Usta yazar Rasim Özdenören son yolculuğuna uğurlandı

7 Güzel Adam'ın son temsilcisi, Türk edebiyatının çınarlarından, "Gül Yetiştiren Adam" Rasim Özdenören, tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Özdenören, bugün ikindi namazının ardından Eyüp Sultan Camii'nden son yolculuğuna uğurlandı.

GİRİŞ 24.07.2022 17:55 GÜNCELLEME 24.07.2022 19:23
Bu Habere 164 Yorum Yapılmış

Türk edebiyatının usta kalemlerinden olan Rasim Özdenören'in, 82 yaşında hayatını kaybetti.

Yakın zamanda Kovid-19'a yakalanan ve hastalığı geçen Özdenören'in, KOAH rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü biliniyordu. Usta kalem Özdenören; yoğun bakıma kaldırılmıştı.

ÖZDENÖREN SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

Türk edebiyatının usta yazarlarından Rasim Özdenören, Eyüp Sultan Camii'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenen cenaze töreni ile son yolculuğuna uğurlandı.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, cenaze namazının ardından kısa bir konuşma yaparak, “Rasim ağabeyimiz, az önce hocamın da ifade ettiği gibi yedi güzel adamın sonuncusuydu. Şimdi hep birlikte Hakk'a uğurluyoruz” dedi.
 

Başkan Erdoğan Eyüp Sultan Türbesi'nde dua ettiBaşkan Erdoğan Eyüp Sultan Türbesi'nde dua etti


ÇOK SAYIDA KİŞİ KATILDI

Cenaze törenine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, AK Parti Grup Başkan Vekili Mahir Ünal, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Ankara Valisi Vasip Şahin, Ordu Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkan Vekili ve yazar Prof. Dr. İskender Pala, AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz ile Ali Haydar Haksal, Şeref Akbaba, İbrahim Demirci, Tarık Tufan, Selahattin Yusuf, Ömer Karaoğlu, Yusuf Kaplan, Saadettin Acar, Osman Bayraktar, Berat Zarifoğlu, Mehmet Doğan, Mustafa Armağan, Ali Ayçil, Zeki Bulduk, Atıf Bedir, Turan Koç, İbrahim Demirci, Selahattin Eş, Selma Gemuhluoğlu, Cevdet Karal, Kemal Sayar'ın da arasında bulunduğu siyaset, edebiyat ve yazı dünyasından pek çok ismin yanı sıra ailesi, sevenleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.



Usta yazar Rasim Özdenören’in cenaze namazını Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın kıldırdı.

BAŞKAN ERDOĞAN CENAZE NAMAZINA KATILANLARA HİTAP ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eyüp Sultan Camii'nde, usta yazar Rasim Özdenören'in cenaze namazına katılanlara hitap etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Sandukada Hakk'a uğurlamakta olduğumuz Rasim Özdenören ağabeyimizle ilgili tezkiye konusunda zaten Diyanet İşleri Başkanım gereğini yaptı. Bizler gerek köşe yazılarıyla gerek eserleriyle yakın dostluğumuzda gerçekten Rasim ağabeyimiz, az önce hocamın da ifade ettiği gibi yedi güzel adamın sonuncusuydu. Şimdi hep birlikte hakka uğurluyoruz. Tüm ailesi tüm onun izleyenleri, okurları, hep birlikte tezkiyemizi yaptığımız gibi inşallah Rasim ağabeyimizin ebedi alemde birlikte olmak, onun eserleriyle onu yaşamak, bizler için çok daha farklı olacak, bizlere güç katacaktır, buna inanıyoruz. Adeta medeniyetimizin inşasında ayrı bir konumu, yeri olan bir insan, böyle bir ağabeyimizi, büyüğümüzü bugün hep birlikte Hakk'a uğurluyoruz. Sizlerin tezkiyesi onun için her şeyi ifade ediyor. Çok fazla söze hacet yok. Rabbim yar yardımcımız olsun” dedi.




RASİM ÖZDENÖREN KİMDİR?

Rasim Özdenören, 20 Mayıs 1940'ta Kahramanmaraş'ta dünyaya geldi. Şair Alaaddin Özdenören ile ikiz kardeştir. Küçük yaşlardan itibaren okumaya ve yazmaya çok meraklıydı.

