6’lı masa hezimete kılıf örüyor… Naylon anketler tutmadı, şaibe yalanı başladı

Yaklaşan seçimler öncesi anket manipülasyonları sonuç vermeyen 6+1 partili koalisyon masasında "Seçimlere şaibe karıştırılacak", "oylar silinecek, "YSK Erdoğan'ın kazandığını hızla açıklayacak" şeklinde hayali söylemler üretilmeye başlandı.

6’lı masa hezimete kılıf örüyor… Naylon anketler tutmadı, şaibe yalanı başladı
6’lı masa hezimete kılıf örüyor… Naylon anketler tutmadı, şaibe yalanı başladı
GİRİŞ 19.04.2023 15:48 GÜNCELLEME 19.04.2023 15:48
Bu Habere 106 Yorum Yapılmış

‘Türkiye Yüzyılı’nın seçimi olarak öne çıkan 14 Mayıs’taki cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler öncesi yalan haberler, kirli tezgahlar, anket manipülasyonlarının toplumdaki Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti’ye olan ilgiyi kıramadığını gören 6’lı koalisyon masası, yenilgiye kılıf örmeye başladı. 6’lı masanın siyasileri ve medya kuruluşları son günlerde “seçime şaibe” eksenli söylemlere başladı. Mağlubiyete bahane olarak sıralanan argümanlarda akıl dışı birbiri ardına iddia gündeme getiriliyor.

YSK İLE BAŞLADI TROLLERE KADAR VARDI

YSK’nın 500 milyon oy zarfı” bastırdığı ve bu fazla oy zarflarının “Erdoğan lehine “ kullanılacağı yalanıyla başlayan silsile, Sözcü gazetesinin “YSK’nın oldubittiyle seçimi Erdoğan’ın kazandığını açıklayacağı” tezviratıyla devam etti. Sözcü’den 2 gün sonra ‘sözcüleşen’ Karar gazetesi, “Sosyal medyada muhalefet aleyhine Rus trollerin devreye girebileceğini” öne sürerek yeni bir şaibe iddiasına sarıldı.

6’lı masada yeni yaygara! Rusya seçime müdahale mi edecek?6’lı masada yeni yaygara! Rusya seçime müdahale mi edecek?

DELİ SAÇMASI SÖYLEM: OYLAR SİLİNECEKMİŞ!

Karar’ın tuhaf manşetini gündemine alan Merdan Yanardağ, Tele1 TV’de yaptığı konuşmada, farklı noktadan söylem geliştirerek, “Bu diyeceğimi ciddi istihbaratım olarak düşünün. Seçim pusulasında Erdoğan dışında adaylara basılacak oyların silineceği ve saat 17.00’den sonra Erdoğan kısmında ‘Evet’ mührünün görüleceğine dair ciddi iddialar var.” ifadelerini kullandı.

Hiçbir somut gerçekliğe dayanmayan hayal ürünü söylemler hız kesmedi.

SEÇİM GECESİ JANDARMA KIŞLAYA ÇAĞIRILACAKMIŞ

Bugün Cumhuriyet gazetesi “Sandıkta 5 tehlike” manşetiyle okurlarının karşısına çıktı. Milletvekili Seçim Kanunu’na göre milletvekili adayı olmak için istifa etmesi gereken kamu görevlileri arasında yer alamayan bakanların istifa etmemiş olmasından dahi şaibe üretmeye çalışan Cumhuriyet’in manşetinde, yine hiçbir somut veri olmaksızın “Jandarmanın 14 Mayıs’ta kışlaya çağırıldığı” iddiasına yer verildi.

HEP O TAKTİK: "BİR YALAN ATIN VE SÜREKLİ TEKRARLAYIN!"

Geçmiş seçimlerde başarısızlıkları tescillenmiş şirketlerin aylardır yayınladığı Cumhur İttifakı ve Erdoğan’ın oyunu düşük gösteren talimatlı anketleriyle kamuoyunu yanıltamayan 6’lı masanın “şaibe” argümanının arkasına saklanması manidar karşılanıyor.

Dezenformasyon örneği olarak kayıtlara geçen muhalefetin seçim hileleri iddialarına hangi yalanların ekleneceği merakla bekleniyor.

Birbiri ardına gelen bu tezviratlar, CHP'li medya teorisyeni Sedef Kabaş'ın, "Ortaya basit bir yalan atın ve sürekli tekrarlayın. Sonra kitlelerin o yalanı nasıl kucakladığını seyredin." sözlerini hatırlatıyor.

Kabaş, kitleleri yönlendirmek için 'yalan' tekniğini kullanmanın önemini vurgularken, ''Kitleleri etkilemek istiyorsanız, ortaya kocaman bir yalan atın. Ama çok büyük bir yalan olsun. İkinci kriter çok basit bir yalan olsun. Sonrasında da bu basit ve çok büyük yalanı sürekli tekrar et. Ve ardından kitlelerin o yalanı gerçekmiş gibi nasıl kucakladığını otur seyret." ifadelerini kullanmıştı.

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 106
  • Vesselam 1 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul seçimleri tekrarı örnek olarak gösterilebilir mesela.
    Cevapla
  • Sefa 1 yıl önce Şikayet Et
    Kansızların bu sene bitiş yılı. Türkiye Yüzyılı başlıyor. Bunu ben demiyorum. 2023 Türk yüzyılı olacak Devlet Bahçeli 92 konuşmasında. Özal diyor. Muhsin Yazıcıoğlu diyor. Türk devlet aklının planlarını bilenler bunu 5-10-15 sene önce söylemiş. Tesadüf değil. Yapılan projelerede bakarsanız savunma sanayine anlarsınız.
    Cevapla
  • dede korkut 1 yıl önce Şikayet Et
    bunlar bize şunu söylüyor: 1. sandığa ÇOK dikkat etmek lazım. 2. sonrasında oluşturulmak istenen kaos ortamına hazır olmak lazım
    Cevapla
  • Tc vatan 1 yıl önce Şikayet Et
    Kazanacak zaten reis hain hizniyet bunu herkesten daha iyi biliyor ama yalan dolan a devam
    Cevapla
  • Slck 1 yıl önce Şikayet Et
    Kaybedeceklerini anladı kumar masası;yaptıklarının hesabı 14 mayıstan sonra sorulacağını bilfiklerinden korku içindeler korkunun ecele faydası yok; hainliğin hesabı mutlaka sorulacak beklemede kalın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Güler'den müttefiklere mesaj: Aklımızla dalga geçmesinler!
Eurovision'dan skandal Filistin kararı! Sertap Erener yine de gidecek mi?