Fatih Sultan Mehmet'in portresi 6.5 milyon TL'ye satıldı!

Venedikli ressam Gentile Bellini’ye ait olduğu bilinen üç Fatih Sultan Mehmet portresinden, özel koleksiyondaki tek örnek bugün Londra’da satışa sunuldu. Tablo, 6.5 milyon liraya İBB tarafından satın alındı.

Fatih Sultan Mehmet'in portresi 6.5 milyon TL'ye satıldı!
Fatih Sultan Mehmet'in portresi 6.5 milyon TL'ye satıldı!
GİRİŞ 25.06.2020 17:09 GÜNCELLEME 25.06.2020 17:09
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Son dakika haberine göre, Venedikli ressam Gentile Bellini'ye ait olduğu bilinen üç Fatih Sultan Mehmet portresinden, özel koleksiyondaki tek örnek bugün Londra'da satışa sunuldu. Tablo, 770 bin Sterlin'e satıldı.

İMAMOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabından Londra'da açık artırımı yapılan portre ile ilgili, 'Londra'da açık artırma ile satılan, Fatih Sultan Mehmet Han’ın günümüze kadar gelebilmiş üç orijinal portresinden biri olan, İtalyan ressam Gentile Bellini’nin atölyesinden 15. yüzyılda çıktığı tahmin edilen yağlıboya tabloyu İBB olarak satın aldık' ifadelerine yer verdi. 

TABLONUN HİKAYESİ

Venedikliler ile yapılan İstanbul Anlaşması'nın maddelerinden biri, dönemin en iyi ressamlarından birinin Fatih'in resimlerini yapmak için İstanbul'a gelmesiydi.

 

 

Bu görevle Osmanlı başkentine gönderilen Gentile Bellini, 1479-1481 yılları arasında Saray'da ağırlandı. Fatih Sultan Mehmet tablolarının yanında, çeşitli illüstrasyonlar da çizdi. 

 


ŞEHZADELERDEN BİRİ OLABİLECEĞİ DÜŞÜNÜLÜYOR

Satışa çıkarılan bu tablodaki ikinci kişinin kimliği net olarak bilinmiyor. Ancak padişah ile eşit seviyede çizilmiş olmasından üç şehzadeden biri olabileceği görüşü ağırlık kazanıyor. Şehzade Mustafa'nın, Bellini'nin ziyaretinden önce ölmüş olmasının, olası seçenekleri Cem Sultan ve II. Bayezid'e indirdiği yorumu yapılıyor.

Ancak o dönem Bayezid'in resimdeki kişi kadar genç olmaması (32 yaşında), Cem Sultan'ın ise benzerlik noktasındaki eksikliği bir başka senaryo olasılığını da akıllara getiriyor. 

YORUMLAR 25
  • Şüphe 3 yıl önce Şikayet Et
    Bence ödeme takip edilsin, onca para pkk ya veya gezi benzeri kalkışmaya fon sağlamak için kullanılabilir. Onun yaptığı hiçbirşeye güvenmiyorum , çok ta umurundaydı sanki Fatihin resmi, o Makaryosun heykelini diker anca.
    Cevapla
  • Danışman 3 yıl önce Şikayet Et
    İmamoğlu İbb'sinin görevleri ..... Kullanılan araçları israf diye iade edip fazlasıyla yeniden kiralamak.... Temel atmama töreni düzenlemek, sonra buna ironi yaptık demek.... Yıllardır çalışan işçileri seçim zamanı alındı deyip işten çıkarmak...... Salgın için hizmet verecek hastanenin yolunu yapmak adına adım atmamak ama salgın için hükümet bilim kurulu kurmuşken belediyeye ait bilim kurulu kurmak.... Ve son olarak 6 buçuk milyona tablo alıp bunu bizatihi kendi duyurmaya çalışmak. (Benim param olsa alır kendim alır Müzeye bağışlardım) eee Portakalın açıkladığına göre İmamoğlunun mal varlığı yetiyor.
    Cevapla
  • Danışman 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar israf israf diyecektin, aç çocuklar, sütsüz bebekler, aş iş diyecektin, araç israfından bahsedecektin, sonunu tabloya bağlamak için miydi? İbbnin önünde protesto edenler sanırım seni alkışlıyorlardır. Şu kadar olaydan sonra hadi aldın bari sen duyurma. Sen duyurma, başkasından duyalım vakar gözükürsün, sen duyurmaki reklam gibi durmasın. Ha birde bu zamana kadar bu tablo neden satışa çıkarılmadı da şimdi çıkarıldı gerçekten merak ettim?
    Cevapla
  • Sabina Cömert 3 yıl önce Şikayet Et
    Tablonun alınması Türk milletine bir kültürel hediye.Sanata ve kültürel mirasa dikkat çekme ve hatırlatma.Karın doyurmaz söylentiler bir eksiklik
    Cevapla
  • Muhsin Sav 3 yıl önce Şikayet Et
    Kullanımda olan hizmet araçlarını israf olarak görüp de, bir tabloya 6.5 milyon tl vermek.Gercekten çok garip.
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Yabancı Dernek ve Vakıflara "Finans Aktarma"metodları.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeni görüntülere ulaşıldı! Pasaport kontrolü sırasında dikkat çeken ayrıntı
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!