Çocukluk döneminde farkı şehirlerde ikamet etti. Rasim Özdenören, ilk ve orta öğrenime bir dönem Kahramanmaraş'ta, bir dönem Malatya'da, bir dönem ise Tunceli'de devam etti. Lise mezuniyetinin ardından İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü'nü başarı ile tamamladı. Daha sonra, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni başladı. 1967'de buradan da mezun oldu. 

Rasim Özdenören kimdir ve aslen nerelidir? Rasim Özdenören ne zaman hayatını kaybetti?Rasim Özdenören kimdir ve aslen nereli? Usta yazarın hayatına dair her şey

1970'te mesleki hayatına katkıda bulunmak ve  yüksek lisans yapmak amacı ile Amerika'ya gitti. Yaklaşık 2 sene boyunca burada kaldı. Daha sonra yeniden Türkiye'ye dönüş yapan Rasim Özdenören,1971'de Devlet Planlama Teşkilatında uzman olarak göreve başladı. 

1975'te Kültür Bakanlığı'nda Bakan Müşaviri olan Rasim Özdenören, 3 sene boyunca da aynı kurumda müfettişlik görevine devam etti. Daha sonra yazar olabilmek maksadı ile görevinden ayrıldı. 

1980'de Kültür Bakanlığı'ndaki görevine geri dönen Rasim Özdenören, 1981'de Yayın Temsil Dairesi Başkanı oldu. Alanında sürekli bir yükselme kaydeden Özdenören, 1984'te Genel Sekreter Yardımcısı, 1988'de ise Genel Sekreter olarak çalışmalar yürüttü. 

2004'te ise emekliye ayrıldı. 

RASİM ÖZDENÖREN SANAT HAYATI

Yeteneği daha küçük yaşlarda belli olan Rasim Özdenören, ilk öyküsünü, bir arkadaşının yönlendirmesi sonucunda lise yıllarında yazdı. Daha sonra yazmayı hiç bırakmadı. İlk kez 16 yaşındayken hikayesini yayınlattı. Varlık Dergisine yazdığı 'Akarsu' isimli hikayesi sanat hayatının profesyonel anlamdaki ilk adımı oldu. Bu adımın ardından Rasim Özdenören'e sanat adına çok sayıda kapı açıldı. 

Daha sonra, Yeni İstiklal Gazetesi'nde haftalık olarak yazmaya başladı. Aynı dönemde, diğer yandan da Diriliş Dergisi'nde yazıyordu. 1967'de bu yazılarını bir araya getirerek ilk kitabı olan 'Hastalar ve Işıklar' isimli kitabını yayınladı. 

Yazarlığı konusundan çokça etkisinde kaldığı, usta sanatçı Sezai Karakoç da Rasim Özdenören'in yayınladığı ilk kitapları destekledi. Özdenören ilerleyen zamanlarda da yaklaşık 40 kitap yayınladı. 

1969'da Akif İnan, Erdem Beyazıt ve Nuri Pakdil ile birlikte 'Edebiyat' Dergisi'ni çıkardı. Yılarca buraya yazmaya devam etti. 1976'da ise, Akif İnan, Cahit Zarifoğlu, Alaaddin Özdenören, Cahit Zarifoğlu, Erdem Beyazıt ve Ergin Gürdoğan ile birlikte 'Mavera' dergisini kurdu. Bu dergide çok sayıda başarı eserini okuyucuya sundu. 

1978'te işinden ayrılan Rasim Özdenören, 'Yeni Devir' isimli gazetede günlük olarak yazmaya başladı. Bu gazetede A. Gaffar Taşkın takma adıyla yazılarını yayınladı. Rasim Özdenören, edebi hayatında ayrıca Celil Kahvecioğlu ve Mahmut Çukuroba takma isimlerini de kullandı. 

Usta sanatçının bazı hikayeleri ve yazıları yabancı dillere çevrildi. 

