür politikaları kavramları ile ilgili konulara odaklanan Çelik, kitap boyunca “fikri haklar” kavramı çerçevesinde üretilen ürünlerin ekonomik katma değerini dikkate sunuyor.
Bir kültür ürünü bağlamında eser sahibinin hakları ve bağlantılı haklar temelli endüstrileri özellikle müzik ve sinema sektörü, dünyada kültür ekonomisi, fikir hırsızlığı ve “korsan” ekonomisiyle bir arada ele alan Kültür Endüstrisi, konuyla ilgilenenlere olduğu kadar meraklı okurlara da hitap eden bir çalışma.
Kitapta, kültür endüstrisi, Türkiye’de üretilen kültür ürünlerinin nitelikleri, bunların ekonomik hayattaki oranları ve devletin bu oranlara katkısı farklı sektörler açısından dünya ülkelerinden örneklerle karşılaştırmalı olarak ele alınıyor.