Namazgah yerine helikopter pisti!

Rumelihisarı Şehitlik Dergâhı’nda helikopter pisti olarak kullanılan alanın İstanbul’un Fatihi’nin namazgâhı olduğu ortaya çıktı.

Namazgah yerine helikopter pisti!
Namazgah yerine helikopter pisti!
GİRİŞ 10.12.2015 13:44 GÜNCELLEME 11.12.2015 07:40
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

İbrahim Günay- Haber7

1832 tarihli Rumelihisarı Bölge haritasında Şehitlik Dergâhı’na namı diğer Nafi Baba Tekkesi’ne ilişkin pek çok bilinmeyen tarihi ayrıntı ortaya çıktı.

Başbakanlık Osmanlı Arşivleri’nde Şehitlik Dergâhı’na yönelik yapılan taramalar neticesinde bulunan Rumelihisarı bölge haritasında namazgâhın Şehitlik Dergâhı binalarının hemen yakında yer alıyor.

ONLARCA TARİHİ MEZARIN ÜZERİNE KÖPEK BARINAĞI

Haritada Şehitlik Kabristanı olarak belirtilen ve şu an üzerinde Şüheda Kuyusu’yla birlikte onlarca tarihi mezarın bulunduğu alanda köpek barınağı kurulması büyük tepki çekti.

Osmanlı arşivlerinde muhafaza edilen tarihi Osmanlı haritanın Kültür Bakanlığı’na ve Boğaziçi Üniversitesine gönderildi. Kamuoyu Şehitlik Dergâhı’ndaki çalışmaların tarihi harita ışığında devam ettirilmesini bekliyor.

NAMAZGAHIN YERİNE HELİKOPTER PİSTİ!

Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs içindeki Şehitlik Dergâhı ve Şehitlik Kabristanı'nın yanı başında bulunan helikopter pistinin aslına uygun olarak namazgâh haline getirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın acilen harekete geçmesi bekleniyor...

On yıllardır sivil amaçlarla ve bölgedeki zengin işadamlarının kullanımına sunulan bu helikopter pisti 1862 Rumelihisarı Bölge Haritasına göre namazgâh olarak görünüyor. Vatandaşlar, bir an önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın burayı aslına uygun şehitlik olarak tescil etmesi gerektiğini söyledi.

BUGÜN BİLE HARİTADA METRUK MEZARLIK OLARAK YER ALIYOR

Sözü edilen helikopter pistinin olan alanın bugün bile haritalarda metruk mezarlık olarak kayıtlı olduğu ortaya çıktı. Kayıtlara göre alanda 586 mezar taşı terk edilmiş şekilde duruyor.

TEKKE'YE NİYET BiZANS'A KISMET!

Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs sınırları içerisinde bulunan RumelihisarıŞehitlik Dergâhı arazisinde yeniden ihya ve inşa edilen Nafi Baba Tekke binası Bizans Araştırmaları Merkezi yapılmak isteniyor.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 11
  • yazıktır 8 yıl önce Şikayet Et
    Orada tarihi bir ağaç olsa tek bir çivi çakılmasına izin vermezler. Ecdadın bir ağaç kadar değeri yok mu? Yetkilileri acilen göreve çağırıyoruz. Yazıktır incitme atanı...
    Cevapla
  • mehmed dogru 8 yıl önce Şikayet Et
    Bu konuda Kültür Bakanlığı ve İBB neden susuyor açıklama yapmıyor...
    Cevapla
  • ahmet kadı 8 yıl önce Şikayet Et
    bu iş biraz İstanbul'un siluetini bozanlara benziyor...Rant tatlı ... Ne farkınız var?
    Cevapla
  • Sabır 8 yıl önce Şikayet Et
    Ne bu ya. Yeter. Bunlar kimin zürriyetiden. Biz Müslümanlar İbrahim AS. Zürriyetindeniz. Bunlar zulüm 145 de başladı demişlerdi dimi
    Cevapla
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar İstanbul fethedilince orda kalan rum ermeni zürriyetlerinden.
    Cevapla
  • kemal kuru 8 yıl önce Şikayet Et
    Şehir içi Yapılanmaların yol ve yöntemlerini il ve ilçe belediyeleri belirliyor Bu belediyelerde Mercek Altına Alınmazise vay halimize
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail'e lanet gösterileri dünyaya yayılıyor - Gazete manşetleri
İsrailli Maliye Bakanı Smotrich: Müzakerelerde Türkiye de var