RASİM ÖZDENÖREN'İN EDEBİ KİŞİLİĞİ

Özdenören, eserlerinde daha yabancılaşma, ölüm ve ahiret, tavsavvuf, başkaldırı, çocuk gibi konuları işlemektedir. Yazmaya başladığı dönemin eserlerinde daha çok batılılaşma etkisi devam ederken, Rasim Özdenören bunun aksine kendi kültürünü benimseyerek yazdı. 

Edebiyatı, amacı kendinden ibaret kalan bir çalışma alanı olarak görmeyen Rasim Özdenören, her uygarlığın kendine özgü değer yargılarının oluşması ve yaygınlaşmasının edebiyatın aracılığı ile gerçekleştiği görüşünü savunmaktadır. 

Edebi eserlerin düşünce yapısından bağımsız olarak ortaya çıkamayacağını savunan Özdenören, Müslüman bir kimlik oluşturmak amacı ile yazılar yazdığını ve yazılarının kendi düşünce dünyasından bağımsız olarak değerlendirilemeyeceğini ifade etmektedir. 

İslami duyarlılığını sanata yansıtmayı her zaman için kenedine gaye edinmiş olan Rasim Özdenören, siyer kitaplarının da roman olarak okuyucuya sunulmasının fayda sağlayabileceğini belirtmektedir. 

RASİM ÖZDENÖREN YAZILARI

Usta yazar, çok sayıda gazete ve dergide yazlarını okuyucu ile buluşturmaktadır. Yazarlık hayatına günümüzde de devam etmektedir. İşte Özdenören'in yazılarını yayınladığı dergi ve gazeteler:

  • Diriliş (Dergi)

  • Edebiyat (Dergi)

  • Mavera (Dergi)

  • İslam (Dergi)

  • Hece (Dergi)

  • Yedi İklim (Dergi)

  • Kaşkar (Dergi)

  • Yeni Devir (Gazete)

  • Milli Gazete (Gazete)

  • Yeni Şafak (Gazete)

RASİM ÖZDENÖREN HAYATI DİZİYE KONU OLMUŞTU

Rasim Özdenören'in hayatı çok sayıda akademik çalışmada da ele alındı. Samsun, Elazığ ve İstanbul'da Rasim Özdenören'i anlatan yüksek lisans tezi yazıldı. 

2014-2015 döneminde TRT1 ekranında seyirci ile buluşan Yedi Güzel Adam dizisinde Rasim Özdenören'in hayatı işlendi.

Edebi kişiliğe sahip 7 usta yazar ve şairin hikayesini konu alan dizide, Rasim Özdenören karakterini oyuncu Mertcan Sevimli oynadı. 

ÇOK SAYIDA ÖDÜL ALDI

Özdenören'in yazdığı hikayeler birçok filme uyarlandı. Bunun akabinde, film yarışmalarında jüri özel ödül sahibi oldu. Başarılı yazar Rasim Özdenören başarılarından ötürü çok sayıda ödüle layık görüldü. İşte onlardan bazıları: 

  • 1979 - Türkiye Milli Kültür Vakfı Fikir Alanında Jüri özel Ödülü 

  • 1984 - Türk Yazarlar Birliği  Hikaye Ödülü 

  • 1987 - Türk Yazarlar Birliği Deneme Ödülü 

  • 2015 - T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü

  • 2016 - Necip Fazıl Kısakürek Saygı Ödülü

Şeyh Bedrettin kimdir? Şeyh Bedrettin İsyanı kiminde döneminde çıktı? Şeyh Bedrettin'in hayatı... Şeyh Bedrettin kimdir? Şeyh Bedrettin İsyanı kiminde döneminde çıktı? Şeyh Bedrettin'in hayatı...

RASİM ÖZDENÖREN ESERLERİ

Özdenören'e ait kitaplar şunlardır:

  • 1967 - Hastalar ve Işıklar (Öykü) 

  • 1967 - Destanlar ve Işıklar (Deneme)

  • 1973 - Çözülme (Öykü) 

  • 1977 - Çok Sesli Bir Ölüm (Öykü) 

  • 1977 - Çarpılmışlar (Öykü) 

  • 1977 - İki Dünya (Deneme)

  • 1979 - Gül Yetiştiren Adam (Öykü) 

  • 1983 - Denize Açılan Kapı (Öykü) 

