Yücel Dönmez'in resim teknikleri
Ebru, Hat, Kaligrafi ve Süsleme sanatından yola çıkarak, kendi geliştirdiği uslubu ile resme yeni bir soluk getiren ressam Yücel Dönmez, uluslararası alanda kabul gören tekniklerini İSMEK usta öğreticileri ile paylaşıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (İSMEK) Üsküdar Kurs Merkezi’nde, 4 Aralık 2005 Pazar günü, saat 09.00-16.00 arasında, Yücel Dönmez tarafından verilecek olan seminere 40 usta öğretici katılacak.
Seminer boyunca, dünyada bir ilk olarak kabul edilen camaltı tekniği ile tekstil materyalleri ve tuval üzerine geliştirdiği teknikler hakkında bilgi verecek olan Yücel Dönmez, usta öğreticilerle birlikte farklı çalışmalar da yapacak.
Yaklaşık 25 yıldan bu yana sanat çalışmalarını Amerika’nın Chicago kentinde sürdüren Yücel Dönmez, resimlerini Amerika ve Türkiye’nin sayılı mekanlarında sergileme fırsatını buldu. ‘Kendi öz kültüründen yola çıkarak Türk resmini çağdaş resim dünyasına kabul ettiren ressam’ olarak nitelendirilen Dönmez, pek çok ödüle layık görüldü.
Yer: İSMEK Üsküdar Kurs Merkezi – Aziz Mahmut Hüdai Yokuşu
Tarih: 4 Aralık 2005 (Pazar)
Saat: 09.00-16.00
Yücel Dönmez’in ABD’deki Sanat Çalışmaları
1980’den beri sanat çalışmalarını Amerika’nın Chicago kentinde sürdüren Yücel Dönmez, 2000 yılında Amerikan sanat tarihini yapılandıran ansiklopedilerden biri olan ‘Who is Who in American Art’ a kabul edildi. 2002 yılında ‘Biographical Encyclopedia of American Painters, Sculptors and Engravers of the U.S’ adlı ansiklopediye giren Dönmez, ‘Devonport’s Art Referance’ adlı ansiklopedide de yer alarak, Amerikan sanat tarihinde kalıcı bir yer edinmiş oldu. Dönmez aynı zamanda İtalya’da ünlü ‘FlashArt’ sanat dergisi tarafından her yıl yayınlanmakta olan, ‘Art Diary International’ adlı sanat referans kitabında da, Chicago’dan yer verilen 63 sanatçı arasında gösteriliyor.
Ünlü Türk sanat tarihçi ve felsefeci Prof. İsmail Tunalı, Artist dergisinin Temmuz-Ağustos sayısında Dönmez için “Ulusal Ressamımız” unvanını kullandı. Bu tanımlama bir Türk ressamı için ilk kez vurgulanmış oldu.
Dönmez’in Türkiye’deki sanat uzmanlarını da şaşırtan son çalışmaları ise Chicago Tribune sanat eleştirmeni Alan Artner tarafından şöyle değerlendiriliyor, “Nasıl ki Kandisky ve Klee’nin resimlerine baktığım zaman bir başka ustayı göremiyorsam, Dönmez’in yeni resimlerine baktığım zaman da herhangi bir ustayı veya Batı’dan esintiyi göremiyorum. Dönmez kendi kültürü ile Batı’nın çağdaş sentezini ustaca yoğurarak, çağdaş bir Türk resmi örneğini ortaya koymuştur”.
Yine Chicago Tribune’de yer alan Margaret Sheridan röportajında Dönmez’in tekniğinden, “resmin inanılmaz tekniği” olarak bahsediliyor. Dönmez’in 70’li yıllarda yaptığı doğada enstalasyon çalışmalarına yer veriliyor.
Ödülleri:
2003 yılı “Who is Who American Art” plaket ödülü.
11 yıl sanatı eğitime götürme hizmeti verdiği Urban Gateways adlı kuruluşla birlikte 1995 yılında Amerika’nın en büyük sanat ödüllerinden
biri olan, “The National Medal of Art’s” ödülü.
1983 yılı “Urban Gateways” resim ödülü
1993 yılı Chicago’nun bugünkü Millenium Parkında gerçekleştirdiği ‘Kar resmi’ projesi ile kazandığı ‘Outdoor Sanat Ödülü’
1987 yılında, Sultan Süleyman sergisi sırasında, Amerika’nın üç büyük müzesinden biri olan, The Art Institute of Chicago, Dönmez’i sponsor ederek, Junior Museum’da Temmuz sergisini açtırdı. Dönmez bu sergisi için, müzenin değerlendirme komitesinden kabul görerek ödüllendirilmiş oldu.
Illinois Eyaleti Ethnic Heritage Komisyonu tarafından, 1984 yılında Türk resminin temsilcisi olarak ödüllendirildi.