6’lı masada yeni yaygara! Rusya seçime müdahale mi edecek?

Batı medyası ve ABD’li kuruluşların Türkiye’deki seçimlere yönelik müdahalesi bariz şekilde ortada olmasına rağmen susan 6’lı masa paydaşları, “Rus troller muhalefete karşı seçime müdahale edebilir.” yaygarasına başladı.

GİRİŞ 18.04.2023 17:24 GÜNCELLEME 19.04.2023 14:34
Bu Habere 113 Yorum Yapılmış

Türkiye’yi 5 yıl boyunca yönetecek lider ve kadroların belirleneceği seçimler yaklaştıkça seçmenin zihnini bulandırmaya dönük manipülasyonlar korkunç derecede arttı. Batı tandanslı sermaye grupları, vesayet odakları, güçsüz Türkiye heveslileri, ABD’li sosyal medya kuruluşları ve birçok oluşum Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti aleyhine toplumu manipüle etmek için dört koldan taarruz başlattı. ABD Başkanı Biden’ın “Darbe ile değil, Erdoğan’a karşı muhalefeti destekleyeceğiz” sözünün yansıması olarak yürütülen kara propaganda her gün bir örnekle kendisini gösterirken, bütün dış müdahalelere sessiz kalan 6’lı koalisyon masasının siyasileri ve medyası, tuhaf bir iddia ile gündem çalışmasına başladı.

Topluma doğrudan etki eden Google, Twitter, Facebook, Instagram, Tiktok, Youtube gibi sosyal mecraların seçmeni yönlendirme çalışmaları; BBC, Reuters, DW, Independent gibi uluslararası medya kuruluşlarının AK Parti ve Erdoğan aleyhtarı yayınları; CHREST, EBERT, OPENAID gibi STK’ların muhalefet medyasına fon üstüne fon aktarmasını görmezden gelen 6’lı masanın gündemi “Rus trol fabrikası”…

SOMUT VERİ YOK, İDDİA ÇOK

Muhalefette, “Rus troll fabrikası” diye bir oluşumun Türkiye’deki seçimlere müdahale edebilmek için girişimde bulunduğu, sahte hesap sayısını artırdığı ve muhalefeti hedefleyen bir çalışma yürüteceği öne sürüldü. Hiçbir somut gerçekliğe dayanmayan bu iddiayı gündemine alan İyi Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, “Muhalefet engelleniyor” diyerek konuyu gündeme getirdi. CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, “İktidarın farklı bir metot ile sosyal medyada dezenformasyon çabası içinde olduğunu” ifade etti. Sosyal medya uzmanı olduğu öne sürülen Ahmet Turan Han, “Rus ve Macar bağlantılı hesapların Türkiye’ye yöneldiğini” iddia etti. Karar gazetesi ise konuyu “Dikkat! Sandığa ‘ayı’ girmesin” ifadesiyle manşetine taşıdı.

Karar gazetesinin haberinde, sosyal medya hesaplarında ABD seçimleri ve İngiltere’deki Brexit oylamasında Moskova merkezli ‘trol fabrikası’nın çalışma yürüttüğü savunuldu.

Twitter’ın muhalefet yanlısı tavrının yok sayıldığı haberde, ABD’li mikroblog sitesinin bot hesaplarla mücadele birimini lağvettiğini ve bunun Türkiye’deki seçim öncesi tehlikeli olduğu yazıldı.

Gerçekler ise çok farklı…

HEPSİ 6’LI MASA İÇİN SEFERBER!

Dünyanın teknoloji devi Google, 14 Mayıs seçimlerine yaklaştığımız bugünlerde hükümeti eleştiren haber ve yayınları öne çıkarmayı tercih ediyor. Hükümeti destekleyen haber siteleri ve haberleri geri planda tutan Google, muhalif yayın ve hükümeti eleştiren haberleri ise ön plana çıkararak daha fazla okuyucuyla etkileşime geçmesini sağlıyor.

Daha önce ABD'deki seçimlere müdahale ettiği ortaya çıkan Twitter'ın şimdi de 14 Mayıs seçimlerine müdahalesi geçtiğimiz günlerde ortaya çıkmıştı. Twitter'ın yeni hesap açan kişilere öncelikle FETÖ'cü, muhalif ve solcu hesapları önerdiği tespit edilirken, hesap sahiplerine ise "Size Özel" isimli bölümde yine muhalif kişiliklerin paylaşımları, takip edilmese dahi kullanıcıların önüne çıkarılıyor.

Diğer bir sosyal medya devi Youtube ise seçim dönemine girilmesiyle birlikte muhalif yayın yapan, kanallar ve muhalif yayınlı içerikle sıklıkla ön planda tutuluyor. Algoritma seçimi denilerek yapılan yayınlarda, hükümeti destekleyici videolar daha arka plana atılıyor.

Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 113
  • Doğrucu Davut 1 yıl önce Şikayet Et
    Kaybedeceklerini iyice anladılar ya. Çamura yatma taktiğine başladılar. Beter olun.
    Cevapla
  • ahmet 1 yıl önce Şikayet Et
    hiç dürüst olmayacakmısınız siz bu ne yalan iftira sizden devlet adamı olmaz
    Cevapla
  • yakup 1 yıl önce Şikayet Et
    çok doğal sizi amerika desteklerse bizide rusya destekler
    Cevapla
  • cinar582 1 yıl önce Şikayet Et
    Cambaza bak cambaza oyunu oynuyorlar. Kendileri her türlü pisliğe bulanıp başkalarınıda kendileri gibi sanıyorlar. Bidon , Almanya, İngiliz , İsrail ajanları 6 lı masanın içerisinde akıl hocalığı yapıp 5 para etmez TV kanalları dışarıdan gelen para ile ihya olurken bunları görme Rusya sandığı etkileyecek diyerek Cambazhane çalıştırmaya çalışıyorlar
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    korkudan nasıl iftira atarım kaygısı başlamış bunlarda
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Özgür Özel-Bahçeli görüşmesi sona erdi: Özel, görüşmenin detaylarını açıkladı
Bakan Tekin duyurdu: Öğretmen atamaları için sayı belli oldu!