  • 1985 - Müslümanca Düşünme Üzerine Denemeler (Deneme)

  • 1985 - Yaşadığımız Günler (Deneme) 

  • 1986 - Ruhun Malzemeleri (Deneme) 

  • 1987 - Çapraz İlişkiler-Dış Politika Yazıları (Deneme) 

  • 1987 - Kafa Karıştıran Kelimeler (Deneme) 

  • 1987 - Yeniden İnanmak (Deneme) 

  • 1987 - Yumurtayı Hangi Ucundan Kırmalı (Deneme) 

  • 1988 - Müslümanca Yaşamak (Deneme)

  • 1988 - Red Yazıları (Deneme) 

  • 1996 - Yeni Dünya Düzeninin Sefaleti (Deneme) 

  • 1997 - Acemi Yolcu (Deneme) 

  • 1997 - Ben ve Hayat ve Ölüm (Deneme) 

  • 1997 - İpin Ucu (Deneme)

  • 1998 - Kent İlişkileri (Deneme)

  • 1999 - Kuyu (Öykü) 

  • 1999 - Köpekçe Düşünceler (Deneme) 

  • 1999 -  Yüzler (Deneme) 

  • 2000 - Hışırtı (Öykü) 

  • 2000 - Ansızın Yola Çıkmak (Öykü) 

  • 2000 - Eşikte Duran İnsan (Deneme)

  • 2002 - Yazı, İmge ve Gerçeklik (Deneme)

  • 2002 - Toz (Öykü)  

  • 2003 - Aşkın Diyalektiği (Deneme) 

  • 2004 - Düşünsel Duruş (Deneme)

  • 2009 - İmkansız Öyküler (Öykü) 

Özdenören'in çevirisine imza attığı bazı eserler ise şöyle: 

  • 1964 - Hayvan Çiftliği (George Orwel)

  • 1967 - İslam‟da Devlet Nizamı, Hukuk (Mevdudi) 

  • 1967 - İslam Devletinde Mali Yapı Ekonomi (S. A. Sıddıki)

KAYNAK: HABER7
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 164
  • ŞAHİN 1 yıl önce Şikayet Et
    İyi bilirdik! Rabbim rahmetiyle muamele eylesin, mekanı cennet olsun.
    Cevapla
  • DEVLET ADABI 1 yıl önce Şikayet Et
    DEVLET ADABI....Olarak yazımın devamı Abd yunan İTT' lerin oraya yüzlerce tankı top mermi boşa yığmadı hedef TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİMİZ HALKIMIZ öyle Rusya Çin felan değil hedef TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİMİZ......UYANIN...UYANIN...UYANIINNNNNNN...........................,,,,,,,,,,,,,,
    Cevapla
  • DEVLET ADABI 1 yıl önce Şikayet Et
    ÇAPSIZ KALİTESİZ EMPERYALİST ve KÜRESEL ŞER ODAKLARIN içimizde,ki PİYONLARI güya Millet İttifakı lafa geldi mi Sanat, Sanatçı Yazar Çizer derler ama ortalıkta yoklar hani keşke olsa diktatör dedikleri Halkın Cumhur Başkanı Cenazeye OMUZ veriyor OMUZ ulann öyle olsa bırakın cenazeye omuz vermeyi orayı emir verir dağıtırdı 2023 seçimleri ALLAH' ım göstermesin yok domates patlıcan patates dolar euro çıktı TÜRK LİRAMIZ değer kaybetti deyip kinle hırsla hareket edip Abd , Batı, Nato ittifakına oy verir hükümet olursa işte siz , sizler, biz, bizler sağcısı, solcusu,Türk, Kürt, Çerkez ne olursan ol HAPI YUTTUĞUMUZUN Açık beyan resmidir..,
    Cevapla
  • YUSUF YILDIZ 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun .
    Cevapla
  • Turgut Öztan 1 yıl önce Şikayet Et
    Rahman ve Rahim olan Allah'ım Rahmet eylesin mekânı cennet olsun inşallah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Adana’da pitbull cinsi köpek vahşeti!
Meteoroloji'den 17 il için sarı kodlu alarm! Hem kuvvetli sağanak hem aşırı sıcak uyarısı